Yaşanan depremlerin bir zon içerisinde oluşan depremler olduğunun altını çizen Bekler:“ Yaşadığımız büyüklükteki depremlerden çok daha büyük bir deprem bu bölge içerisinde, en azından bu depremlerin oluşturduğu bölge içerisinde daha büyük depremi bekleme ihtimali son derece zayıf. Bu büyüklükteki depremler önümüzdeki birkaç hafta içerisinde azalarak devam etmekle beraber aynı büyüklükteki depremi tekrar yaşama ihtimalimizde vardır ama daha fazlasını pek beklemiyoruz. Yavaş yavaş azalacaktır dolayısıyla önümüzdeki günlerde benzer büyüklükte olması zayıf ama olabilir. Bunun dışında bu büyüklüğün altındaki 4 – 4,5 büyüklüğündeki depremler muhtemelen gelecektir. Artçı diye nitelendirdiğimiz depremler” dedi.

“ Daha büyük depremi bekleme ihtimali son derece zayıf”
 
Pazartesi sabahına depremle uyanan Çanakkale sallanmaya devam ediyor. Son 48 saatte 150’den fazla artçının yaşandığı bölge dün sabah yine büyüklüğü 5,2’lik güne uyandı.
 
Yoğun depremlerin yaşandığı bölge için uzmanlar uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Sismoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Bekler, bölgede hakim olan faylanma türünün karşımıza çıkan depremler olduğunu söyledi.
 
Depremlerin şiddetinin pek arttığını söyleyemeyiz
Doç.Dr. Bekler, yaşanan ilk deprem sonrası yanal atılım diye tabir edilen faylanma mekanizması sonucunda oluşan bir deprem olduğunu düşündüklerini ancak takip eden depremlerin bölgede baskın olarak gravitasyonel kuvvetler diye tabir ettikleri normal faylanma yani çöküntü tipi yapılanmaların oluşturduğu fayları işaret ettiğini belirtti.
 
Bir zon içerisinde oluşan depremler bunlar ifadelerini kullanan Bekler:“ Bu zon’un ortalama fay sistemlerine uzunluğu yaklaşık olarak 20 kilometre, bu tür uzunluktaki fayların oluşturabileceği en fazla büyüklük 5,5 ila 6’dır. Bu bize neyi söylüyor, bu yaşadığımız büyüklükteki depremlerden çok daha büyük bir deprem bu bölge içerisinde, en azından bu depremlerin oluşturduğu bölge içerisinde daha büyük depremi bekleme ihtimali son derece zayıf. Ama aynı Simav depreminde olduğu gibi çok benzer huylara sahip bir deprem gibi görünüyor. Bu büyüklükteki depremler önümüzdeki birkaç hafta içerisinde azalarak devam etmekle beraber aynı büyüklükteki depremi tekrar yaşama ihtimalimizde vardır ama daha fazlasını pek beklemiyoruz. Yavaş yavaş azalacaktır dolayısıyla önümüzdeki günlerde benzer büyüklükte olması zayıf ama olabilir. Bunun dışında bu büyüklüğün altındaki 4 – 4,5 büyüklüğündeki depremler muhtemelen gelecektir. Artçı diye nitelendirdiğimiz depremler” dedi.
 
Deprem fırtınasına yakın olacak çok sayıda depremimiz var
Bekler:“ Bölgedeki hakim tektonik yapıyla oldukça uygun olan depremler, bir başka fay zonundaki hareketliliği tekrar başlatabilecek halk tabiriyle tetikleyebilecek nitelikte olan depremler de bu tür özelliklere sahip. Dediğim gibi deprem fırtınasına yakın olacak nitelikte çok sayıda depremimiz var. Her biri çok daha detaylı donanıma sahip Kandilli Rasathanesi, AFAD gibi kurumlar tarafından değerlendiriliyor. Bizde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak kendi istasyonumuzdan aldığımız bilgileri Kandilli ile paylaşarak bölgedeki depremleri analiz etmeye devam ediyoruz. 5,3’ü de aynı şekilde analiz etmiştik” şeklide konuştu.
 
1 hafta boyunca temkinli olun uyarısı
Pazartesi günü depremin yaşandığı bölgeye gittiğini belirten Bekler, yığma yapı diye tabir edilen zaten vatandaşların kendi imkanlarıyla herhangi bir teknik donanıma sahip olmadan yaptıkları yaklaşık 40 ila 50 senelik yapıların çok büyük bir kısmının hasar aldığını, oturulamaz duruma geldiğini gözlemledikleri olduğunu kaydetti.
 
Bu tür orta büyüklükteki depremlerin mühendislik yapıları diye tabir ettiğimiz betonarme yada teknik donanıma sahip projelendirilmiş yapılara herhangi bir zarar verecek nitelikte olmadığının altını çizen Bekler: “Zaten orta büyüklükte hatta çok daha düşük büyüklükte bir deprem. Ancak 6,5 ve üzeri bir deprem olacak ki betonarme yapılara zarar vermesinden bahsetmemiz gerekir. Tabii bizim ilk etapta orada söylediğimiz de en azından 1 hafta boyunca oradaki vatandaşlarımızın ağır, orta hasarlı yapılara kesinlikle girmemesidir. Hatta teknik personelin dahi hasar tespiti konusunda çok daha dikkatli davranmasında fayda var. Tektonik yapı dediğimiz yer içerisindeki kayaç hareketlerinin kuvvetli, belli yönlerden gelen kuvvetlerin bu bölgede oluşturduğu gerilmelerin boşaltılması neticesinde oluşan yanal atılımdan ziyade normal faylanma diye tabir edilen tektonik hareketlerin neticeleri. Diyebilirsiniz ki daha fazla olur mu. Muhtemelen 1 yada 2 kere daha olabilir, olmayabilir. Dediğim gibi burada daha önemli olan daha büyük bir depremin şu an için beklemediğimiz yolunda ama artçılar devam edecektir. En azından 1-2 hafta boyunca ciddi anlamda artçılar devam edecektir. Bunların yüzde70’i de 3 ve altında olabilecek niteliklere sahip depremler olarak karşımıza çıkacaktır” dedi.
 
Dün sabah aynı anda iki deprem yaşandı
Dün sabah yaşanan depremin uzun hissedildiğini belirten Bekler, önce sarsıntı oldu hafif durdu ardından tekrar sallanmaya başladık. 2 tane deprem oldu orada yani tek bir deprem yoktu orada. İki depremi birkaç saniye arayla yaşamış olduk. Dolayısıyla o depremi uzun hissettik.  İki tane deprem ikisi de o çöküntü bölgesinde faylanmanın oluşturduğu depremler. Artçıları uzun sürecektir.
 
Haber: Fehmi ŞENYİĞİT


Kaynak: Haber Merkezi