Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından tüm yurttan bölgeye yardım ve destekler devam ederken, arama kurtarma çalışmalarını da devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da bölgelere görev yapılması üzere İl ve İlçe Müftüleri deprem gönderildi. Depremden etkilenen illerden biri olan Adıyaman'a Çanakkale'den giden din görevlileri, aş evlerinde yemek dağıtıp, mezarlıklarda defin işlemlerinde yardımcı oluyor.
 
10 ili çok derinden etkileyen çok acı bir deprem yaşadıklarını ifade eden Çanakkale İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, "Rabbim öncelikle depremde vefat eden vatandaşlarımıza rahmeti ile muamele eylesin.  Yaralılarımızın bir an önce iyileşmesi için dua ediyoruz. Allah geride kalanlara sabır versin. Depremin üzerinden geçen her günde, özellikle 24 saat, 48 saatler en zor saatlerdir. Şu anda biz Adıyaman Müftülüğü önünde konuşlanmış vaziyetteyiz. Buraya özellikle şehir dışından gelen arkadaşlarımız ve ekipler, yardımlar getirdiler. Müftülüğümüz önünde 24 saat, sıcak çorba ve yemek ikramı var” şeklinde konuştu.
 
"BİRLİK RUHU BU ZOR ZAMANDA BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI"
Deprem afeti bir toplumunun karşılaşabileceği en büyük imtihanlardan biri olduğunu ifade eden Kabukçu, "Özellikle 10 ilimizde olduğu için ve çok geniş bir alanı etkilediği için elbette ki zorlukları büyük. Ama bulunduğumuz bu günlerde enkazların tamamında iş makinaları ve kurtarma ekipleri büyük bir gayretle çalışıyor. Çok göz yaşartan, insanları onurlandıran güzel sahneler var. Gecesini gündüzüne katan, yorgunluğu bir kenara bırakan, bir insana, bir yaşlıya, bir çocuğa el uzatmak için canla başla çalışan kurtarma ekiplerine duacıyız. Rabbim gayretlerini arttırsın. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, Başkanlığımız önderliğinde tüm il müftülerimiz, ilçe müftülerimiz, kadın erkek din görevlilerimiz koordineli bir şekilde başta cenaze işleri olmak üzere deprem bölgelerindeyiz. Çanakkale’den gelen ekiplerimiz de buradaki başkanlığımızın yönlendirmesi ile gelen malzemeleri, özellikle temel gıda başta olmak üzere ihtiyaçları hem mahallelere hem de köylere ulaştırmaya gayret gösteriyorlar. Elbette yetişmediğimiz yerler de vardıra ancak bize gelen haberler doğrultusunda arkadaşlarımız anında değerlendiriyor. İnsanlarımızın hem yurt içinden hem de yurt dışından yardım ulaştırmasındaki engin gayretleri bizleri duygulandırıyor. İnanılmaz bir seferberlik var ve kelimeler tarif etmeye yetmiyor. Bu milletin birlik ruhu bu zor zamanda bir kez daha ortaya çıktı. Zaten bizi biz yapan değerlerden biri de bu değil mi? Yaşlısı genci buraya gelerek deprem bölgesine bir damla bir şey yetiştirmek için gayret gösteriyor” diye konuştu.
 
"Çok sayıda kefen bölgeye ulaştırıldı"
Yeterince kefenin bölgelere gönderildiği ve defin işlemleri için kadın ve erkek din görevlilerinin görevlendirildiğini belirten Kabukçu, "İlk dönemde ihtiyaç olan kefen ihtiyacı artık yok. Çünkü çok sayıda kefen bölgeye ulaştırıldı. Cenaze defin işlerinde de herhangi bir aksama yok. Çünkü mezarlıklarda yeteri kadar kadın ve erkek görevlimiz var. Hem cenazelerin yıkanması ve hazırlanması hem de namaz kıldırması ile ilgili buradaki yerel yetkililerin vermiş olduğu talimat doğrultusunda görevlilerimiz hareket ediyorlar.  Elbette depremin etkisi bir günde veyahut bir ayda bitecek değildir. Yardımların sağlıkla devam etmesi önemli. Özellikle önümüzdeki günlerde temel gıda maddeleri n de devam edeceği aşikardır. Eminiz biz millet olarak bu zorluğu da kolay bir şekilde aşacağımıza inanıyoruz” dedi.
Gülçin AKIN