İl Genel Meclisi’nin, Ocak ayı 4’üncü birleşimi gerçekleşti. Gündem maddelerinin görüşülmesi ile başlayan toplantıda Ayvacık İlçesi Kozlu Köyü köy meskun ve civarı sınırı içinde kalan 113 ada 29-35-36 parseller için hazırlanan “Gelişme Konut Alanı” amaçlı 1/5.000 ölçekli İlave Nazım İmar Planı ve Nazım İmar Planı Değişikliği ile “Gelişme Konut Alanı” amaçlı 1/1.000 ölçekli İlave Uygulama İmar Planı ve “Yaya Yolu” amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliğinin görüşülerek, imar ve bayındırlık komisyonuna sevk edildi.
 
erkez İlçe Çamyayla Köyü sınırları içerisinde Kocalar RES Projesi kapsamında 5 adet ilave tribün alanına ait “Enerji Üretim Alanı” amaçlı 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ve “Yenilenebilir Eneıji Kaynaklarına Dayalı Eneıji Üretim Alanı” amaçlı 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı ise görüşülerek, İmar ve Bayındırlık Komisyonuna sevk edildi. 
 
Lapseki İlçesi Üçpmar Köyü sınırları içerisinde orman ön izinli alan ile 117 ada 45 parsel üzerinde T34 numaralı Rüzgar Türbin Alanı ve Güneş Enerji Santralini (GES 12) kapsayan “Enerji Üretim Alanı” amaçlı 1/5.000 ölçekli İlave Nazım İmar Planı ve “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Enerji Üretim Alanı” amaçlı 1/1.000 ölçekli İlave Uygulama İmar Planının görüşülmesinin ardından imar ve bayındırlık komisyonuna sevk edildi. Merkez İlçe Bodurlar Köyü Saros Birleşik Yenilenebilir Eneıji Santrali alanı içinde GES yapılmasına ait “Enerji Üretim Alanı” amaçlı 1/5.000 ölçekli İlave Nazım İmar Planı ve “Yenilenebilir Eneıji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı” amaçlı 1/1.000 ölçekli İlave Uygulama İmar Planının görüşülerek, imar ve bayındırlık komisyona sevk edildi. Maddelerin görüşülerek, komisyona sevk edilmesinin ardından İl ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına 5263 sayılı yasa gereği hayırsever vatandaşlar arasından üyeler belirlendi.
 
Toplantıda ayrıca, kent merkezi ve ilçe merkezleri dışında sokak hayvanlarına yönelik geliştirilen projeyle ilgili; Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ozan Hacıalioğlu tarafından meclis üyelerine sunumu yapıldı. Hacıalioğlu; ‘’Ülkemizin her tarafında malumunuz üzerine sıklıkla duyduğumuz tartışılan sokak hayvanları sorununa yönelik hazırlamış olduğumuz projemizi size sunmak üzere huzurlarındayız. İl Hayvanlarını Koruma Kurulunu yılda dört defa olmak üzere topluyoruz. Bu toplantılarımızda konuştuğumuz ve sıklıkla dile getirilen sorunun en büyük kaynaklarından bir tanesi de kırsal kesim dediğimiz köylerdeki çoğalan hayvanların yaşam merkezilerine şehir ve ilçe kasaba meydanlarına taşınması ve oralara terk edilmesi olmuştur. Bu nedenle proje tamamen İl Özel İdaremizin ilçe özel İdarelerimizin sorumluluğunda olan köyleri kapsamaktadır” diyerek sözlerine başladı.
 
Hacıalioğlu, Çanakkale’de kırsal alanda yaşayan sokak canlılar için yaşam yerinde sağlık aracı ile kısırlaştırma projesiyle amaçlarını şöyle açıkladı; “Dağlık alanlar kırsal alanlarda çöplük alanlarda, köy yolları kenarlarında mecburen yaşamlarını idam ettiren, bizlerin attığı sahipsiz sokak hayvanlarımızı, kontrolsüz üremelerini engelleyerek hem de onların yaşam kalitesini arttırmak. Ayrıca halk sağlığı ve güvenliği açısından ilerde yaşanabilecek her hangi bir olumsuz duruma karşı etkili olacak, Çanakkale ilinde kırsal alanda yaşayan sokak canlıları için mobil kısırlaştırma aracımızı hayata geçirmek. Projemizin hedefleri; oluşturulacak olan sağlık ekibi ile köyler ve köylere bağlı kırsal alanlarda, ormanlık alanlarda, çöplük alanlarında, otoyol kenarlarında yaşam mücadelesi veren canlılarımızın kısırlaştırılması, kuduz aşılarının yapılması iç ve dış parazitlerin yapılarak, bunu kayıt altına alma, mikro çip ile kimliklendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi. Sahipsiz hayvanlarımıza yönelik bu mobil sağlık yöntemi ile hem kontrolsüz üremenin önüne geçilecek, kayıt altına alan canlılarımızın popülasyonu belirlenecek, hem de kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlarımıza bizzat bu hizmetlere sahip oldukları canlıların kayıp ve kontrolü de yapılarak kontrolsüz üreme nedeni ile bir çok yavrunun doğması ve akabinde merkezlere bırakılarak kaderlerine terk edilmesi, salgın hastalıkların oluşması, popülasyonun kontrolsüz olarak artması da engellenecektir. Mobil kısırlaştırma projesinin iki tane yöntemi var. Bir tanesi anahtar teslim gibi düşünün tamamen hizmet almak. Ücretini veriyorsunuz bu işi yapan firmalar var geliyor, kısırlaştırmaları yapıyor. Bütün kimliklendirmeleri yapıyor. Çiptir, kuduz aşısıdır. Parazit tedaviler kulak küpeleri kayıt altına alıyor. Size teslim ediyor. Bir diğer öncelikle bunu yapmamız gerekiyor. Biz ilimizde bir tane mobil kısırlaştırma aracı elimizin altında olsun istiyoruz. Bu bir kullanılmış vazgeçilmiş bir belediye otobüsü de olabilir. Bizim aracımız olacak elimizin altında olacak hangi köyde işimiz için lazım olacaksa oraya süreceğiz, oradaki sorunu gidereceğiz döneceğiz. Çalışma şeklimiz kırsal alanda faaliyet gösterecek kırsal araçlarımızda bir adet veteriner hekimimiz sağlık teknikerimiz, en az 2 hayvan bakıcımız hayvanları yakalamak için gerekecek. Şoförümüz de bulunması gerekiyor. Ameliyat ünitesi ve ekipman ile donanımı sağlanacak köylerde hizmet verecektir. Köy muhtarlarımızca hazırlanacak terkedilmiş bina ve bina bulunmayan köylerde kurulacak çadırlar ile tabiri caizse sahra hastaneleri kuracağız. Kurulacak geçici bakım üniteleri öncelikle Çanakkale DKMP ile kontrol edilerek, daha sonra Tarım İl Müdürlüğünde çalışan veteriner hekimlerin de desteğini alarak gün içinde denetlemeler yapılacak."
 
Gülçin AKIN