Ticaret Borsası Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan ÇTB Meclis Başkanı Birol Çetin, “Çanakkale Ticaret Borsası 2023 Temmuz Ayı olağan Meclis Toplantısı’na, hoş geldiniz. Hepinizi, şahsım ve meclis divanı adına saygıyla selamlıyor, Temmuz Ay Meclis Toplantımızı açıyorum. Öncelikle bugün hasat bayramı üreten, çalışan ve ülkemize katma değer katan tüm üreticilerimizin 26 Temmuz Hasat Bayramı bereketli olsun. Değerli Meclis Üyeleri, Deprem Afeti, Sel Felaketi, Ramazan ayı, seçimler, Kurban Bayramı derken 2023 yılının ikinci yarısına geldik. Yaşamış olduğumuz zorlukların boyutu ne kadar büyük olursa olsun hiç bir zaman umutsuzluğun esiri olmadık. Dün olduğu gibi bugün de yarın da ülkemizin geleceği ve refahı için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Üyelerimizin sektörel taleplerini yerine getirmekte borsa olarak önceliklerimiz arasında yer alacak” dedi.
 
Toplantının açılışında konuşan ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ise geçtiğimiz günlerde Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde başlayan ve rüzgârın etkisiyle geniş bir alana yayılan orman yangını başta olmak üzere, ilimizin, ülkemizin çeşitli yerlerinde ve dünyanın farklı bölgelerinde meydana gelen orman yangınlarından duyduğu üzüntüyü ifade etti. Artan hava sıcaklıkları nedeniyle yangın riski oluşan ormanlık alanlarda daha dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğinin vurguladı.
 
Başkan Abdullah Deniz su kaynaklarımızın etkin kullanımının önemine vurgu yaparak “Önümüzdeki 20 yıl içinde önlem alınmazsa, ülkemizin su fakiri ülkeler arasına katılacağı öngörülmektedir. Bu anlamda suyu tasarruflu kullanmak, oluşan atık suların arıtılarak yeniden kullanımını sağlamak, mevcut su kaynaklarımızı korumak ülkemizin geleceği açısından hayati bir durumdur" diye konuştu.
 
"ÇİFTÇİLERİMİZ MODERN SULAMA TEKNİKLERİNİ KULLANMAYA TEŞVİK EDİLMELİ"
Artan hava sıcaklığı nedeniyle barajlarımızdaki suyun buharlaşması, tarım alanlarında kontrolsüz kullanım nedeniyle büyük bir tehlike oluştuğuna işaret eden Abdullah Deniz, "Bu süreç, küresel bir yok oluş tehlikesini beraberinde getirmekte ve kuraklık alarm vermeye başlamıştır” diyerek, günlük yaşamda tüketilen suya ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Başkan Abdullah Deniz, tasarruflu su kullanımının önemine işaret etti.
 
Deniz şunları söyledi; "Ülkemiz, 2022-2023 sezonunda tarımsal anlamda bir kuraklık yaşamadı lakin aşırı sıcaklıklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturmaya devam ediyor. Uzmanlar, eğer yapıcı ve somut adımlar atılmazsa gelecekte doğa olaylarının etkisini artıracağı uyarısında bulunuyor. Sıcaklık değişikliklerine uyumlu bitki çeşitlerinin geliştirilmesiyle sıcaklık stresinin etkisi ve verimdeki düşmeler önlenebilecektir. Sıcaklıklardaki aşırı yükselişler bitkinin suya olan ihtiyacını artırdığı için sulamaya olan talep de dolaylı olarak artıyor. Gelecekteki su talebini karşılamak için mevcut su kaynaklarının korunması ve sulanabilir alanların sulamaya açılması gerekiyor. Bu nedenle çiftçilerimiz, modern sulama tekniklerini kullanmaya teşvik edilmelidir. Değişen iklimle birlikte ürün deseninde yaşanacak değişimlere de çiftçilerimizin ayak uydurması gerekiyor."
 
"TOBTİM'DE AKTİF OLARAK YER ALIYORUZ"
Borsanın Temmuz Ayı Faaliyetleri ve ileriye dönük projeleri hakkında da meclis üyelerine bilgiler veren ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, “Öncelikle Türkiye'nin en büyük meslek kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin kurumsal desteği ile dünya ve ülke çapında öncü, girişimcilik ruhu taşıyan, yurtdışındaki ilk Ticaret ve Ofis Merkezi olan TOBTİM Uluslararası Ticaret Merkezleri A.Ş Yönetim Kurulu toplantısına katılım sağladığını belirterek TOBTİM Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildiğini belirtti. Ağustos ayında TOBTİM Yönetim Kurulu Toplantısının ÇTB ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini belirten Deniz, “Bu görevi bize layık gören Sayın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanım M.Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere Ege Bölgesi Sanayi Odası ve TOBTİM Uluslararası Ticaret Merkezi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'a ve tüm yönetim kurulu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
 
TOBTİM Uluslararası Ticaret Merkezi A.Ş.’nin aynı zamanda Türkiye’den Rusya’ya Ofis ve Mağaza kiralama hizmetleriyle ihracatçılarımızın yurtdışı pazarlara rahat ulaşımını hedeflediğini belirten Deniz, Rusya Pazarında rekabet üstünlüğü sağlayabilecek fiziki ve teknik altyapı sunması bakımıyla şirketin, Rusya ekonomisinin gereksinimi olan ithalat kalemleri ile Türk ekonomisinin en önemli ihracat kalemlerinin kesiştiği noktada Türk ihracatçılarına karşılaştırmalı üstünlükler sağladığını da ifade etti.
 
MEŞHUR ÇANAKKALE DOMATESİ COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDI.
Deniz, “Çanakkale Ticaret Borsası olarak Çanakkale Domatesi Cİ Tescili için 13 Ocak 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığımız başvurumuz 1410 sayı ile 13 Temmuz 2023 tarihinde tescil edilmiştir.  Tescil, 01.08.2023 tarihli ve 154 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yayımlanacaktır. İlimize, Üreticilerimize şimdiden hayırlı olsun.  Coğrafi İşaret Tescil sürecinde bizlere destek olan ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden Değerli Hocalarımız Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ali Gündoğdu,  Dr. Öğretim Üyesi Seçkin Kaya başta olmak üzere Ziraat Fakültemize, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, Ziraat Odası Başkanlarımıza, Değerli Milletvekillerimize ve Sayın Valimize çok teşekkür ediyoruz” dedi.
 
ÇTB’DEN ÇEVRE DOSTU BİR ADIM
Başkan Abdullah Deniz “Borsamız, bölgedeki sürdürülebilirlik ve yenilikçi projelere öncülük etme konusundaki kararlı. Bu vesile ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin liderliğinde üretilen yerli otomobilimiz TOGG’un ülkemizin yeni teknolojilere hızlı giriş yapması için hayırlı olmasını ve Borsamız hizmet binası bahçesine kurulumunu sağladığımız TRUGO şarj cihazının, ilimiz elektrikli araç altyapısının gelişmesine katkı sunmasını diliyorum. TROGO elektrikli araç şarj istasyonu İlimize, üyelerimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından, gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, ÇTB Meclisine 2023 Temmuz Ayı Faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirdi. Meclis Toplantısı sonrasında ÇTB Meclis üyeleri Çanakkale Ticaret Borsası hizmet binası bahçesinde kurulumu yapılan Trugo Şarj istasyonuna gelen Çanakkale Valiliği makam aracı Yerli ve Milli Otomobil TOGG T10X’i incelediler.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi