Kentin ekoturizm değerlerinin iç ve dış pazarlara sunulması, ekoturizm stratejilerinin belirlenmesi amacıyla, yarın İl Özel İdaresi Toplantı salonunda Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ’ın Başkanlığında “Çanakkale’nin Tabiat Turizmi Potansiyeli toplantısı” yapılacak.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, konuya ilişkin açıklamasında, tabiat turizmi adıyla sıkça duyulan turizm çeşidinin orman kaynaklarına olan talebi arttırdığını kaydetti. Doğada yapılan turizm çeşitlerinin, toplum içinde doğa bilincini ve saygısını geliştirirken aynı zamanda da iyi bir gelir kaynağı durumuna geldiğini belirten Bulut, “Birçok ülke için önemli bir gelir kaynağı olan ekoturizm yerel halkın ekonomik refahım artırmak için fırsat niteliğindedir. Bu turizm çeşidinde müşteri durumunda olan eko turistler deyim yerindeyse yerel halkın ayağına kadar gider. Bunun yanında dünyadaki doğal dengeleri ve insan yaşamını bekleyen en büyük tehlikelerden birisi kuşkusuz bilinçsizce tüketilen doğal kaynakların yok olmasıdır. İnsan nüfusunun hızla artması ve doğal kaynakların aynı şekilde tükenmesi nedeniyle doğal kaynaklardan faydalanmanın bir plan dahilinde yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir.
Sürdürülebilir tabiat turizmi, yöreye ziyarete gelen kişi ya da grupların çevreye ya da yerel halka kalıcı bir katkısının söz konusu olduğu turizm şeklidir. Bu katkı genellikle ülke genelinde veya yörede faaliyette olan sivil toplum kuruluşlarının aracılığıyla yapılmaktadır” dedi.
 
Çanakkale için planlar hazır
Kalkınma ve gelişmenin planlı ve sağlıklı olması gerektiğine dikkat çeken Bulut şöyle devam etti; “Çanakkale’nin Tabiat turizmi stratejisini belirlemek için yapılan çalışmalar, ilimizin, kültürel, tarihi ve coğrafi değerleri yanında doğa değerlerinin de ortaya konulması koruma-kullanma dengesi içinde kullanmayı ve turizm alternatiflerini geliştirerek ilimizin turizmden alacağı payı arttırmayı hedef almalıdır. Bu çalışmanın amacı; doğal güzellikleri, tarihi ve turistik yapısı ile zengin bir doğa turizmi potansiyeline sahip olan Çanakkale’de, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını göz önüne alarak doğal kaynak değerlerin, sürdürülebilirlik, katılımcılık ve çevreye duyarlılık temel ilkeleriyle planlanarak doğa turizminin geliştirilmesini sağlamaktır. Bu toplantı ile Çanakkale İlinde doğa turizminin geliştirilmesi için amaç, hedef ve stratejiler saptanarak yapılması gereken projeler belirlenmelidir. Bu amaçla, Bölge Müdürlüğümüz ‘Çanakkale İli Tabiat Turizmi Master Planı’ ve ‘Çanakkale İli Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı’ çalışmalarını tamamlamış olup, bu toplantıda katılımcı kurum ve kuruluşlara bilgi verilerek katkı ve öneriler hususunda paylaşımda bulunulacaktır.”
 
 
 


Kaynak: Haber Merkezi