Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)düzenlemesi, mecliste imzaya açıldı.

Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çağlayan sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “EYT kanunu Bütçe Komisyonu'na gelmesi için imzaya açıldı. Bütçe komisyonuna geldikten sonra burada yasallaşıp genel kurula getirilip oylanacak. Yasayı Resmi gazetede görünceye kadar mücadeleye devam . Bir adım daha yaklaştık. Hak sahiplerine hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
 
Diğer yandan geçtiğimiz  günlerde  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bilgin, Bengü Türk TV canlı yayınında gündeme ve çalışma hayatına ilişkin soruları yanıtladı. Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında, Tür-İş ve Hak-İş genel başkanları ile bir araya geldiklerini anımsatan Bakan Bilgin, "Onların sürecin kısa sürmesi konusunda bir arzuları var. Biz de aynı kanaatteyiz, uzatmanın anlamı yok" ifadesini kullandı.
 
Bilgin, EYT düzenlemesine ilişkin sorulan soru üzerine, "EYT' lilerin Martın 1'inde ilk maaşlarını alabilecekleri bir düzenleme Meclis'ten çıkacak diye düşünüyorum" dedi.
 
"EYT ile ilgili 9 Eylül 1999 tarihinin geriye doğru esnetilmesi mümkün olur mu?" sorusu üzerine Bakan Bilgin, "Olmaz, çünkü EYT dediğimiz şey, 8 Eylül'de geçerli olan yasanın değiştirilerek yaş şartı konulması. Dolayısıyla bu tarihte çalışan olması lazım ki o yaşa takılsın" cevabını verdi. Bilgin, EYT konusunda stajyer ve çırakların durumuna ilişkin soru üzerine, emeklilik için "prim gün sayısı", "yıl sayısı" ve "yaş" şartlarının bulunduğunu hatırlattı.
 
EYT düzenlemesi ile yaş şartının kaldırıldığını kaydeden Bakan Bilgin, stajyer ve çıraklar konusunda şunları aktardı: "Staj yapanlar, iş yerinde çalışma ilişkisi kurmuyorlar, iş akdi gerçekleşmiyor. Dolayısıyla işveren onlar için prim ödemiyor. Yani onlar için geçerli olan bir durum değil. Onlar bir eğitim için gidiyorlar oraya. O eğitim sürecinde başlarına bir şey gelmesin diye devlet onlara sağlık sigortası yatırıyor, koruyucu sigorta düzenlemesi yapıyor. Onunla iş akdini birbirine karıştırmamak lazım. Orada öyle bir karışıklık var. Borçlanma vesaire bunlar söz konusu değil. İşvereniniz kim olacak, kimin adına borçlarınızı yatıracaksınız? Yani iş akdinin gerektirdiği şartların ve standartların hiçbirisi onlarda söz konusu değil."