Bugün sabah saat 4.17'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 büyüklüğünde deprem, birçok kentte yıkıcı etki yarattı. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremde çok sayıda kişi yaralandı.Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, depremlere ilişkin değerlendirme yaparak, Çanakkale için kritik uyarılarda bulundu. 

Boğaz Haber Ajansı’na telefonla bağlanan Prof. Dr. Doğan Perinçek, depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, “Böyle bir deprem Türkiye tarihinde belki de yok” dedi. 

Perinçek açıklamalarında şu ifadelerine yer verdi; “4 Şubat'ta bilindiği gibi bir uyarı yapmıştım. Ve bu uyarımda bilimsel dayanaklara sadık kalarak Çanakkale'yi birinci sırada Marmaray'ı ikinci sırada bugün olan deprem alanını ise üçüncü sırada göstermiştim. Yani bu sıralama en tehlikeli yerler olarak sıralanmıştı ve maalesef bugün Gaziantep-Maraş-Adıyaman civarında çok olağanüstü bir deprem yaşadık. Yani böyle bir deprem Türkiye tarihinde belki de yok.

Hatay'dan Elazığ'a kadar bir alanda çok sayıda deprem oluyor. Bu deprem olan fayların bir bölümü Doğu Anadolu fayına bağlı. Bir bölüm ise güneyden Suriye'den gelen Hatay üzerinden Maraş'a doğru uzanan Ölüdeniz Fayı üzerinde gerçekleşiyor. Yani basında bazı arkadaşlarımız Doğu Anadolu fayından bahsediyorlar, bu kesinlikle yanlış. Bu iki fayın birleştiği noktada oluşuyor bu depremler ve biz bu alanı 1987’de ve 1990’da çok detaylı çalıştık, buradaki fayları. O fayları dikkate alarak ben uyarılarımı yapıyorum zaten. Yani hem Çanakkale için hem de bu alan için.

“MARMARA'DAKİ GERİLİM ÇANAKKALE'YE DOĞRU YÖNELİYOR”
Tabii bu arada bilindiği gibi Çanakkale için son bir haftadır sürekli uyarı yapıyorum. Bugün Gönen'de 4,1 ve Marmara Denizi'nde 3,6’lık bir deprem daha oldu. Bunlar benim en çok çekindiğim alanda ve Marmara'daki gerilim Çanakkale'ye doğru yöneliyor. Yani Biga'ya doğru, Çan'a doğru, Bayramiç'e doğru yöneliyor. Dolayısıyla ben buradan tekrar Çanakkale halkımıza ve yetkililere çağrıda bulunmak istiyorum. Çok kritik bir noktadayız Çanakkale olarak. Ellerinden ne geliyorsa yapsınlar. Deprem olduktan sonra yapmanın bir esprisi yok. Yani şimdi bazı ekipler gidecekler tabii ki her taraftan ekiplerin bu Gaziantep, Adıyaman alanına gitmesi lazım. Fakat kesinlikle ve kesinlikle bizim en kısa zamanda bütün gücümüzü kullanarak Çanakkale için de tedbir almamız gerekiyor. Ben tekrar geçmiş olsun diyorum."

Ersan KÜÇÜKKURU