18 Mart Spor Salonunda geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşen kongrede divan başkanlığını İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın, Divan Başkan Yardımcılığını İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan yaptı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kongreye, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz ile Gelecek Partisi Vahap Özsuer, DEVA Partisi İl Başkanı Berkan Karaca, Demokrat Parti İl Başkanı Nail Babacan, milletvekili aday adaylığı için istifa eden CHP eski İl Başkanı Metin Ümit Ural ile CHP İl Sekreteri Doğan Ateş’in yanı sıra çok sayıda İYİ Partili delege ve üye katıldı.
Faaliyet ve kesin hesap raporunun oylamasının ardından geçilen siyasi konuşmalarda ilk olarak adaylardan Eşref Bener Varol söz aldı. Öne alınması konuşulan seçimler için takvimi en verimli şekilde değerlendirmenin çok önemli olduğuna değinen Varol, “El ele vermiş bir İYİ Parti ailesinin Çanakkale'de başaramayacağı işi yoktur. Bir önceki seçimde de yaptığımız gibi aday adaylarımızın kongremizin ardından hiç beklemeksizin sahaya davet ederek, ilçe içi köy köy program yapacağız. Seçimlerin dört ay sonrası yapılacağı tahminimizde 120 gün her ilçeye her köye gidebilmek için çok sınırlı olduğu malumunuz. Aynı gecede tüm ilçelerimizi harekete geçirerek 100 köy ziyareti, 250  kahvehane ziyareti hedeflerimizle ilerleyeceğiz” dedi.
“SANDIĞI GÖRÜNÜNCEYE KADAR VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ”
Daha sonra kürüye gelen mevcut il başkanı ve yeniden aday olan Selahattin Yıldızlar ise hükümeti eleştirerek sözlerine başladı. Her türlü baskıya rağmen üye sayılarını katladıklarını ifade eden Yıldızlar, “Bu sistemi sandığı görününceye kadar var gücümüzle çalışacağız. Biliyoruz ki iktidar eğitimi bitirdi. Eğitim sistemi yirmi senede on beş defa değiştirdiler. Hiçbir çocuğumuzun kaybolduğu sistemde mezun olmadı. Üniversite sınavlarında yüz binlerce gencimiz, geleceğimiz sıfır çeker hale geldi. Okuduğunu anlamayan bir nesil yetişti. Büyük okulların hepsini kapattılar, görevlerde geç kalmadı. Doktorlar kaçıyor, şehir hastaneleri ile yandaşlar götürürken doktorlarımız memleketten kaçıyor. Tıp fakültesi mezunlarının yarısı yurt dışına gidiyor, hastalarımız randevu alamıyorlar, ilaç krizi büyüyor. Gıda güvenliği dengede AK Parti hükumetleri çiftçinin canına okumaya devam ediyor. Onlarca üründe gümrük vergi ve fonları kaldırdılar. Yetmezmiş gibi bağlı aldıkları buğdayı arpayı ucuza verdiler. Rus çiftçisini zengin ederken Türk çiftçisini perişan ettiler. Kendi besleyen memleket, Rusya'nın buğdayına mecbur kaldı. Enflasyonda, mücadele maskesiyle, Türk çiftçisinin malına ihracat yasak edildiler. Uygun sistemde hazinenin soyulmasına karşıyız. Ekonomi borç ekonomisi haline gelmiştir, üretmeyen bir ekonomi oluşmuştur. Yolsuzluk ve rant ekonomisi ortaya çıkmıştır. İhracat rekoru kırdık dedikleri iki bin yirmi iki yılında yüz milyar dolarla cari açık rekoru kırmıştır.  Memleketin Bulgaristan istilasına uğramış, yerli ve milli atarken enerji, iletişim ve gıda gibi stratejik sektörlerden memleketi bağımlı hale getirmişlerdir. Yandaş sermaye, akıl almaz bir şekilde büyürken, vergi borç Silinirken taraf olmaya, sermaye yok olmaya mahkum edilmiştir. Borç ve kredilerde vatandaşın borcu kişi başına beş bin doların üzerine çıkmıştır. İpini koparan Türkiye'ye de doluyor. Suriye'de savaş gitmiş ama kaçanlar Türkiye’ye gelmeye devam ediyor.  Yakın coğrafyadan memlekete doluyor. Kim olduğu belirsiz insanlar sokakları yaşamaz hale getirmeye devam ediyor.  Partimizin gümbür gümbür iktidara yürüyor. Göreve geldiğimiz günden beri üye sayısını beş katına çıkarttık. İki belediye birçok belediye meclis üyesi kazandı. Sokağa sokak, dükkan, dükkan esnafımızı gezdik. Gönül yollarını ilçelerimizin kaldırımlarını karış karış arşınladık. Biz memleketin bekası, millet sevdası için hepinize hepinizle birlikte şanlı başta çalıştık” dedi.
Diğer siyasi konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Saat 17:00’de ise sandıklar açıklanarak oylar sayıldı. Üç sandık sonucuna göre toplamda Yıldızlar 335 oy alarak gücven tazeledi. Varol’ ise sandıklardan 277 oy çıktı.
Yıldızlar’ın 44 kişilik yönetim kurulu listesinde şu isimler yer aldı; Mutlu Dibekoğlu, Didem Güner, Zişan Özaydın, İhsane Sevımser Naldöken, Dilek Sakallı, Fahriye Dede, Arzu Erkan, Serpil Vesek, Mediha Yılmaz, Fatma Mahrebel, Nuray Al, Rubadiye Uzun, Naciye Ergül, Ayşim Akminar, Ahmet Uslu, Fahri Telefoncu, Metin Kümet, Haşan Albayrak, Haşan Alper Akkoca, Aziz Kıl inç, Emirhan Şahbaz, Alaaddin Burak Kunt, Harun Baytekin, Osman Nuri Duran, Zeki Yılmaz, Bakı Yüzer, Mehmet Kirman, Ahmet Saltık, Kadir Ümit Uzun, Ömer Yıldız, Ersel Can, Enis Işık, Cengizhan Ekici, Haşan Kaçar, Taner Arçukoğlu, Kamil Şen, Halil Aşık, Haşan Burak Yücel, Mehmet Afat, Osman Kıran, Ruhi Akkoyun, Mustafa Kesen, İlhan Acil, Ümit Özkan Altıntaş.
Ersan KÜÇÜKKURU