Biga’ da çiftçiler tarlalarına kanolar ekmesiyle birlikte görsel şölen olmaya başladı.

Kanolaların açmasıyla birlikte vatandaşlara inanılmaz bir manzarayla karşı karşıya kalıyorlar.
 
Çanakkale’nin Biga İlçesinde çiftçiler tarafından ekilen ürünlere bir yenisi daha eklendi. Alternatif olarak kanola ekimine başlayan çiftçiler, ekimin çıkmasıyla birlikte tarlalar sarıya boyandı. Biodizel yakıtı yapımında kullanılan kanola bitkisi çiçeklerini açtı. Kanolar çiçek açmasıyla ilçede yaşayan vatandaşların büyük ilgisiyle karşılaştı. Doğal manzaraya tanıklık etmek için tarlara akın eden vatandaşlar bol bol fotoğraf çektiriyor.

KANOLA TARIMI
Kanolanın kışlık ve yazlık çeşitlerinin bulunması yetişme devresinin çok kısa olması, birim alandan diğer yağ bitkilerine oranla daha yüksek ürün ve yağ sağlaması aynı zamanda yağ bitkileri içerisinde en ucuza elde edilen yağı vermesi üstün özelliklere sahip bir yağ bitkisi olduğunu göstermektedir. Kanola hayvancılık ve arıcılık sektörünün gelişmesi ve yağ açığımızın kapanması açısından ekilecek bitkilerin başında gelmektedir. Yapılan araştırmalarda ülkemizde kanola tarımı için en uygun Trakya bölgesinde uzun yıllardan beri yapılan buğday ve ayçiçeği ekimi topraklarımızın doğal yapısını bozmuş ve verim her yıl giderek azalmıştır. Bunun yanında her yıl aynı bitkilerin ekilmesi hastalık ve zararlıların artmasına neden olmuştur. Çiftçiler bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için her yıl toprağa ilaç, gübreleme vb. gibi işlemler uygulamış ve elde edilen ürünün maliyeti artmıştır. Durum böyle olunca bölgede susuz koşullar altında yetiştirilecek bir münavebe bitkisinin ekilmesi kaçınılmazdır. İşte bu günkü koşullarda ekonomik olarak ekilecek en uygun bitki kanoladır.
 
KANOLA YETİŞTİRİCİLİĞİ
Çevre koşullarına çok iyi adaptasyon gösteren kanola özellikle deniz iklimini sevmektedir. Kurağa dayanıksız bir bitki olduğu için oransal nemi yüksek uzun vegetasyon süreli bölgelerde, yani kışları ılıman ve yağışlı geçen bölgelerde kışlık olarak iyi yetişir. Kışlık çeşitler genel olarak kar örtüsü altında -20,-25 dereceye kadar hatta su tutmayan topraklarda daha düşük derecelerdeki soğuklara dayanmaktadır. Kışlık kanola tarımının vegetasyonu 8-10 ay gibi bir süre gerektirir. Fizyolojik kışlık çeşitlerin gelişmesi için ayrıca 35-40 gün +5 derece civarında düşük sıcaklık dönemine (Vernalizasyon) ihtiyaç vardır. Kışlık olarak buğdayın yetiştiği iklimde kanola rahatlıkla yetişebilir.
 
Haber: Şahver Banu Çağlak