Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Salih Yıldız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortak çalışmalarıyla hayata geçen “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyasını değerlendirdi.
 
"Türkiye’de 3 Bölge, ikinci bölge, üçüncü bölge" diyen Başkan Yıldız, şunları söyledi:
"Biz üçüncü bölgedeyiz. Üçüncü bölgedeki bir olayın ne olacağı, ne yapılacağı da netleşmiş değil. Çevre Şehircilik'le konuşuyoruz. Tam daha bilgi yok. Bankayla konuşuyoruz, netleşen bir şey yok. Devlette farkındaysan bir şey tam değil. Ve bunlar halbuki net olmalıydı. Böyle bir proje yapılıyorsa, böyle bir program çıkartılıyorsa öyle sanıyorum bunu en iyi şekilde anlatmak lazım. Kafamız karışıyor. Mesela sattınız bir değer, rayiç bedel olayını artık ekspertiz raporlarına göre değerlendireceksiniz. Kendi kafanıza göre yapamıyorsunuz. Ekspertiz raporu çıktı. Bir daire için dedi ki işte arkadaş dairenin fiyatı iki milyon. Bu iki milyonun yüzde beşini müteahhit firma katkı payı olarak ilk etapta devlete yatıracak. Şimdi böyle bir olay olduğu zaman hepimiz bir düşünüyoruz. İki, siz bir sekiz yüze de satsanız, dairenizi iki milyon lira göstermek zorundasınız tapuda. Yani böyle olunca bunlar ciddi sıkıntı getiriyor. Bu kadar sıfır bina yok. Öyle sanıyorum bu kervan yolda düzülür hesabı. İkinci el konutlar da öyle sanıyorum şimdi devreye girecek. Ama belirsiz fakat maliyetlerin bu şekilde gitmesi, bastırılan bir olay. Bir çok  ekonomik kuruluş şunu anlatıyor. Doların düşmeyeceğini, kurun yükseleceğini. Işte bugün bu gece altmış yedi kuruş benzine zam geldi. Bu akşam mazota zam geliyor. Yani bu girdiler çoğaldıkça, elektrik, enerji girdileri çoğaldıkça ne yazık ki bu gelen zamlar binalara inşaat üretimine ister istemez yansıyacaktır."
 
"Bu şartlarda  bunların olması imkansız gibi gözüküyor"
 Demirin tonunun 17-18 bin lira civarında olduğunu ifade eden Başkan Yıldız, "İnşatta kullandığımız kereste 6 bin lira metreküpü eskiden üç yüz dört yüz liraya aldığımız bir sene önce bin liraya aldığımız şu an 6  bin lira. Bunun KDV'siyle bilmem neyle gerçekten sıkıntılı. Tabii ki seviniyoruz, böyle bir proje. Herkesin ev sahibi olması. Bütün vatandaşların, hele gençlerin. Şimdi hangi genç bugün otuzuna gelmiş bir gencin otuz kırk bin lira maaş aldığını, işte evi olmayacak, bilmem ne olacak. Bunlar gerçekten düşündürüyor. Ha bu proje uygulansa, şartlar oluşturulsa gerçekten iyi. Sosyal devletin yapması gereken olay bu. Ama ne yazık ki bu şartlarda  bunların olması imkansız gibi gözüküyor" diye konuştu.
Mehtap ŞAHİN