Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi ile Çanakkale Belediyesi Yerel Kalkınma Birimi'nin ortaklığında düzenlenen serginin açılışı, Müze Eyüp Görgüler Süreli Sergi Salonu'nda gerçekleştirildi. Sergide, Çanakkale'nin coğrafi işaretli ürünleri sergilenerek, vatandaşların beğenisine sunuldu. Sergi açılışına birçok önemli isim katıldı. Bu isimler arasında Belediye Başkan Vekili İrfan Mutluay, Yerel Kalkınma Birim Başkanı Gökay Şahiner, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Kenan Kaynaş, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dr. Mehmet Ali Gündoğdu, Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, ÇTB Genel Sekreteri Sevcan Elver, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, Başkan Yardımcısı Mehmet Güner, Genel Sekreter Gülçin Zeybekoğlu ve birçok kentli vatandaş yer aldı.

Sergi, Çanakkale'nin coğrafi işaretli ürünlerine ve yöresel üreticilere destek olmak, bu ürünleri tanıtmak ve teşvik etmek amacıyla düzenlendi. Sergide sergilenen ürünler, Çanakkale'nin coğrafi işaretli ürünlerinin çeşitliliğini ve kalitesini göstermeyi hedeflemektedir. Sergi, ziyaretçilere yöresel ürünleri yakından tanıma ve satın alma fırsatı sunarak yerel ekonomiye katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Sergi açılışında sonra Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz açıklamalarda bulundu. Yöresel ürünlerin öneminden bahseden Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, ‘’Yöresel ürünlerin, coğrafi işaretli ürünler kategorisine girmesi ve ekonomik değer haline gelmesi için bu alanda fuarların ve sergilerin önemli olduğunu, Dünya pazarlarında coğrafi işaret tescilli ürünlerin, eşdeğerlerine göre 2,2 kat daha pahalıya satılıyor’’ dedi.
 
MARKALAŞMASI YOLUNDA ÖNEMLİ BİR AVANTAJ SAĞLAYACAK
Sergi ile ilgili değerlendirmede bulunan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz “Hepinizin malumu ilimiz eşsiz doğa güzellikleri, zengin kültürel mirası ve çok çeşitli yöresel lezzetleriyle ülkemizin önemli turizm ve tarım merkezlerinden biri.  Bugün de Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi'nde Coğrafi İşaretli Ürünler Sergisinin açılışı için bir aradayız. Coğrafi işaret bir anlamda toprağın, yörenin imzası. Coğrafi işaretler, yörelerin markalaşması açısından oldukça önemli bir avantaj sağlamaktadır.” dedi.

‘’YÖRESEL ÜRÜNLERİMİZ COĞRAFİ İŞARET BELGESİYLE TESCİLLENECEK’’
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz “Sergide Çanakkale Ticaret Borsası olarak başvurusunu yaptığımız ve 16.01.2023 tarihli Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde ilan edilen Çanakkale Domatesi ’de tanıtılıyor. Çanakkale’de her yıl 85 bin dekar alanda yaklaşık 650 bin ton üretimi yapılan kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale Domatesimiz çok yakında, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillenecek.”  şeklinde konuştu. Coğrafi İşaretli Ürünlerin sergisi 05 Eylül 2023 tarihine kadar Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret açık.
 
Haber: Şahver Banu Çağlak