Çanakkale'de pazar günü sabah saatlerinde başlayan kar yağışı dün de etkisini arttırarak, sürdürdü. İl genelinde yağan kar yaşamı da olumsuz etkiledi.  Kar yağışı nedeniyle okullar tatil edildi. Yollarda, cadde ve sokaklarda ekipler tarafından aralıksız olarak küreme ve tuzlama çalışmaları yapıldı. Feribot seferlerinde aksamalar yaşandı, boğaz gemi geçişlerine kapatıldı.
 
Tüm yurt genelinde etkili olan kar yağışı Çanakkale'de de kendini gösterdi. Pazar günü sabah saatlerinde karşı doğu ilçeleri Çan ve Yenice ile yüksek bölgelerde başlayan kar yağışları daha sonra kıyı kesimlerinde etkisini gösterdi. Pazartesi günü de etkisini arttırarak devam eden kuvvetli kar yağışı adeta tüm şehri beyaza bürüdü. Çanakkale’de kar yağışından etkilenen bölgelerde yol açma çalışmaları yapıldı. Ana yollarda Karayolları, İl Özel İdaresi ekipleri ise köylerin merkez ve ilçelerle olan bağlantı yollarının kapanmaması için yoğun uğraş sarf etti. Ekipler yolların kapanmaması için küreme ve tuzlama çalışmaları gerçekleştirdi. İl genelindeki tüm belediyeler vatandaşların mağduriyet yaşamaması için cadde ve sokaklarda tuzlama ve küreme çalışması yaptı.
 
OKULLARA KAR ENGELİ
Çanakkale il genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle okullar 1 gün süreyle tatil edildi. Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, "Alınan son meteorolojik verilerin değerlendirilmesine göre olumsuz hava koşullarının etkisini arttırması beklendiğinden, 06.02.2023 Pazartesi günü, İl genelinde, Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı tüm resmi ve özel eğitim kurumlarında, Müftülüğe bağlı Kur’an Kurslarında ve Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı kreşlerde eğitim öğretime “1” gün süreyle ara verilmiştir. Ayrıca, aynı gün il genelinde, hamile personeller ile engelli personeller 1 gün idari izinli sayılacaklardır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur" denildi.
 
ÇOMÜ'DE EĞİTİME 1 GÜN ARA
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) eğitim-öğretime bir gün ara verildiği bildirildi. Üniversiteden yapılan açıklamada, “Olumsuz hava şartları sebebiyle üniversitemizde eğitim-öğretime bir gün ara verilmiş olup akademik ve idari personelimiz (ÇOMÜ Hastanesi, ÇOMÜ Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışanları ve güvenlik personeli hariç) bugün (6 Şubat 2023 Pazartesi) 1 (Bir) gün Rektörlüğümüzce idari izinli sayılacaktır. Öğrencilerimizin bütünleme sınavları sonradan duyurulacak ileri bir tarihte gerçekleştirilecektir” denildi.
 
BOĞAZ KAPANDI, SEFERLER AKSADI
Kar yağışı dolayısıyla görüş mesafesi sıfıra kadar düşünce dün Çanakkale Boğazı saat 09.00 itibariyle çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı. Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü yetkilileri, kuzey ve güneyden giriş yapacak gemi kaptanlarını telsizle uyararak, boğazın çift yönlü transit gemi geçişlerine kapatıldığını duyurdu. Öte yandan Çanakkale-Kilitbahir hattında seferlerinde, hava muhalefeti sebebiyle durdurulduğu zamanlar oldu. Çanakkale-Eceabat hattında da seferler aralıklarla aksadı.
 
KAR KAZALARI MEYDANA GELDİ
İl genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle trafik kazaları da yaşandı. Jandarma ve polis ekiplerince sürücülere zincirsiz yola çıkmamaları ve dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunuldu. Kar nedeniyle kayganlaşan yollar, sürücülere zor anlar yaşattı. Biga Işıkeli yolu arasında Kaymakam Çeşme mevkiinde bir araç yoldan çıkarken, şarampole yuvarlanmadan güçlükle durabildi. Kazada şans eseri yaralanan olmadı. Gönen-Biga yolunda bir yolcu otobüsü devrildi. Çanakkale-Lapseki yolunda da kar dolayısıyla trafik kazaları meydana geldi.
 
TEDARİKSİZ ARAÇLARIN GEÇİŞİNE İZİN VERİLMEDİ
Çanakkale'de kar yağışları hayatı olumsuz etkilerken zincirsiz, kar lastiği olmadan trafiğe çıkan sürücülerin Yenice-Çan yoluna geçişlerine müsaade edilmedi. Yenice Kaymakamlığından yapılan açıklamada "Emniyet ve Jandarma ekiplerimiz olumsuz hava koşullarında denetimlerini fedakarca sürdürmekte olup, yoğun kar yağışı ve buna bağlı riskler nedeniyle; tedariksiz bir şekilde (zincirsiz, kar lastiği olmadan vb.) trafiğe çıkmış olan vatandaşlarımızın “Yenice-Çan” yoluna geçişlerine müsaade edilmemektedir. Lütfen zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayalım” bilgisi paylaşıldı.
Çanakkale kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle Çanakkale Boğazı çift yönlü olarak gemi geçişlerine kapatıldı.


Karla mücadele çalışmaları da bölgelerde aralıksız devam etti. Kar yağışlarının bölgede aralıklarla devam etmesi bekleniyor.
 
Ersan KÜÇÜKKKURU