Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz, askerler, gaziler ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.
Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşan Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, 8.5 ay süren savaşın ardından son düşman askerinin 9 Ocak 1916 tarihinde Gelibolu’yu terk ettiğini belirterek, “Geldikleri gibi gittiler” dedi. Kaşdemir, Onlar ölmekten korkmadılar, onlar savaşmaktan korkmadılar. Belki de Teğmen İbrahim Naci’nin ifadesiyle tek korktukları şey vardı, oda unutulmaktı. Huzurlarınızda ilan ediyoruz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı olarak diyoruz ki bu topraklar için canını feda edenleri asla ve asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Bu toprakların nasıl ebedi vatan yapıldığını unutmadık unutturmayacağız. Son düşman askeri cepheyi terk ettikten sonra, askerler ve halk zaferi ilan etmek adına selalar okuyordu” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Çanakkale’den gelen Mehteran Takımı gösterisi gerçekleştirildi. Kur-an Tilaveti ve dua ile devam eden törenin ardından Tarihî Alan Başkanlığı tarafından konuklara ikramlarda bulunuldu.
Haber: Ersan KÜÇÜKKURU
 


Kaynak: Haber Merkezi