Bahar aylarının kurak geçmesi nedeniyle Çanakkale’nin içme, kullanma ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan tek kaynak olan Atikhisar Barajı’nda doluluk oranı beklenen seviyeye ulaşmadı.

Barajın doluluk seviyesi yüzde 52.9 kaldı. Çanakkale Belediyesi bu kapsamda Atikhisar Barajı’na alternatif olarak yeni su rezerv çalışmalarını başladı. Çalışmaların devamında Atikhisar Barajı’na 4 tane yeraltı sondaj kuyuları açıldı. Yeraltı sondajlarıyla kaynak su yaratılması hedefleniyor. Çanakkale’de yağış açısından kurak mevsimlerin yaşanması merkezin su ihtiyacını sağlayan Atikhisar Barajı’nda yaz ayları için risk faktörü taşıyor. Çanakkale’nin su kaynağını korumak için Belediye tarafından su kullanımını kısıtlama kararı gelmişti. Bu kapsamda alınan önlem kararı, yapılan yeraltı sondaj kuyu çalışmalarının ardından 31 Mayıs’ta sona erecek.

‘’KENT EKONOMİSİNİ DE YAKINDAN ETKİLEYEN BİR ALAN’’
Atikhisar Barajı’nda yapılan değişiklikler hakkında bili veren Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, "Atikhisar Barajı, Devlet Su İşleri'nin tasarrufunda olan bir baraj. Biz yapmış olduğumuz protokol gereği ondan içme ve kullanma suyu alıyoruz. Tabi ileriye dönük tarımsal sulamadan vazgeçilmesi bana göre çok olanaklı değil. Nedeni ise 25 bin dekara yakın bir alanda sulama yapılıyor. Bu ciddi bir ekonomik getiridir. Çünkü kent ekonomisini de yakından etkileyen bir alandır burası. Dolayısıyla tarımsal üretimi yapmak zorundayız. Ancak Atikhisar Barajı'nın dışında da bizim rezerv su kaynaklarını arama gibi çalışmalarımız var. Örneğin 4 tane yeraltı sondajı açtık. Yeraltı suyundan yararlanarak, alternatif diğer bir ifadeyle yedek bir kaynak yarattık. Umurbey Barajı'nın da sol sahilinden de yararlanarak kentin içme suyu şebekesini destekleyebileceğimizi düşünüyoruz. Ancak tarımsal sulama bu ilin ve bölgenin vazgeçilmezidir. Bu nedenle su da tarımsal üretimin can damarıdır. Su kuyularını açmadan önce biz 37 noktada jeofizik etüt yaptık. Sonrasında 7 adet deneme kuyusu açtık ve bunların 4 tanesi hem kalite hem de debi olarak ihtiyacımızı karşılar nitelikte" şeklinde konuştu.

Haber: Şahver Banu Çağlak