MHP’li Özer’in MHP tabanının sağlıklı bilgi alamadığı ve taban üyelerinin kafalarının karışık olduğunu belirtmesi üzerine canlı yayına bağlanan MHP İl Başkanı Hakan Pınar MHP tabanının kafasının karışık olmadığını aksine net olduğunu söyledi.
 
Çanakkale ve ülke gündemini yakından takip ederek güncel sorunları masaya yatıran Siyaset Arenası bu hafta ülke için önemli bir sorunu daha ele aldı. Referandum sürecinin ele alındığı programda MHP’li Cahit Özer’in parti tabanının kafasının karışık olduğu iddiasına telefon ile bağlanan İl Başkanı Hakan Pınar’dan yanıt geldi.
 
Başkanlık sistemi ile ilgili MHP tabanına yeterince sağlıklı bilgilerin verilmediğini söyleyen MHP İl Genel Meclis Üyesi Grup Başkanvekili Cahit Özer, Türkiye'nin referandum süreci eşiğine gelmesinin önemli noktası Milliyetçi Hareket Partisi olduğunu söyledi.
 
Referandum sürecine iki boyutta baktığını belirten Özer:“ Birincisi, MHP Genel Merkezinin almış olduğu bu karar bizim teşkilata nasıl yansıyacak? Ben yıllarca MHP teşkilatında mücadele veren bir insanım. Ancak bizim kendi tabanımız hiçbir zaman kendi beynine hükmedilmek istemeyen bir yapıdadır. Siyasi parti olgusu da aynı fikri paylaşan insanların bir araya gelmesidir ve bir araya geldikleri bu yolda, mücadele etme olayıdır. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli'nin çıkışı ile meclise gelen ve buradan çıkan karar ile şu anda referandum kaçınılmaz bir noktaya geldi. Türkiye'nin her yeri ile görüşüyoruz. Bu partimizin aldığı bir karardır ama tabanda sıkıntılar var. Milliyetçi Hareket Partisi camiasının bunu iyi anlatılamadığının düşüncesindeyim. Bizler de dahil kendi tabanımıza sağlıklı bilgiler veremedik. Tabanımızda muhalif olan, yani partiden ihraç edilen insanların 'hayır' kampanyasını başlatması bize göre hiçbir özellik ifade etmediği gibi Milliyetçi Hareket Partisi'ni de bağlamaz. Ama burada bizim camiamızın da düşünceleri var” dedi.
 
MHP tabanına yeterince bilginin anlatılmadığının altını çizen Özer bu nedenle tabanın çoğunun 'hayır' diyeceğini söyledi. Özer:“ Bu referandum MHP'nin belki de en büyük darbe alacağı ama yine de ayağa kalkacağı bir referandum olacaktır. Şu an itibari ile camianın büyük bir kısmı 'Hayır' oyu verecek gibi gözüküyor. Çünkü seçmenlerimiz ile sürekli görüşüyoruz ki ben Türkiye'nin bütün vilayetleri ile görüşüyorum. Şu anki tablo böyle ama 10 gün sonra ne olur bilemeyiz. Belki Genel merkezden tüm yüreklere su serpen güzel açıklamalar gelebilir. Yani Milliyetçi Hareket Partisinin bu işe 'Evet' demesinin bu ülkeye katkıları nelerdir? Bunu ben biliyorum ama benim bildiklerim farklı bir boyut. Genel Merkezden gelenleri camiaya anlatmam farklı bir boyut. Şu anda o tablo yok önümüzde ama mutlaka genel merkez bir hamle yapacak. Eğer onlar da bu 'Evet' in peşinde iseler beni ve camiayı tatmin etmeleri lazım. Fakat şu anki tabloda bu yok.  Biz Milliyetçi Hareket Partisi İl Genel Meclisi üyeleri olarak grup toplantımızı yaptık toplantıya İl Başkanı Hakan Pınar da katıldı. O da bize biraz bekleyin elimize dökümanlar gelecek bilgiler daha net olacak biz de ona göre inanırsak halkın içine karışıp mücadelemize devam ederiz” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
Pınar canlı yayına bağlandı
MHP İl Genel Meclis üyesi Grup Başkanvekili Özer’in açıklamaları üzerine canlı yayına bağlanan MHP İl Başkanı Hakan Pınar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin işaret ettiği üzere tüm MHP teşkilatlarının ellerinden gelen gayreti göstereceğini söyledi.
 
