Ocak olağan Meclis toplantısı Meclis Başkanı Osman Okyay’ın konuşmasıyla başladı. Yeni yıla ilişkin dilek ve temennilerini aktararak sözlerine başlayan Okyay, 2023’ün ülkemiz açısından çok önemli bir kilometre taşı olduğunun altını çizerek, “Bu yıl Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümünü hep birlikte kutlayacağız inşallah. Bu özel yıldönümü, bize büyük coşku yaşattığı gibi aynı zamanda omuzlarımıza büyük sorumluluk da yüklüyor. Sanayici olarak her zaman bu ülkenin daha müreffeh düzeylere gelmesi, insanlarımızın refah içinde yaşaması için sorumluluk hissediyor ve bunun gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz, çalışacağız” dedi.
Ülke ekonomi gündeminden rakamlarla bahseden ve son birkaç yıldır sıkıntılı zamanlardan geçildiğini ifade eden Okyay, “2020’de pandemiyle başlayan, ardından küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmalarla küresel krize dönüşen kötü gidişat, geçen yıl patlak veren Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle de iyice içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bu ve benzer risk ve kırılganlıkların gölgesinde 2023 yılına başladık. Bu yıl da kolay bir yıl olmayacak. Dışarıda küresel belirsizliklerle, içeride ise başka farklı zorluklarla mücadele etmeye devam edeceğimiz açık. Bu dönemde en çok ihtiyaç olan şey ise istikrar. Yılın ilk günleriyle birlikte, 2022’nin genel tablosunu ortaya koyan bazı rakamlar da açıklanmaya başladı. Bunlardan ilki, enflasyon. TÜİK verilerine göre, enflasyon geçtiğimiz Aralık ayında yüzde 1,18 artarken, yıllık bazda yüzde 64,27 olarak gerçekleşti. Beklentilerin altında gelen bu rakam, son 9 ayın en düşük seviyesi. Bu düşüşte baz etkisinin olduğu muhakkak. Enflasyonda düşüşün süreceği, ancak fiyatların da artmaya devam edeceği yönünde genel bir kanı var. Umarım bu fiyat artışları sınırlı kalır ve geniş kitlelerin mustarip olduğu hayat pahalılığı da kontrol altına alınır. Yine dikkate aldığımız bir başka veri olan ihracata ilişkin 2022 yılı tablosu açıklandı. 2022 yılında Türkiye ekonomisine yaratılan toplam ihracat geliri, 254,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bir önceki yıla göre yüzde 12,9 oranında artış olduğunu görüyoruz. Ancak dış ticaret açığımızdaki artış da dikkat çekiyor. 2022 yılında Türkiye’nin dış ticaret açığı yüzde 138,4 büyüyerek 110,2 milyar dolara erişti. Bu durumun ana sebebi olan İthalattaki yüksek seyrin tek çaresi, ithal kalemlerinin yurt içinde üretilebilmeleridir. Dolayısı ile ülke sanayici ve iş adamları olarak bize bu anlamda büyük iş düşüyor. Dış ticaretimiz konusunda sevindirici bir gelişme de ihracat ailemize 21 bin 501 yeni firmanın katılmış olması. Bu firmaların da katkısıyla yurt dışı pazarlardaki etkinliğimizi artırmak ve ticaret açığımızı kapatmak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.  
“CİDDİ BİR KURAKLIK SORUNU VAR “
Aynı zamanda iklim değişikliğinin getirdiği sorunlarla da karşı karşıya kaldığımıza dikkat çeken Okyay, “Bildiğiniz gibi ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de ciddi bir kuraklık sorunu var. Sonbahar ve kış aylarında beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle Çanakkale’nin su ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajında su seviyesi yüzde 42,5 seviyelerine düşmüş durumda. Su, tarımsal üretim kadar biz sanayiciler için de önemli bir girdi. Bu konuda Çanakkale Belediyesi’nin yeniden kuyu suyu bulmak amacıyla sondaj çalışmalarına başladığı haberini aldık. Umarız, hem bu çalışmalar başarıya ulaşır ve hem de başlayan yağışlar barajlarımızı doldurur” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen Çanakkale Ticaret ve Sanayi odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu,  bir aylık süreçte gerçekleşen faaliyetler hakkında bilgiler verdi. O da Cumhuriyet’in 100’üncü yılının önemine değinerek, “Zor bir yılı geride bırakırken, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100’üncü yılını kutlayacağımız, Türkiye’nin Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek, 500 milyar dolarlık ihracat,  cari açığın kapatılarak cari fazla vermek, dünya çapında turizm kentleri oluşturmak, marina sayısını 100’e çıkarmak, kruvaziyer iskele sayısını arttırmak, kişi başına 25 bin dolar milli gelir gibi hedeflerin konduğu iddialı bir yeni yıla girdik. Her ne kadar 11.Kalkınma Planı ile bu hedefler önemli ölçüde revize edilse de Çanakkale iş dünyası olarak bizler bu hedeflere azami katkı sunmak için inançla hep çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizlerin asli görevi ilimizin kalkınmasına ve gelişmesine dair projeler yapmak ve bunları desteklemek suretiyle üyelerimize hizmet etmektir. Biz de gelişim yönümüzü belirlerken ülkemizin hedeflerinden ayrı bir yön düşünemezdik ve yıllardır projelerimizi biz de bu yönde hazırladık” şeklinde konuştu.
GMKA ELEŞTİRİSİ!
Semizoğlu konuşmasının devamında Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na (GMKA) yönelik bir eleştirisini de dile getirerek, “Benim de yönetim kurulu üyesi olduğum GMKA hakkında bilgi vermek istiyorum. Çanakkale’de teşvik belgesi verilen şirket sayısı bir elin beş parmağını geçmiyor. İşlevselliğini ve verimini tamamen kaybetmiş durumda. Kamudan başka bir yere destek yok. Bizleri topluyorlar kamu kuruluşlarına verilen destekleri söylüyor. “Benim üyeme ne veriyorsun?” diye sorduğumuzda, bu sene programımız kapalı deniliyor. Ben yetkililere seslenmek istiyorum tabana inemiyorlar. Bir Yönetim Kurulu Üyesi olarak üzülüyorum. Çünkü birçok arkadaşım ‘GMKA’dan nasıl faydalanırız? Siz orada ne iş yapıyorsunuz?’ diye soruyor. Ben de açık sesli biri olarak hiçbir şey yapmıyoruz diyorum” ifadelerini kullandı.
Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ersin Vural tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Aralık ayı mizanı ile ilgili rapor okundu 2022 Aralık ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Odanın 2022 kesin hesaplarının onayı yapıldı, 2022 yılı faaliyet raporu Genel Sekreter Sema Sandal tarafından meclise sunuldu. Azami fiyat tarife talepleri mecliste görüşülerek onaylandı ve gündemdeki diğer konular görüşüldü. Toplantıda Meclis ve komite üyeleri de söz alarak düşüncelerini dile getirdi. Kendi sektörlerini yönelik sorun ve çözüm önerilerinden bahsetti.
Ersan KÜÇÜKKURU