İl Özel İdaresi ile Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü koordinesinde yürütülen ‘Çanakkale İli Kırsal Alanda Yaşayan Sokak Hayvanlarını Yerinde Kısırlaştırma ve Rehabilitasyonu Projesi’ tüm hızıyla devam ediyor. Planlama kapsamında merkez köylerde bin, il genelindeki köylerde 10 bin adet sokak hayvanı işlemleri bitirilerek iyileşme süreci tamamlandıktan sonra alındıkları yere bırakılacak.

Merkez ilçeye bağlı 52 köy, mahalle ve obalarda sahipsiz sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, sağlık taraması ve kayıt altına alınması kapsamındaki çalışmalarda pilot toplanma alanı olan Kumkale ve civar köylerde çalışmalar tamamlandı. Ardından da ikinci pilot toplanma alanı olan Işıklar Köyünde projenin yürütülmesine devam ediyor.
İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, Işıklar Köyü Dörtyol toplanma alanındaki çalışmaları Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürü Ozan Hacıalioğlu ile birlikte yerinde inceledi. Yetkililerden çalışmaların gidişatı le ilgili bilgi alan Önder, planlama kapsamında pilot bölgelerde kurulan istasyonlarda merkez köylerdeki bin, il genelindeki köylerde 10 bin adet sokak hayvanının işlemleri bitirilerek iyileşme süreci tamamlandıktan sonra alındıkları yere bırakılacaklarını kaydetti. Önder, bu çalışmaların daha sonra diğer ilçelerdeki köylerde de gerçekleştirilmeye devam edeceğini söyledi.

Diğer yandan planlama doğrultusunda Işıklar Köyü Dörtyol toplanma alanındaki araçta Işıklar, Kurşunlu, Kemel, Özbek, Sarıcaeli, Saraycık, Yapıldak, Musaköy, Kızılkeçili, Yukarıokçular, Fevziçakmak, Kayadere ve Karacaören köylerine hizmet verildiği bildirildi.

Kirazlı köyü toplanma alanındaki aracın ise proje kapsamında Kirazlı, Karacalar, Kovandağ, Dedeler, Kocalar, Haliloğlu,  Ortaca, Akköy, Serçeler, Akçalı, Terziler, Alanköy ve Çamyayla köylerindeki sahipsiz sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, sağlık taraması ve kayıt altına alınması kapsamındaki çalışmalar için hizmet vermeye başladığı bildirildi.

Gülçin AKIN