Tüm ülkeyi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli 11 ilin etkilendiği depremlerin ardından afetzedeler için Altın Yıllar Yaşam Merkezi'nde çalışmalar hızla devam ediyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, "Çeşitli marketler oluşturduk. Hijyen Market, Gıda Market, Giysi Market, Çocuk Giyim Market gibi marketlerden gelip ihtiyaç duydukları malzemeleri buradan seçip bizim burada gönüllülerimiz ve çalışanlarımız aracılığıyla ihtiyaç olduklarını çok tevazulu bir şekilde alarak, kaldıkları yere götürüyorlar. En azından böyle bir destek sunmuş oluyoruz" dedi.
 
Kahramanmaraş merkezli 11 ilin etkilendiği yıkıcı depremlerin ardından tüm yurttan afet bölgesine yardımlar gönderilmeye devam ediliyor. Çanakkale halkı da ilk günden bu yana adeta seferber olarak çeşitli STK, kamu kurum ve kuruluşlarının aracılığıyla yardımlarını bölgeye ulaştırıyor. Çanakkale Belediyesi tarafından afet bölgesinden kente gelen depremzeler için çalışmalar devam ediyor. Altın Yıllar Yaşam Merkezi'nde vatandaşların destekleriyle oluşturulan butik-markette depremzedeler giyim, gıda, hijyen ürünleri ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Merkez de ayrıca afetzede çocuklarda oyuncak ve kırtasiye ürünlerinin bulunduğu bölümlerden ihtiyaçlarını alabiliyor.
 
Altın Yıllar Yaşam Merkezi'nde hızla süren çalışmalar hakkında bilgi veren Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, "Çanakkale halkı, bizler belediye olarak burada faaliyetleri sürdürüyoruz. Deprem bölgesine gönderdiğimizin yardımların dışında şehrimize de misafirlerimiz gelmeye başladı. Onlar bura geldiklerinde de elbette ki her şeylerini kaybettiler. Büyük bir travma yaşadılar, şok yaşadılar. Burada AFAD'la belediyemiz olarak nerede konaklıyorsa kişiler, gerek yurtlarda olabilir gerek kendi evlerinde olabilirler, ihtiyaç duydukları malzemeleri temin etmek üzere bize geliyorlar ya da AFAD Müdürlüğü'ne gidiyorlar. Burada biz çeşitli marketler oluşturduk. Hijyen Market, Gıda Market, Giysi Market, Çocuk Giyim Market gibi marketlerden gelip ihtiyaç duydukları malzemeleri buradan seçip bizim burada gönüllülerimiz ve çalışanlarımız aracılığıyla ihtiyaç olduklarını çok tevazulu bir şekilde alarak, kaldıkları yere götürüyorlar. En azından böyle bir destek sunmuş oluyoruz" diye konuştu.
 
“ÇANAKKALE HALKI BURADA ALTIN YILLAR YAŞAM MERKEZİ'NDEN İLGİSİNİ VE DESTEĞİNİ HİÇ KESMEDİ”
Aynı zamanda bir konuk evi açtıklarını ifade eden Ünüvar, "Orada 120 kişi konaklatabileceğiz. Bir mutfak planlamamıştık ama böyle bir olay yaşanınca en üst katına bir mutfak yaptık. Orada da şimdi konaklattığımız insanların 3 öğün yemeklerini pişiriyoruz. İkram ediyoruz onlara. Gayet de güzel bir ortam oldu. Biz her gelene de burayı kendi eviniz gibi bilin hatta bize destek verin gelin sizde bulaşık yıkayın. Çamaşırınızı yıkayın. Çünkü boş kalmakta onların o travmasının artmasına neden oluyor belki o bakış açısıyla da bakıyoruz. Buraya gelen herkese de gerçekten gönüllülerimiz ve belediye çalışanlarımız çok naif davranıyorlar ve çok dramatik hikayelerde oluyor. Her şeyim vardı bunları almak zoruma giden diyen insanlardan tutunda çıkıp dolaşmak isteyip de ama bir otobüs parası bile olmayan insanlara kadar çeşitli yelpazede insanları görüyoruz ama Çanakkale halkı burada Altın Yıllar Yaşam Merkezi'nden ilgisini ve desteğini hiç kesmedi. Gün gün, peyderpey malzemeler geliyor. Malzemeler eksildikçe gerek birilerini motive ediyoruz. Gidiyor kendisi marketten ihtiyaç duyduğumuz malzemeleri alıp getirip buraya koyuyor ve misafirlerimizde burada kolaylıkla alabiliyorlar" şeklinde konuştu.
 
"SIFIR MALZEME İSTİYORUZ İNSANLARA"
İhtiyaç duyulan malzeme listesi hakkında bilgi veren Ünüvar, " Bu aslında marketimizin içeriğinden çıkıyor. Çocuklar için oluşturmuş olduğumuz gerek kırtasiye malzemeleri, okul malzemeleri ve oyuncaklar. Dolayısıyla burası doluyor ve boşalıyor. Almak isteyenler çocuklar eğitim hayatına burada başlayacaklar kimi kaydını yaptırıyor. Orası için defter, kalem, sulu boya, yağlı boya, çanta gibi şeyler getirebilirler. İkinci marketimiz çocuklar için giyim eşyaları. Burada da ayakkabısında spor ayakkabısına, iç çamaşırından montuna kadar her şeyi getirebilirler. Sıfır malzeme istiyoruz insanlara. İlk etapta evet ikinci el nezih giysileri verdik ama bundan sonrasında artık birinci el olmasına özen gösteriyoruz. Şuanda içinde bulunduğumuz oda yetişkin odası. Burada gerek erkeler gerek de kadınlar için yine iç çamaşır, mont, pantolon, özellikle eşofman altı kadın ve erkekler için eşofman altı çok tercih ediliyor rahat bir giysi olduğu için ve spor ayakkabı ihtiyacı. Her ne kadar karşılasak bile ertesi gün gene ihtiyaç duyabiliyoruz. Bu malzemelere yönelebilirler. Özellikle ayakkabı, iç çamaşırı ve eşofman altı ihtiyacı çok fazla. Bunun hemen yanın hijyen marketimiz var. Orada kadın hijyenik pedinden tuvalet kağıdına, deterjandan şampuanına, sabundan diş fırçası fiş macununa kadar malzemelere ihtiyaç duyuyoruz. Onları da aile bize geldiğinde kaç kişilik aile ise şampuanını, tuvalet kağıdını, peçetesini, deterjanını eğer otelde kalacaksa şampuanı gibi malzemeleri veriyor arkadaşlarımız. Hemen onun yanında da gıda market var. Gıda marketten de bütün kuru baklagil çeşitleri, peynir ürünleri. Çünkü artık ev kiralayıp kalan insanlarda var. Ama şuanda bizim en çok ihtiyaç duyduğumuz yeşil mercimek ve kırmızı mercimeğe biraz daha ihtiyacımız var. Bunun dışında zeytin ve peynirde kabul ediyoruz. Dolayısıyla ihtiyaçlarımız genellikle bu doğrultuda yürüyor. Konuk evindeki ihtiyaçları biz belediye olarak karşılıyoruz. Ama buradaki ihtiyaçlara biraz daha desteklenmeye ihtiyacımız var" dedi.
 
Gülçin AKIN