Pınar, mevcut anayasa paketi ile ilgili sadece yüzeysel 'Hayır'a destek mahiyetinde sözler sarf edildiğini belirterek:” Ancak ince ince tartışmakta fayda görüyorum çünkü şu dönemde halkın tek adamlık, saltanat, padişahlık gibi konularda manipüle edildiğini görüyorum. Bu anlamda daha bilimsel daha içeriye yönelik bir tartışma programında kamuoyunu bilgilendirmek hem de bu konudaki içeriğe yönelik bir faydamız olsun diye ifade ediyorum" dedi.
 
Özer’in “tabanın kafası karışık” sözlerine cevap veren İl Başkanı Pınar, MHP tabanının kafasının net olduğunu söyledi. Pınar:“ Öncelikle MHP’nin Çanakkale iline bağlı tüm İlçe teşkilatları ve Belde teşkilatları de dahil fikir birliğimiz var. Fikri ayrılığını yaşadığımız arkadaşlarımız zaten belli. Kamuoyunda şu anda bir algı problemi yaşanıyor. Meselenin doğru anlaşıldığını ve doğru tartışıldığını düşünüyorum. Çanakkale kamuoyunun kafasındaki soru işaretlerine yönelik olarak ve paketin içeriğine yönelik olarak mevcut Anayasa ne diyor? 18 Maddeyi halkın iradesine sunulacak olan Anayasa değişiklik paketi ne diyor? içeriğine yönelik yapılacak hazırlıklar doğrultusunda doğru bilinçlendirilmesi daha doğru ve akıcı bir süzgeçten geçtikten sonra Çanakkale halkı ile paylaşılması beklentisinin içinde olduğumuzu bilinmesi gerekiyor. Özet olarak biz teşkilat olarak bu konuda bir kafa karışıklığımız yok biz bu konuda çok netiz” şeklinde konuştu.
 
Yeni Anayasanın özellikle Terör ile mücadele için önemli olduğunu vurgulayan Pınar, AK Partinin getirdiği bu pakete ihtiyacın olduğunu söyledi.
 
Pınar:“ 15 Temmuz öncesi ya da sonrası Genel Başkanımızın AK Parti ile ilgili değerlendirmeleri, ya da Başkanlık meselesine bakışı, ya da güçlendirilmiş parlamenter sisteminden yana siyasetini geliştirmesi, dün duruyorken bugün neden böyle davrandığı ile ilgili kafa karışıklıkların olduğunu biz de değerlendiriyoruz. Ancak Önümüze Gelen Cumhurbaşkanlığı ile ilgili HDP ve CHP'nin içinde bulunduğu yapı ile değerlendirmek, tabiri caiz ise Anayasanın 66. Maddesinde bulunan tanımın ortadan kalkacağı ilk 4 maddenin kaldı ki lideriniz Kılıçdaroğlu da bir Televizyonda ilk 4 maddenin de tartışılabileceğini söylemişti. O zaman hazırlanan Anayasa Değişikliği ile şu anda Türk Milletine sunulmuş. Bu teklifin de halktan kaçırılmaması lazım sonuçta Milliyetçi Hareket Partisinde olduğu gibi Halk da en doğru kararı verecektir. 2019'da yürürlüğe girecek bir yasa ile bir kaşıkta fırtına koparmayı doğrusu pek uygun bulmuyorum. 2002 yılında kaybedilen seçimden bu yana Milliyetçi Hareket Partisi, AK Partinin yaptığı yanlışları hep dile getirmişti. Bu yanlışlara kulak veren, yaptığı yanlış politikaları gören AK Parti de uçurumun kenarından dönmüştür. Daha düne kadar FETÖ, dış politikalarda hata üstüne hata yapıldı ve Türkiye yalnız bırakıldı. Bunun bedelini de 15 Temmuzda ve Terör ile mücadelede yapılan yanlış politikalar yüzünden bu güne kadar çok can kaybettik. Bugün gelinen noktada AK Parti özellikle terör ile mücadelede ihtiyacımız olan bir hamle yaptığını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
 
