ÇANAKKALE’de darbe girişimi sonrası askeriyede alınan gözaltılarla ilgili değerlendirme toplantısı yapan Çanakkale Valisi Hamza Erkal, bir gazetecinin darbe girişiminde bulunanların çeşitli Vali ve Kaymakamları arayarak görevlerini bırakmaları için gelen telefonları kamuoyuna yansıması sonrası "Size böyle bir telefon geldi mi?" sorusuna, Vali Erkal, “Bizi arayacak yürek yok diye düşünüyorum” cevabının verdi. Vali Erkal, “İl Jandarma Komutanlığında 3 tane muvazzaf subay, bunlardan ikisi yüzbaşı birisi de teğmen olmak üzere onlar da açığa alındı. Beylik silahlarına el konulmuş durumda. Bir de bir Vali Yardımcımız açığa alınmış durumda.” dedi.
 
Çanakkale Valisi Hamza Erkal, 3 gün önce gerçekleştirilmek istenen darbe girişiminin ardından il genelinde yapılan gözaltılar ve son durumla ilgili Valilik makamında değerlendirme toplantısı yaptı. Vali Hamza Erkal, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından darbecilere hadlerini bildirmek üzere bütün Çanakkale halkı olarak meydanlarda bulunduklarını belirtti. İlgili makamlarca gerekli tedbirleri alarak bu darbede sözde görev alanlarla ilgili yaptıkları işlemler hakkında bilgi veren Vali Erkal, şöyle konuştu:
 
“İlk gün Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ahmet Serdar Gündoğdu’nun sıkıyönetim komutanı olarak ilan edildiği için orası özellikle takip edildi. Hemen sabaha doğru Gündoğdu gözaltına alınmıştır. O gün burada bulunan askeri öğrencilerin özellikle de İstanbul'a darbecilerin çağrısı üzerine gitmeye kalkışması üzerine epey bir mücadele sonucunda onlara da 467 öğrenci, başlarındaki komutan ve otobüs şoförleriyle beraber gözaltı işlemi yapılmıştır. Daha sonraki süreçte durum normale dönmeye başlamıştı. Akabindeki süreçte, dün akşam itibariyle 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında bir hareketlilik tespit edilmesi üzerine oranın Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen ile ilgili gözaltı işlemi yapılmıştır. Kamu personelinden özellikle bu işle ilintisi olabileceklerle ilgili açığa alma işlemleri yapılmıştır. Özellikle emniyet mensupları arasında 36 kişi açığa alınmıştır. Adalet Bakanlığının gönderdiği açığa alma listesi üzerine 16 hakim ve savcı açığa alınıp onlar da gözaltı yapılarak işlem yapılmıştır. Gelibolu'daki 2. Kolordu Komutanlığında görevli üçer askeri hakim ve savcıyla ilgili gözaltı işlemi yapılmıştır. Otobüs şoförlerinin darbe girişimiyle ilgili olmadıkları anlaşıldığından onlar serbest bırakıldı. Jandarma Komutanlığında 3 tane muvazzaf subay, bunlardan ikisi yüzbaşı birisi de teğmen olmak üzere onlar da açığa alınmış, beylik silahlarına el konulmuş durumda. Bir de bir vali yardımcımız açığa alınmış durumda."
Durumun kontrolleri altında olduğunu vurgulayan Erkal, "Tabi bundan sonraki süreçte gelecek olan istihbari bilgiler veya ilgili makamlardan deliller geldiği sürece bu işle ilintisi olan kim varsa hepsiyle ilgili işlemler yapılacak. Bu konu ciddiye alınması gereken, bizim de ciddiyetle üzerinde durmamız gereken bir konudur. Çünkü devletin bekasıyla alakalı bir konudur. Kaderlerine sahip çıkmak üzere bütün kurumlarla ayakta ve ciddiyetle takip ediyoruz. Bugün de mesai günü. Herkes işinin başında. Bizim vatandaşımız tabiri caizse ayın 15'i akşamı vatanı kurtarıp, hemen şimdi de mesaiye başlamış durumda. Bizim için vatan kurtarmak o kadar normal bir şey demektir. O yüzden de milletimizi, özellikle Türk halkını tebrik ediyorum. Muhteşem bir demokrasi sınavı verdiler”
 
“BİZİ ARAYACAK YÜREK YOK DİYE DÜŞÜNÜYORUM”
Bir gazetecinin “Darbe girişiminde bulunanların Vali ve Kaymakamları arayıp görevinizi bırakınız dendiği kamuoyuna yansıdı. Size o akşam böyle bir telefon geldi mi?” şeklindeki soru üzerine Vali Erkal, “Bizi arayacak yürek yok diye düşünüyorum kimsede. Henüz öyle bir telefon almadık. İlk o akşam ben ilgili yerleri arayıp, özellikle de yukarıdan gelecek çünkü meşru olmayan bir grup tarafından ele geçirilen karargahlardan gelecek emirlere asla uyulmaması, bizim vereceğimiz talimatlarla hareket edilmesi gerektiğini söyledim” şeklinde konuştu.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi