Marmara Denizi ekosisteminin korunması ve balıkçılara gelecek sezon daha fazla ekonomik katkı sağlanması amacıyla, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında hamsi avcılığının durdurulması ardından 50 liradan satılan balığın fiyatı; hem azalması hem de irileşmesine bağlı ikiye katlayarak tezgahta 100 liradan yer aldı.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı, Marmara Denizi ekosisteminin korunması ve balıkçılara gelecek sezon daha fazla ekonomik katkı sağlanması amacıyla, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında 21 Şubat 2023 Salı günü saat 15.00’ten itibaren ticari amaçlı her türlü hamsi avcılığının durdurulacağını duyurdu. Uygulanan bu kararı ise Çanakkaleli balıkçılar, memnuniyetle karşıladı. Yasağın uygulanmadan önce tezgahta 7 santimetre olan hamsi balığının boyu 15 santime kadar çıktı. Daha önce 50 lira olan hamsinin fiyatı, tezgahlarda azalması ve irileşmesine bağlı olarak 100 liraya çıktı.
 
“ŞİMDİ İRİ BALIK GELİYOR”
Balık hali esnaflarında Volkan Kaşıkçı, “Yasaklardan önce hamsi 40-50 lira civarında satılıyordu. Şuan balığın az olup da fiyatların artmasına eşdeğer olarak hamsi balığının fiyatı 100 liraya çıktı. Aslında bu karar, doğru bir karar. Çok ince hamsi geliyordu. Şimdi balık irileşti, iri balık geliyor. Onun için fiyatı 100 liraya kadar çıktı. Hamsi irileşmesi lazım. Şimdi mevsimi de geçiyor. Yaz dönemi yasak dönemine yaklaşıyoruz. İnşallah diyoruz ki önümüzdeki senelerde hamsi biraz daha iri olarak tezgahlarımıza gelir. Balık çeşitlerinde bolluk var” şeklinde konuştu.
 
“İNCE BALIK PİYASADAN KALKTI”
Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nı kapsayan bir yasak olduğunu belirten balıkçı  Hasan Doğuş Tunç ise, “Oradaki hamsi popülasyonun boyunun çok küçük olmasından dolayı kaynaklanan bir yasak bu, etkili oldu. İnce balık piyasadan kalktı. Geçen haftalarda ince diye tabir ettiğimiz hamsiyi kilosu 50 liradan satıyordu. Boyu küçük olduğu için fiyatı uygundu. Şimdi o hamsinin avlanmasının yasak olmasından dolayı Ege ve Karadeniz bölgesinden gelen iri hamsiler piyasaya sürüldü. Balığın az miktarda çıkması bu sefer fiyata yansıdı. Şuanda iri hamsi tezgahlarda 100 liradan satılmakta. Tabi denize etkisi olur. Balık popülasyonunun avlanmaması yani hem diğer balıklar açısından yem bakımından popülasyon olduğu için diğer balıklara da etkisi olur. Hem de balığın biraz daha büyümesine biraz daha yarar sağlar” ifadelerini kulandı. Diğer yandan balık Halinde uskumrunun kilosu 120, tekir 150, istavrit 100, lüfer 250, sarıkanat 200, uskumru 120,  levrek 180 ve çipura 140 liradan tüketiciye ulaştı.


15 NİSAN 2023’E KADAR YASAK
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün yürüttüğü gözlem ve denetimlerin yanı sıra, araştırma kuruluşlarının izleme çalışmalarında; Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında avlanan hamsilerde, yasanın izin verdiği boy uzunluğu kriterlerini taşımayan bireylerin oranında artış, et verimliliklerinde de düşüklük tespit edilmişti.  Çalışmalarda, bu durumun, özellikle bu yıl yaşanan çevresel ve iklimsel faktörler sonucu geliştiği, balığın gerek avlanabilir yasal boy uzunluğuna, gerekse biyolojik yapısına uygun olmayan avcılığın giderek artış gösterdiği değerlendirildi. Bunlara bağlı olarak, avlanan balıkların, değerlendirilmeyen ve pazara sunulamayan miktarlarındaki artışın devam ettiği gözlenmesi gibi gelişmelerin, gelecek yılların hamsi stoklarına ve anaçlarına olumsuz etki edeceği dikkate alınarak balıkçılık yönetimi açısından acil önlemlerin devreye sokuldu. Balıkçılıkla ilgili sivil toplum kuruluşlarının talepleri ve Bakanlık bünyesinde oluşturulan Balıkçılık ve Su Ürünleri Bilimsel ve Teknik Tavsiye Kurulu üyesi akademisyenlerin önerileri doğrultusunda gerekli kararlar alınarak; gelecek yıllardaki hamsi stoklarının olumsuz etkilenmemesi, Marmara Denizi ekosisteminin korunması ve gelecek sezonda balıkçılara daha fazla ekonomik katkı sağlanması amacıyla, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında 21 Şubat 2023 saat 15.00'ten itibaren ticari amaçlı her türlü hamsi avcılığı durduruldu. 15 Nisan 2023 tarihine kadar devam edecek uygulamayla halkın hamsi ihtiyacı, avcılığın serbest olduğu alanlardan yakalanan ve soğuk hava depolarında muhafaza edilen ürünlerle karşılanmaya devam edeceği de Bakanlık tarafından bildirilmişti.
 
Gülçin AKIN