Pınar sözlerini şöyle sürdürdü:“ Ortaya çıkan fiili durumun bir çizgiye oturtulmasına ciddi manada ihtiyaç vardır.  Ne diyoruz Cumhurbaşkanı mevcut 82 Anayasası ile müthiş yetkiler ile donatılmış. Ancak 92 yılında düzenlenen 'Vatana hıyanet' yasasına da girdikçe Cumhurbaşkanı hiç bir şekilde yargıya gidemiyor.  Sembolik olarak götürdünüz 500 Milletvekilinin 350 sinin oyu gerekiyor. Hiç bir konuda sorumluluğu yok ama yetkiye bakıyorsunuz bütün yetkiler 82 Anayasası ile verilmiş. Hal böyle iken, Cumhurbaşkanı meclisin üstünde kendini görüyor, siyaseti şekillendiriyor. Fakat Anayasada bu yaptıklarının karşılığı yok. Şöyle de bir durum var; Kendisini halk seçmiş ve %50 halk desteği var arkasında. Türk milletine diyecek sözümüz yok, takdir milletindir. Dolayısı ile bu garip durumu ortadan kaldırılması için Genel Başkanımız 'ya Anayasanın önünü aç ya da aklının arkasında ne var getir görelim ve değerlendirelim' dedi. Kaldı ki o dönemde Cumhuriyet Halk Partisine de çağrı yapıldı. Bir parti düşünün %49'u aşkın oy alıyor. Bir de Cumhurbaşkanı düşünün %52'yi aşkın oy alıyor. Dolayısı ile AK Partinin kurucusu, hamisi ve banisi Cumhurbaşkanı, sıkıntı yok. Ama yarın örneğin 7 Haziran gibi bir tabloda bizim fuzuli gördüğümüz HDP değil de bir başka parti olsa AK Parti Muhalefette kalacaktı. Dolayısı ile hükümet yapısı AK Partinin dışında koalisyon bir yapının eline geçecekti. Düşünün %52 ile seçilmiş bir Cumhurbaşkanı %60'a yakın oy almış bir güçlü koalisyon. Sistemin bunlarla nasıl tıkanacağını siz benden daha iyi bilirsiniz. Burada garip bir durum var. Dolayısı ile bu garipliği ortadan kaldırmak için de bu Anayasa değişikliğine ihtiyaç vardı. Cumhurbaşkanını seçen bu 18 maddelik paketin içinde daha önce Vatan ihaneti ile bile yargılamazken şimdi her nevi suç işlese ilgili vekil desteğini mecliste bulduğu anda yüce divan sıfatı ile Anayasa mahkemesine gönderilebilir. Diyorlar ki Anayasa üyelerini Cumhurbaşkanı neden atıyor? Mevcut anayasada zaten Cumhurbaşkanı 18'in 12'sini atıyor. Dolayısı ile bazı şeyleri inceden tartışılması gerekiyor. Kararname yetkisi var diyorlar. Zaten Anayasada bir hüküm varken Cumhurbaşkanı kararname çıkarsa da mevcut yasal düzenleme varsa mevcut hüküm geçerlidir diyor. Onun için bir siyasi programda içeriye yönelik, hem ne getirir hem ne götürür mevcut 18 maddelik paket bunu birlikte tartışırsak zannediyorum Çanakkale kamuoyu doğru bilgilenecek. Biz siyasetçiler de doğru olanı aktaracağız. Bu saatten sonra seçmen yine hayır ya da evet derse takdir halkın baş tacı. Yani Milliyetçi Hareket Partisi halkın iradesinden asla kaçmaz”.
 
Haber: Fehmi ŞENYİĞİT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kaynak: Haber Merkezi