Kiralık sözleşmeleri 1 Ocak 2023 tarihinde bittikten Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen hat izin belgeleri olduğu halde; Alınteri firmasına ait feribotların liman işletmecisi Gestaş tarafından rampalara yanaştırılmaması nedeniyle ticari faaliyetlerin engellendiği yönündeki iddialar kentin gündemine oturdu. Son olarak Kilitbahir Köyü'nde diğer limandaki araç ve yolu biniş yolunda, rampalara yakın açılan hendekler gündeme gelirken, sosyal medyada sesler iyice yükseldi.
 
“VAYYY BEEEE! PES DOĞRUSU! NASIL AKIL AMA!”
 
Eceabat Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Timur Koşal, sosyal medya hesaplarından “Vayyy beeee! Pes doğrusu! Nasıl akıl ama!” başlığı altında yaptığı fotoğraflı paylaşımda dikkat çekti.
 
Koşal, sözleşmeleri 1 Ocak 2023 tarihinde bittikten sonra hat ve çalışma izni olan Alınteri Deniz Nakliyat Firması buradaki indirme, bindirme rampalarını kullanamasın, kendileri ile rekabet yapmasın (araçlar geçemesin) diye iskele giriş yoluna derin bir hendek kazdırıldığını ifade etti.
 
Koşal paylaşımında şu ifadeleri kullandı; “Burası Çanakkale İli, Eceabat İlçesi, Kilitbahir Köyü'nde bulunan Yeni Liman. Küçük tonajlı feribotlar, buradan Çanakkale'ye yolcu ve araç taşır. Kilitbahir Köyü'nde bir de Orta Liman olarak bilinen gemilerin yolcu, araç alıp indirdikleri bir rampa daha var. Buradaki rampayı GESTAŞ firması kullanıyor. Alınteri firmasının feribotlarını süreli kiralayıp, sözleşmeleri 1 Ocak 2023 tarihinde bittikten sonra, hat ve çalışma izni olan Alınteri Deniz Nakliyat Firması buradaki indirme, bindirme rampalarını kullanamasın, kendileri ile rekabet yapmasın (araçlar geçemesin) diye iskele giriş yoluna derin bir hendek kazdırmışlar.
 
Bu hendeği kazdırırkende, ‘Buradan elektrik hattı geçireceğiz’ demişler. Peki, bununla ilgili enerji geçişi projesi yapmışlar ya da yaptırmışlar mı? İki (2) gündür, niye bir çalışma yapmadılar? Bir firmanın ticaretini engellemek için yasal dayanakları olmadığı ortada, işi başka yollarla yapmaya çalışıyorlar sanıyorum. Umarım haklı ve yasal dayanakları vardır. Aynı zamanda, halkın uygun fiyattan hizmet alma hakkını ve seyahat özgürlüklerini kısıtladıklarının da farkındadırlar umarım.”
 
“50 ÇALIŞAN VE AİLELERİ MAĞDUR EDİLMEKTEDİR”
 
Çanakkale gündeminde geniş yer tutmaya başlayan ve özellikle sosyal medyada çok sayıda sesin yükseldiği Kilitbahir'e bir asırdır boğazda deniz ulaşımını sağlayan Alınteri feribotlarına yönelik uygulamaya ilişkin tepkiler çık gibi büyüyor.
 
Çanakkale Barosu geçmiş dönem Başkanı Av. Bülent Şarlan da sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı; “Çanakkale-Kilitbahir boğaz geçişi için Kilitbahir’in köklü ailelerinden Aradır ailesine tarafından bir asır önce kurulan ve boğaz geçişiyle ilgili hizmet veren Alınteri firmasının faaliyeti ‘Hat İzin Belgesi’ olmasına rağmen 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla durdurulmuş. Somut ve hukuki bir gerekçe olmadan alınan kararla, firmada çalışmakta olan 50 çalışan ve aileleri mağdur edilmektedir. Çanakkale’nin yıllarca boğaz geçiş yükünü taşımış Alınteri firmamızın bir an önce hizmete başlamasını dilerim.”
 
“ÇANAKKALE DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMALIDIR”
 
Alınteri feribotlarına karşı uygulamaya tepki gösterenlerden biri de kentteki turizm önemli turizm aktörlerinden Hanefi Araz oldu.
 
Araz sosya medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, Çanakkale’ni her zaman olduğu gibi değerlerine sahip çıkması gerektiğine dikat çekerek şu cümleleri kurdu; “Çanakkale Kilitbahir arasında ulaşımı sağlayan Alınteri Feribotlarının seferleri durdurulmuş. Gestaş tarafından sözleşmeleri yenilenmeyen gemiler adeta tutsak edilmiş. Alınteri gemileri biz Çanakkaleliler için hiç bir zaman sadece ulaşım aracı olmadı.
 
Alınteri; Bizim çocukluğumuzun Zargana Plajıdır, Havuzları, Kilitbahiridir. Bahar Bayramıdır.
Soğuk kış gecelerindeki hatıralardır. Çatlatan, İlknur, Boğaz ve Deniz Gülüdür. Nuri Aksoy, Necati, Kadir, Muzaffer ve Acar Kaptandır. İlmik ilmik emektir. Birlikte çalışıp, birlikte başarmaktır. Tam olarak Alınteridir. Kilitbahir Çanakkale arasında bir köprüdür. Kartpostallarda sembol, anılarımızın vazgeçilmezidir. Bunların hiç birinden haberi olmayan anlayış Alınteri Feribotlarını sadece ulaşım aracı olarak görmekte, sadece kârlılık hesabıyla yaklaşmakta ve maalesef yanlış yapmaktadır.
Yöneticilerimiz bu yanlışa dur demeli ve Çanakkale her zaman olduğu gibi değerlerine sahip çıkmalıdır.”
 
Haber Merkezi