Lapseki'de her yıl yaklaşık 40 bin dönüm alanda, her yıl ortalama 150 bin ton şeftali üretimi yapılıyor. Bunun 70 bin tonu ise bazı ülkelere ihracat yapılmasının yanı sıra İstanbul pazarına gönderiliyor. İlçede 2023 yılının ilk fidan ihracatı yapılırken, yaklaşık 20 bin adet ceviz fidanı Bulgaristan'a gönderildi.
 
Lapseki’de uzun yıllardır meyve yetiştiriciliği ve 2003 yılından bu yana ailece meye fidanı yetiştiriciliği yapan Ziraat Mühendisi Osman Okay, Cumhuriyetin 100’ncü yılında, 2023’ün ilk ihracatını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Gönderdiğimiz fidanlar Bulgaristan’a gidiyor. 2023 yılının ilk ihracat tırında yaklaşık olarak 20 bin adet ceviz fidanı var. Gümrükte işlemler bittikten sonra Bulgaristan’a yola çıkacak fidanlarımız. Fidanların dikileceği alan yaklaşık 300 dekarlık alan. Bundan sonra iki sevkiyat daha var, nasip olursa. Onlarda nektarın ve kiraz olacak. 150'şer dekar dikim olacak. Bu kurulan bahçelerin tarımsal danışmanlığını Okaylar Fidancılık olarak veriyoruz. Yine sulama sistemlerinin kurulumunu biz yapacağız. Lapseki’de ağırlıklı olarak şeftali, nektarın, erik, kiraz, elma yani kısacası bütün meyve fidanlarını yetiştiriyoruz. Yıllık 300 bin meyve fidanı yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz anaçlar laboratuvar ortamında. Bunlarda üreticimiz için iyi oluyor, çok hızlı gelişim yapıyor. Erken verim vermeye başlıyor, meyvede kalite oluyor. 2005 yılından itibaren yurt dışına meyve fidanı satışımız var. 2011 yılında Bulgaristan’a aile şirketi kurduk ve resmi olarak faaliyetimiz devam ediyor. Bunun yanında özellikle Türk Cumhuriyetlerine Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan’a fidan ihtiyaçlarımız devam ediyor. Bu alanlara çok büyük fidan dikimi var. Yetiştirdiğimiz fidanların %80’ini yurt dışına bu bölgelere satıyoruz. Bu aşamada bizlere kurumlarımızın çok büyük desteği var ” şeklinde konuştu.
 
Lapseki İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Kaçan ise, "2005 yılından itibaren yurt dışına meyve fidanı ihracatı yapan Okaylar fidancılık tarafından yurt dışına 2023 yılında ilk ihracatının yapıldığı gün kontrolleri yaptık. Biz üretenin ve üreticinin her zaman yanındayız teknik anlamada gerek farklı konularda her zaman yanında olmaya devam ediyoruz. Bakanlığımız sertifikalı fidana standart aşılı fidana her türlü desteği bulunmakta. Lapseki’miz meyve cenneti, meyve üretim deposu. Meyve üretim deposunun kaliteli ürün üretmek, dekardan fazla ürün almak üreticiye her zaman ekonomik açısından fayda getirici adımlarda bulunmak için evvela ilk iş fidandan geçiyor. Fidanı çok önemsiyoruz biz” ifadelerini kullandı.
 
Ersan KÜÇÜKKURU