1980’li yılların başından bugüne ulusal gözlemevi fikrinin, kurulmasının ve etkin kullanımının her aşamasında etkin rol alan, Ekim 1999’dan emekli olduğu 2016 yılına kadar Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fizik ve kurucusu olduğu Astronomi, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümlerinde çalışan Prof. Dr. Osman Demircan 20 Ocak tarihinde ikinci beyin kanseri ameliyatı için hastaneye yattı.
Demircan günler sonra sosyal medyadan yaptığı paylaşımda; 4 saat süren ameliyatın ardından 4 buçuk saat sonra yoğun bakımda kendime geldiğini ifade ederek, operasyonun başarılı geçtiğini bildirdi. 34 saat sonra yoğun bakımdan çıktığını aktaran Prof. Dr. Demircan, hastanedeki 4’ncü gününde daha iyi olduğunu ve 2 gün sonra taburcu olacağını bildirdi. Boğaz Gazetesi olarak Prof. Dr. Osman Demircan’a geçmiş olsun dileklerimiz iletiyoruz.
 
ÇOMÜ yönetiminin her düzeyde görev üstlenen Prof. Dr. Osman Demircan, üniversitede gözlemsel astronominin gelişmesi için rektörlüğün de desteği ile Ulupınar Köyü yakınında Çanakkale’ye 10 kilometre uzakta üniversite gözlemevi kurulmasını sağladı. Emekli oluncaya kadar Ulupınar Gözlemevinin kurucu müdürlüğü görevini yürüten, ÇOMÜ’de astronomi ve astrofizik çalışmalarının ivmelenmesinin öncüsü olan Demircan, akademik yaşamı boyunca 30 kadar ulusal ve uluslararası bilimsel toplantı düzenleyerek, onlarca uluslararası toplantıya bilimsel katkı sundu. Binlerce lisans öğrencisi, 30 kadar lisans üstü öğrencisi yetiştiren Prof. Dr. Osman Demircan, örnek kişiliğiyle sayısız öğrencinin hayatına dokundu. Astronomi ve Astrofizik alanında 300 ulusal ve bir o kadar uluslararası bilimsel yayın ve 30 kitapta yazarlık ve editörlük çalışmasıyla literatüre önemli katkıda bulundu. Emeklilik döneminde sosyal sorumluluk projeleri üstlenen Demircan, Suluca Bilim Kampının kuruculuğunu yaptı. Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği Çanakkale Şubesi'nin ve Mavi Bilye Doğada Eğitim Gezginleri yürüyüş grubu nün kurucu başkanlığını yürüttü.
 
“YAŞAMINIZIN DEĞERİNİ BİLİN”
Akademik çalışmalarıyla ve bilim toplum etkinlikleriyle ülkemizin aydınlık yürüyüşünde ön saflarda yer almaya devam eden Demircan, geçirdiği zorlu ameliyata ilişkin yaşadıklarını anlatarak şu tavsiyelerde bulundu; “20 Ocak 2023 Ankara Onkoloji Hastanesi, kanserli beyin tümörü (glbm multiform 4. Evre) ikinci ameliyatına hazırız. Sabahın 6:30'u çocuklarım yanımda. Ameliyat katına iniyoruz hazırlık başlıyor. Ameliyatı yapacak olan doktorlarım Aşkın E. Hastürk ve Cemal Gökçe ve 15-20 kişilik uzman ekip, ekiple sohbet ediyorum 9 damar yolu açılıp bağlantılar yapılıyor, üç ünite kan hazır bekletiliyor. Ameliyat öncesi ekibe son sözüm ‘dikkatli olun beni zor uyutursunuz’ oluyor, sonrasını hatırlamıyorum. 9:30 da ameliyat başlamış, 4 saat sürmüş. Ben 4 buçuk saat sonra yoğun bakımda kendime geldim. Herkes başımdaydı, çok başarılı bir ameliyat dediler. Tüm bağlantılardan ilaçlar veriliyordu. Böyle acılar ağrılar içinde yaşamak da güzelmiş. Her gün ortalama iki ameliyat yapan çok başarılı doktorlarıma ve ekiplerine sonsuz teşekkürler. İnsanı yaşatmak için ellerinden gelen her fedakarlığı yapıyorlar. Ülkemizde hala böyle güzel şeyler de var, iyi ki varlar. 34 saat sonra yoğun bakımdan çıktım, damar yolları ve sondalar birer ikişer çıkarıldı, daha iyiyim bugün hastanede 4. günüm. 2 gün sonra hastaneden çıkıyorum. Herkese sevgiler saygılar, yaşamınızın değerini bilin. Çevrenizdeki hak hukuk tanımayan ahlak ve vicdan eğitimi olmayan insanlardan uzak durmanız yetmez, onların toplumdan dışlanması için bir şeyler yapın.”
 
Gülçin AKIN