2019 yılında gündeme gelen fakat pandemi sebebiyle bir türlü temellerinin atılamadığı Çanakkale’deki Azerbaycan dostluk anıtının geçtiğimiz günlerde temel atma töreni yapıldı. Bu konuyla alakalı bir açıklama yapan Uluslararası Genç Turizmciler Derneği Başkanı, Çanakkaleli turizmci Onur Sabırlıoğlu bu konuyu Çanakkale Ticaret ve Sanayi odasının 2023 yılı meclis toplantısında gündeme getirdi.
 
Konuya ilişkin bir de yazılı açıklama yapan Onur Sabırlıoğlu, “Azerbaycan bizim için çok önemli bir yere sahip Çanakkale savaşında binlerce kilometre uzaktan bizlere yardıma gelen vatan savunmasında dedelerimizle omuz omuza çarpışıp şehit olan binlerce Azerbaycanlı şehitlerimiz için tapılacak bu anıt için bir çok kurumla görüşmeler yaptım. Biraz geç oldu ama sonunda anıt açılışı 18 Mart’ta yapılıyor. Anıt projesi öncesi Bakü’de temaslarımız oldu büyükelçimizde olmak üzere bir çok üst düzey bürokrat ile görüşme yaptık. Geçtiğimiz hafta cumhurbaşkanlığı güvenlik ve dış politikalar üyesi Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri için çok önemli rol oynayan Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) Başkanı Sayın Aygün Attar ile Ankara’da yapmış olduğumuz görüşme çok faydalı oldu Çanakkale ve Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesi adına destek sözü aldık.
 
İki devlet tek millet anlayışı Çanakkale ‘de doğdu bizler o neslin torunları olarak şimdi el ele verip bu dostluk anıtının sadece anıt olarak kalmaması kültürel ve ticari ilişkilerin artması için tüm görüşmeleri yapıyoruz. Çanakkale ‘de yaşayan Azerbaycanlılar bir dernek kuruyor, bizlerde elimizden gelen herşeyi yapacağız. Ayrıca Azerbaycan evi projemiz var bunla alakalı görüşmelerimiz devam ediyor. Karşılıklı gidip gelmeler yapıp her sene Çanakkale de Azerbaycan dostluk günü düzenlenmesi için projemizi yakında teslim edeceğiz. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın Selçuk Semizoğlu Çanakkale ve Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesi için destek veriyor olması bizleri motive ediyor. Hedefimiz her sene Çanakkale’ye en az 50 bin Azerbaycanlı vatandaşımızın burayı ziyaret etmesi öğrencilerin getirilmesi bunun için uğraşıyoruz. Azerbaycan devletinin kurucusu Haydar Aliyev adına Çanakkale ‘de hatıra ormanı da yapacağız. Tüm STK’lardan ve çevreden bu yaptığımız uğraştığımız işle alakalı büyük destek alıyoruz. İnşallah bu çabalarımız iki devlet tek millet anlayışına katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
 
Haber Merkezi