108 yıl önce vatan savunması için gönüllü geldikleri Çanakkale’de şehit olan İstanbul Erkek Lisesi Öğrencileri törenle anıldı.

Balkan Savaşı’nın hemen ardından Birinci Dünya Savaşı başlayınca Karaköy’de bulunan Saint Benoit Lisesi’ne hükümet el koyar ve okul binası İstanbul Sultanisi’ne tahsis edilir.1918 yılına kadar bu binada eğitimine devam eden okulun bir bölümü savaş yıllarında hastane olarak kullanıldığından duvarlar zamanın hastane rengi olan sarıya boyanır. 1915 yılında Çanakkale Savaşı’nın başlamasıyla 50 İstanbul Sultanisi öğrencisi, vatanlarını savunmak için gönüllü olarak savaşa katılırlar. Ancak 18 Mayıs’ı 19 Mayısa bağlayan gece saat 03.30 da, II. Tümene bağlı öğrencilerin hepsi Kabatepe’de şehit düşerler. Öğrencilerin şehit olduğu haberi okula ulaşınca, okul koyu bir yas havasına bürünür. Geride kalan öğrenciler matemlerini dile getirmek için şehit arkadaş ve ağabeylerinin anısına pencere pervazlarını ve kapıları siyaha boyarlar. Okulun renklerin böylece sarı-siyah olarak benimsenir. Bu iki renk, o tarihten bugüne kadar dayanışma ve beraberliğin simgesi olur.

İstanbul Erkek lisesi Öğrencileri geleneksel hale getirdikleri anma ve rozet takma törenini Çanakkale Savaşlarının yaşandığı kanlı Sırt’ta gerçekleştirdi. İstanbul Erkek Lisesi Hazırlık Sınıfı öğrencileri, İstanbul Erkek Lisesi yöneticileri, İstanbul Erkek Lisesi Okul Aile Birliği, İstanbul Erkek Lisesi Derneği yöneticileri, İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı yöneticileri, Sakarya İzci Grubu ve İEL Bisiklet Grubunun katıldığı tören, saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı.

İstanbul Erkek Lisesi Öğrenci Birliği Başkanı Ertuğrul Talha Özdemir, Mezunlar Derneği Başkanı Mehmet Turgut Copur, Alman Bölüm Başkanı Thomas Frey, Okul Müdürü Hüseyin Sarı ve Bakanlık müşaviri Hüseyin Özcan günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar gerçekleştirdi. Arından da İstanbul Erkek lisesi hazırlık sınıflarında okuyan 150 öğrenciye İstanbul Erkek Lisesi rozeti takıldı.

Haber: Senem Erdem İnal