Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği, Dünya Su Günü dolayısıyla ‘Bin Pınarlı İda’ olarak ünlenen Kazdağları'nda bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Birlik Başkanı Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, ev sahibi Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Birlik Meclis Başkanvekili Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Encümen Üyelerden Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Büyükçekmece Belediye Meclis Üyesi Coşkun Tanış, Burhaniye Belediye Meclis Üyesi E. Oya Özarkon, Birlik Meclis Üyesi Dazkırı Belediye Başkanı İsmail Taylan, Birlik Müdürü İmam Bakır Damar ve çevre dostu katılımcılar ile birlikte 22 Mart Dünya Su Günü’nde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Suyun canlılar için ne kadar önemli ve sağlıklı suya erişmenin bir yaşam hakkı olduğunu vurgulanan basın açıklamasında, kuraklık nedeni ile yaşanabilecek su sorunlarına karşı önlem almak için yetkili mercileri bir an önce gerekli çalışmaları yapmaya davet edildi. Ayazma Tabiat Parkı'nda birlik adına açıklamayı Birlik Meclis Başkanvekili Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan yaptı.

Suyun önemine vurgu yapan Balkan, “1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen ve her yıl Dünya genelinde 22 Mart’ta kutlanan, Dünya Su Günümüz kutlu olsun. 22 Mart; Dünya’da giderek artan temiz su ihtiyacı sorununa dikkat çekmek, içilebilir-kullanılabilir su kaynaklarını korumak, su miktarını arttırmak, bu konuda somut adımlar atmak ve temiz su kullanımının sürdürülebilirliğini sağlamak demektir. Bu nedenle, su konusunda küresel toplumda artan endişeye bir yanıt olarak, su uzmanları ve uluslararası kuruluşların girişimiyle, 1996 yılında Fransa’nın Marsilya şehrinde, çok paydaşlı uluslararası bir platform olan, Dünya Su Konseyi kurulmuştur. Dünya Su Konseyi, bu yıl Newyork’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Dünya Su Konferans’ına davetli olarak katılarak suyun politik bir öncelik olması için çalışmalar yürütecektir. Su tüm canlı varlıklar için yaşam kaynağı olmakla birlikte, doğadaki çevrimden ve yaşam formlarının oluşmasından sorumludur” diyerek sözlerine başladı.

“TÜKETMEK İÇİN YAŞAMAYALIM, YAŞAMAK İÇİN TÜKETELİM”
Tüm canlıları en temel ihtiyacımız olan suya, temiz ve sağlıklı bir şekilde ulaşmanın hakları olduğunu aktaran Balkan, “Suyun evlerden, sanayiye, tarımdan, endüstriye kadar birçok alanda kirlenmesine sadece insanlar sebep oluyorsa bu sorunu çözmek bizim işimizdir. Suyun kirlenmesini önlemek başta kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluğunda olsa da bu durum bireysel olarak bizlerin sorumluluğunu asla azaltmamaktadır. Çünkü bizler tükettikçe, kirlilik yükü her alanda katlanarak devam edecektir. Gelin bu anlamlı günden başlayarak kendimize bir söz verelim. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı ve enerjimizi korumak için tüketimlerimizi asgari seviyeye indirmeye ve daha paylaşımcı olmaya başlayalım. Tüketmek için yaşamayalım, yaşamak için tüketelim” diye konuşta.

“GÖREV VE SORUMLULUĞA DAVET EDİYORUZ”
Balkan şöyle devam etti; “Yarın çok geç olmadan su savaşları yaşanmadan, suya bağlı göçler oluşmadan, gıda krizleri büyümeden; yeraltı ve yerüstü su varlıklarımızı korumak için harekete geçelim. Suyun adil paylaşımı için, ekosistemin korunması için, kullanımında verimlilik için, temel hak ve kamusal değer olan suyun halk adına kamulaştırılması ve yönetilmesi için; insanın, doğanın, suyun sömürülmediği bir Dünya için, karar alıcıları ve kararı uygulayıcıları görev ve sorumluluğa davet ediyoruz.

Mehtap ŞAHİN