Deprem riski başta olmak üzere olası çeşitli afetlere hazırlıklı olmak adına kentte mahalle afet gönüllülerinin oluşturulması amacıyla çalışmalar gerçekleştiriliyor.
 
Çanakkale Belediyesi ile Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği işbirliği kapsamında gerçekleşecek çalışma kapsamında mahalle afet gönüllüleri ücretsiz olan eğitimlerden de yararlanabilecek. Eğitimler kapsamında afet bilinci ve gönüllülük, hafif arama-kurtarma, afet psikolojisi, temel yangın söndürme, ilk yardım, afet haberleşmesi (telsiz eğitimi) gibi konularda bilgi paylaşımı yapılacak. Bu kapsamda Belediye Çalışanları Eğitim ve Sosyal Tesisleri Ercan Adsız Toplantı Salonunda çalışmanın ilk toplantısı gerçekleştirildi. Belediye Başkan Vekili Süleyman Canpolat, Kent Konseyi Başkanı Ali Aydın Çalıdağ, STK temsilcilerinin bulunduğu toplantıda gönüllü olmak isteyen vatandaşlara bilgiler aktarıldı.
 
Çanakkale Belediyesi Sivil Savunma Uzmanı Bülent Sed, toplantıdaki konuşmasında gönüllülerin önemine değindi. Son yaşanan depremde kurtarmaların %80’inin yerel gönüllüler tarafından yapıldığını ifade eden Sed, "Dünyada ve ülkemizde meydana gelen depremlerden yaşanan tecrübeler göstermiştir ki deprem sonraki ilk 24 saatte gerçekleştirilen kurtarmaların %80’den fazlasının mahalle halkı tarafından yapıldığı, afetzedelerin büyük bir çoğunluğunun enkazdan ya kendi çabalarıyla ya da aileleri, komşuları, arkadaşları ile olay yerinden geçenler tarafından, az bir kısmı ise profesyonel ekipler tarafından kurtarıldığı görülmüştür. Bu durum bize mahalle afet gönüllülük sisteminin kurulmasının, afet ve acil durum faaliyetlerine katılmalarının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir” diye konuştu.
 
Ardından Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Derneğin Kurucusu Hüseyin Karadayı depreme yönelik bilgilendirmede bulundu.
 
Seval KÜÇÜKKURU