Çanakkale’de Kızılkeçili Köyü yakınlarında başlayan ve yaklaşık 20 saattir devam eden orman yangını, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) bazı destek ve tedbir kararlarını beraberinde getirdi.
 
Dün (16 Temmuz Pazar) saat 16.30 sıralarında merkeze bağlı Kızılkeçili Köyü yakınlarında henüz bilinmeyen bir nedenle başlayan ve halen devam eden orman yangını söndürme çalışmaları aralıksız devam ediyor. 13 helikopter ve 5 uçak, 60 arasöz, 19 su ikmal aracı, dozerler, çevre belediyelere ait itfaiye ekipleri de olmak üzere havadan ve karadan müdahale edilen yangının söndürülmesi için yapılan çalışmalara ÇOMÜ de destek veriyor. Çoğunluğu orman alanı olanına sahip üniversitede yangın tedbirleri arttırıldığı bildirildi. Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;
 
“16 Temmuz 2023 Pazar günü sabah saatlerinde Umurbey yakınlarında başlayan ve devamında Çanakkale Kemel, Kızılkeçili ve Musaköy köylerini etkisi altına alan orman yangınları, halen devam etmektedir. Bu kapsamda, hızlı ve etkin müdahaleye Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak destek sağlamak için aşağıdaki tedbirler alınmıştır: Üniversitemiz bünyesinde görev yapan itfaiye aracı ve donanım hafta içi gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından ivedilikle kullanıma hazır hale getirilmiştir. Nitekim itfaiye aracımız, Kızılkeçili yangınlarında hem yangın söndürmede hem de arazözlere sutaşıma aktif olarak kullanılabilmiştir. Şu an itibarıyla kullanılmaya devam etmektedir.
 
Nöbet izninde olan güvenlik personeli dâhil ilgili personel göreve geri çağırılarak üniversitemize ait araçlar ile çoğunluğu orman alanı olan kampüsümüzü için radar ve yangın kulesi ile orman iç bölgelerinde devriye çalışmalarına sürekli devam edilmektedir.
 
Valilik GAMER kriz yönetim merkezine üst yönetici düzeyinde katılım sağlanmış olup gece boyu tüm faaliyetlere destek verilmiştir. Gece boyu sürdürülen su ikmal, söndürme ve soğutma  çalışmalarının ardından 17 Temmuz 2023 Pazartesi sabah 06:30’da üniversite itfaiyemiz ana yerleşkeye gelip yakıt ve su ikmali yapmış, iki yeni personel görevi teslim almıştır. Bu görev değişimi sürekli devam ettirilecektir.  Merkezde elzem hizmetleri yürütecek sayıda personel bulundurularak gerek duyulması halinde bölgeye sevk etmek üzere ilgili personel yedekli olarak hazır tutulacaktır.
 
Üniversitemiz “Çanakkale Teknoloji Elçileri” bünyesinde yer alan ALGAN Teknoloji Takımı tarafından   orman yangınlarını erken tespit ederek otonom olarak yetkililere bilgi vermek üzere geliştirilen ve geçtiğimiz haftalarda test uçuşlarından başarıyla geçen "A1915 Drone", 17 Temmuz 2023 Pazartesi gününden itibaren Kızılkeçili, Musaköy ve Kemel bölgesinde drone kaldırıp görüntü sağlayacak ve yerdeki söndürme ekiplerini yönlendirecektir.
 
Terzioğlu Yerleşkesi ve  çevresi yoğun ağaçlık alanda yer aldığından Üniversitemiz Koruma ve ÇOMÜ Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından özellikle orman sınır bölgelerinin sürekli izleneceği ek devriye planı devreye sokulmuştur.  Üniversitemiz yerleşkeleri çevresinde ve yakınında yoğun orman alanları bulunması nedeniyle, olası orman yangınlarının önlenmesi ve zararlarının azaltılması konulu iç ve dış paydaşların katılacağı bir “Çalıştay” düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.
 
Bu noktada, akademik ve idari personelimizle öğrencilerimizden beklentimiz, yaşanan olağanüstü bu dönemde bilgilendirilmenin sürekli sağlanarak gerekli durumda göreve hazır bulunmanız ve birimlerinizin sürekli izlenerek tehlike arz eden bir halde önlem alarak ilgili birimlere haber vermenizdir. Ormanlarımız milli servetimizdir ve korunması hepimizin temel görevidir. Orman yangınlarına karşı hep birlikte mücadele edelim.
 
16 Temmuz 2023 gece boyu yürütülen faaliyetlerde yer alan Üniversitemiz Genel Sekreteri Oğuz Ünal, Genel Sekreter Yardımcısı Tanju Güdük, Yapı İşleri ve Teknik Dairesi Başkanı Sinan Karabulğu ve Koruma ve Güvenlik Şube Müdürü Kemalettin Derin nezdinde görev yapan tüm personelimize göstermiş oldukları cansiperane çalışma nedeniyle teşekkür ediyorum. Sağlıklı ve esenlikli günler diliyorum.”