Son günlerde Sarıçay'da meydana gelen balık ölümleri bölge sakinlerini endişelendiriyor.

 Sazan ve kefal balıklarının ölü olarak suyun üstüne vurması, doğal yaşam döngüsü üzerinde ciddi etkiler doğurabileceği konusunda kaygıları artırılıyor. Devlet Su İşleri 25. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen ıslah çalışmaları, Sarıçay'ın daha sağlıklı bir ekosisteme kavuşması amacıyla hızla devam ediyor. Çaydaki sazlıkların ıslah edilmesi planlanmaktadır.
                                                                                                               
‘’BALIK ÖLÜMLERİ GENELLİKLE SAZANGİLLER FAMİLYASINDAN’’
Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Berber, "Burada söz konusu balık ölümleri genellikle sazangiller familyasından. Bu vejetasyon kuşağını üreme amaçlı, yumurtlama amaçlı aynı zamanda saklanma amaçlı kullandıkları için böyle bir habitatın ortadan kalkması demek, bunların açık su kütlesinde boşta kalma anlamına geliyor. Yaşamsal faaliyetleri açısından olumsuz yönde etki ediyor" dedi. 
 
‘’AKARSU EKOSİSTEMLERİNDE TOKSİK ATIK ÇOK DAHA FAZLA ETKİLİYOR’’
Durumun anlaşılabilmesi için alınan numunelerin sonucunu görmek gerektiğini dile getiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Berber, "Burada söz konusu balık ölümleri genellikle sazangiller familyasından. Bu vejetasyon kuşağını üreme amaçlı, yumurtlama amaçlı aynı zamanda saklanma amaçlı kullandıkları için böyle bir habitatın ortadan kalkması demek, bunların açık su kütlesinde boşta kalma anlamına geliyor. Yaşamsal faaliyetleri açısından olumsuz yönde etki ediyor. Ama belli bir zaman sonra direkt buradaki ölümleri de buna bağlamamız biraz sakıncalı. Öğrendiğim kadarıyla balıklardan numune alınmış, hem Çevre Sağlığı tarafından hem de Su Ürünleri Şube Kontrol Müdürlüğü tarafından. Onların sonuçları da detaylı olarak geldikten sonra çok net bir şekilde yorumlamamız da uygun olur. Çünkü Çanakkale ve çevresindeki bu tür akarsu ekosistemlerinde toksik atık çok daha fazla etkiliyor. O yüzden net sonuçları ancak sonuçların ortaya çıkmasından sonra görebiliriz" şeklinde konuştu.
 
Durumu araştırmak ve nedeni belirlemek amacıyla Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürlüğü, ölü balıklardan numune alarak detaylı analizler yapıldı. Test sonuçlarının açıklanmasının ardından, balık ölümlerinin kesin nedeni belirlenecek.
 
Haber: Şahver Banu Çağlak