Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Boğazı'nın derinliklerindeki tarihi gün yüzüne çıkarmak ve dalış turizmine katkıda bulunmak amacıyla Sualtı Parkı projesini hayata geçirdi.

Bu projenin uluslararası farkındalığı artırmak için Dünya Okyanuslar Farkındalık Günü ve Çevre Haftası kapsamında "Tarihin Derinliklerini Keşfet" Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Vali İlhami Aktaş, Avustralya Çanakkale Konsolosu Harry Hall, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın, İl Emniyet Müdürü Celal Taşci, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, kurum müdürleri, turizmciler, yerli ve yabancı sektör temsilcileri ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

Çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Alan Planlama ve Grup Başkanı Muhammed Parlak açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasında, Sualtı Parkı'nın amacını ve projenin önemini vurguladı. Gelibolu Yarımadası'nın 1915'te tarihi bir destanın yazıldığı yer olduğunu ve ziyaretçi akınına uğradığını belirtti. Ancak, denizdeki batıkların keşfedilmesi için daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiğini ifade etti.

Muhammed Parlak, Sualtı Parkı'nın bu eksikliği gidermek için önemli bir adım olduğunu ve Çanakkale Boğazı'nın derinliklerindeki tarihi izleri ortaya çıkarmak için çalıştıklarını söyledi. Ayrıca, projenin uluslararası farkındalığı artırmak amacıyla "Tarihin Derinliklerini Keşfet" Çalıştayı'nın düzenlendiğini belirtti.

‘’ASKERİ VE SİYASİ TARİHİNİN ÖNEMLİ DÖNÜM NOKTALARINDAN’’
Açılış konuşmasının ardından Sualtı Parkı projesi hakkında bilgilere değinen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir,  ‘’Birinci Dünya Savaşı’na yön veren cephelerden olan Çanakkale Savaşları, dünya askeri ve siyasi tarihinin önemli dönüm noktalarından birisidir. Ancak unutulmamalıdır ki Birinci Dünya Savaşı'nın önemli bir kısmı denizlerde gerçekleşti. Bugün suların derinliklerinde yatan gemi ve denizaltı enkazları bir zaman kapsülü niteliğinde bizleri 107 yıl öncesine götüren önemli birer bilgi kaynağıdırlar. ‘Bilinmeyeni kimse koruyamaz’ mottosu doğrultusunda Başkanlığımız 2018 yılından itibaren 1. Dünya Savaşı’nda batan deniz araçlarının tespiti ve belgelenmesine yönelik çalışmalar başlatmıştır. Çalışmalar kapsamında 150 kilometrekarelik alanın tamamında tarama gerçekleştirilerek savaştan kalan tüm batıkların tespiti gerçekleştirilmiştir” dedi.

‘’11 SAVAŞ BATIĞI TESCİL EDİLEREK KORUMA ALTINA ALINDI’’
Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, batıkların dünya sualtı dalış turizminde önemli bir yere sahip olacağını dile getirerek “11 savaş batığı korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Kültürel miras olarak tescillenen batıklarla birlikte toplam 21 gemi enkazını içeren Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, 1. Dünya Savaşı temalı sualtı müzesi olarak dalış meraklıların ziyaretine açılmıştır. Bu doğrultuda Gelibolu Yarımadası’nın en güneyinden başlayıp Suvla Koyu’nun kuzeyine kadar uzanan bölümde tespit edilen Birinci Dünya Savaşı batıkları beklediğimiz gibi dünya dalış turizminin en önemli destinasyonlarından birisi olma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Bunun güzel bir örneği; şu anda aramızda bulunan dünyanın ve ülkemizin farklı noktalarından gelerek Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nda teknik ve rekreatif amaçlı dalış gerçekleştiren ekip. Aynı zamanda Türkiye Çevre Haftası etkinliği çerçevesinde ‘Temiz Deniz, Temiz Dünya’ temasıyla kutlanmakta olan bu konunun hepimizin üzerinde birleştiği ortak hedefimiz olduğunu vurgulamak isterim. Denizlerimizin; kültürel mirasımızla birlikte biyoçeşitliliğin büyük bir kısmını da barındırdığının, ekonomik ve sosyal refahımız için de hayati önem taşıdığının hepimiz farkındayız”  şeklinde konuştu.
 
Haber: Şahver Banu Çağlak