“8 Nisan Dünya Romanlar Günü”  nedeniyle, CHP İl Eğitim Sekreteri ve Basınla İlişkiler ve Kurumsal İletişimden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı ve Sosyal Dışlanmayı ve Ayrımcılığı Önleme Dernek Başkanı Hüseyin Çay basın açıklaması yaptı.

Başkan Çay, “8 Nisan Dünya Romanlar Günü” nedeni ile gerçekleştirdiği basın açıklamasında Tüm haklardan mahrum bırakılan ve proje olarak kullandığınız bizlerin talebi "eşit ve hak temelli yurttaşlıktır" dedi.

‘’NEDEN BEDELİNİ BİZ ÖDÜYORUZ?”
“Bu bizim savaşımız değil ki, sizin savaşınız. Romanlar tarihleri boyunca kimseyle savaşmamıştır’’ diye belirten Başkan Çay, II. Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından Yahudiler ve Romanlar en fazla öldürülen topluluktu. 6 milyon Yahudi soykırıma uğrarken 1,5 milyon Roman vatandaşı bugünün ayıp müzesi olan Auschwitz kampında saf Alman soyunun kurbanı oldu. Aradan geçen onca yıla rağmen acımız hep taze kaldı. Günümüze kadar devam eden sistematik dışlanma, hor görülme, ön yargı, eşitsizlik ve toplumun hiç bir yerinde istenmeme gibi boyut değiştiren ruhumuza yapılan işkencelerle ne acımız bize ne yaşatıldı ne de unutturuldu.’’ dedi. Başkan Çay açıklamalarının devamında şu cümlelere yer verdi ‘’Auschwitz ölmedi, oradaki zihniyet boyut değiştirerek devam etmekte. Neo Nazi zihniyeti hayatımızın hiç bir alanında eksik olmadı. Dünyanın en büyük azınlığı olarak Hindu felsefemiz ışığında bizler kendi memleketimizde sizlere kucak açıp sizlerin yüksek mertebelere gelmeniz için çalışıyor ve sizlerle çatışmıyorsak bu bizim felsefemizdendir. Bizler her zaman dünyada ikinci sınıf insan olmamıza rağmen ve bizlerin aşağılanmasının, dışlanmasının ve görmezden gelinerek istenmemesinin önünde hala sizlere saygı duymamızın sebebi bu felsefemizdir. Yüzyıllardır süren bu ırkçılık savaşın’daki haykırışımız, “Bu bizim savaşımız değil ki, sizin savaşınız. Romanlar tarihleri boyunca kimseyle savaşmamıştır. Neden bedelini biz ödüyoruz?”

‘’FAŞİZME KARŞI DİRENMEYE DEVAM EDİYORUZ’’
Roman toplumunun tüm baskılara ve ayrımcılığa karşı bir araya gelmesine vurgu yapan Başkan Çay, “Tüm haklardan mahrum bırakılan ve proje olarak kullandığınız bizlerin talebi "eşit ve hak temelli yurttaşlıktır". Auschwitz kampında bıçak, balta, ellerinde demir sopa, küreklerle ve iş için kullandıkları diğer araçlarla Nazi subaylarının emirlerini red ederek direnişe geçerek faşizme direnen atalarımın izinde bugün bizlerde faşizme karşı direnmeye devam ediyoruz. Dünya Romanlar Günü'nün; Roman toplumunun kültürünü tanıtmakla sınırlı olmayan, aynı zamanda, tüm bu toplulukların yaşamın her alanında karşı karşıya kaldıkları baskı, ayrımcılık ve önyargılar konusunda farkındalık yaratması ve ayrımcılığa karşı bir araya gelmenin önemine de vurgu yapması dileğiyle... Katledilen Atalarımı Saygıyla Anıyorum.”  diyerek ifadelerini tamamladı.

Haber: Şahver Banu Çağlak