Çanakkale Jeoloji Mühendisleri Odası ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi organizasyonunda düzenlenen ‘Çanakkale Depreme Dirençli Bir Kent Mi?’ panelinde, akademisyenler ve konunun uzmanları depreme ilişkin anlatımlarda bulundu.

OMÜ Mühendislik Fakültesi ev sahipliğinde Turgut Özal Konferans Salonu’nda Jeoloji ve Jeofizik Mühendisleri Odaları ile birlikte düzenlenen ‘Çanakkale Depreme Dirençli Bir Kent Mi?’ teması ile iki oturumda gerçekleşen panele; Belediye Başkan Vekili Süleyman Canpolat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Çanakkale İl Müdürü Bekir Çelen, ÇOMÜ Genel Sekreteri Ayhan Monus,  belediye meclis üyeleri, Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanları ve temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Çanakkale Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ayten Çalık'ın açılış konuşması ile başlayan panelde Çanakkale'de meydana gelebilecek bir depremin kente yapacağı etkilerden, kentin zemin ve yapı durumuna kadar birçok başlıkta sunum gerçekleştirdi. Panelde konuşmacılar arasında yer alan Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Kemal Albayrak ise depreme karşı dirençli bir kent oluşturulabilmesi amacı ile Çanakkale Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra, Çanakkale Belediye Meclisi tarafından Şubat ayında gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda alınan kararla oluşturulan Kentsel Risk Yönetimi Komisyonunun faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi.

İlk oturumda panelin moderatörlüğünü de yapan Prof. Dr. Emin U. Ulugergerli ‘Çanakkale ve Çevresinin Depremselliği’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı, Deprem Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi  (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, ‘Depremini Bekleyen Kent Çanakkale’, başlığı altında katılımcılara önemli bilgiler verdi. Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Süha Özden ‘Çanakkale ve Çevresinin Aktif Fayları ve Depremselliği’, Doç. Dr. M. Celal Tunusluoğlu ‘Çanakkale Çevresinin Zemin Karakteristiği’ni anlattı. Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Özgür ise ‘Depreme Dayanıklılık Yapı Tasarım Çerçevesinde Çanakkale'deki Yapı Stokunun Değerlendirilmesi’ şeklinde aktarımlarda bulundu.

İkinci oturumda ise ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fak. Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden Prof. Dr. Arzu Başaran Uysal ‘Çanakkale Afetlere Karşı Dirençli Bir Kent Mi?’ sunumunu yaptı. Ayrıca; Çanakkale Belediyesi İmar Müdürü Kemal Albayrak ‘Çanakkale Belediyesi Kentsel Risk Azaltma Çalışmaları’nı anlatırken, Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Feyza Bekler ‘Afet Farkındalığı’ hakkında bilgiler verdi. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilciliğinden Fehmi Babayiğit ‘Depremde Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Önemi’  konusunda katılımcıları bilinçlendirdi. Panelistlerin yaptığı sunumların ardından etkinlik soru cevap bölümü ile son buldu.

Mehtap ŞAHİN