Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi 2023 Yılı Toplantısında konuşan İl Tarım ve Orman Müdür Erdem Karadağ, “Doğal afetlerin içerisinde en yıkıcı sonuçlar doğuranı kuraklıktır” dedi.
 
İl Genel Meclisi toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda Vali İlhami Aktaş, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Saliha Akbaş, Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, İl Özel İdare Genel Sekreteri Celil Sezgin, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, kamu kurum müdürleri, tarım ve orman müdürleri, belediye yetkilileri, akademisyenler, ziraat odası başkanları, sulama birliği ve sulama kooperatifleri başkanları yer aldı.
 
Suyun %74'ünün tarımsal faaliyetlerde kullanıldığını ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, toplantıda gerçekleştirdiği açılış konuşmasında kuraklığa dikkat çekti.  %74'ün çok ciddi bir rakam olduğunu aktaran Karadağ, “Bizler tarımsal sulamalarda sulama suyu miktarını en asgariye düşürüp, su kaynaklarından en iyi şekilde istifade etmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu anlamda herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Su her geçen gün bulunmaz bir nimet olarak karşımıza çıkıyor. Tarımsal kuraklık bir yerde meydana geldiğinde, toplumun bütün kesimlerini etkilediğini görüyoruz. Doğal afetlerin içerisinde en yıkıcı sonuçlar doğuranı kuraklıktır. Bizler kuraklık meydana gelmeden önce hazırlığımızı yapmamız ve gerekli tedbirleri önceden almamız gerekiyor” dedi.
 
İl Müdürlüğü olarak kuraklığın öneminin farkında olduklarını ifade eden Karadağ, “Bundan dolayı İl ve İlçe Müdürlüklerimizde oluşturulan teknik ekipler tarafından ekili ve dikili alanlar ayda en az üç defa kontrol edilerek bakanlığımıza rapor halinde durum iletilmekte. Gerekli görülmesi halinde SMS ve sosyal medya hesaplarımız ile üreticilerimizi uyarıyoruz. 2023-2027 yıllarını kapsayan ilimiz Tarımsal Kuraklık Eylem Planı hazırlanarak, Bakanlığımız tarafından onaylandı. Web sayfamıza koyarak ilgililerin kullanımına sunduk. Suyu; tarımda, sanayide ve evsel kullanımda tasarruflu kullanılmamız gerekmekte. 2023 yılının kuraklığın yaşanmadığı, bol yağışlı ve verimli bir yıl olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını tamamlandı.
 
Toplantıda Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Konusunda uygulanması gereken tedbirlere ilişkin kararlar alındı.
 
Haber: Veysel Akın Salkın