Devlet Hastanesinde Beyin Cerrahı olarak görev yapan, bir hasta yakınından darp ve öldürme tehdidi aldığı iddia edilen doktor Cengiz Kara’ya koruma verilmediğini ileri süren meslektaşları poliklinik kapısı önünde nöbet tutarak, korumaya çalışıyor.
 
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi'nde Beyin Cerrahı olarak görev yapan doktor Cengiz Kara'yı, 15 Aralık Perşembe günü ülke genelinde hekimler tarafından iş bırakma eylemi dolayısıyla bir hasta yakınının arayarak, darp ve öldürme tehdidinde bulunduğu iddiası meslektaşlarını harekete geçirdi. Kendisinin ve ailesinin can güvenliğinden endişe eden doktor Cengiz Kara koruma talebinde bulundu. Ancak olumlu dönüş alamadığı bildirilen Kara'yı poliklinik kapısı önüne doktor meslektaşları erllreiinde “Sen, Ben, Biz Birbirimizin Çaresiyiz” yazılı dövizle nöbet tutarak korumaya başladı.
 
Süreç ile ilgili Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından 21 Aralık 2022 tarihinde avukatlar kanalıyla hukuki süreç başlatıldı. Sendikaya üye olan doktor Cengiz Kara için adres gizliği ve yakın koruma kararı, şüpheli için ise uzaklaştırma kararı talep edildi. Ancak tehdit alan Doktor Kara'ya koruma verilmeği ifade edildi. Bunun üzerine harekete geçen Çanakkale Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından önlem alınarak, Kara'nın poliklinik önünde sırayla koruma nöbeti tutma kararı aldı.
 
"ARKADAŞIMIZIN GÜVENLİĞİ SAĞLANINCAYA KADAR NÖBET EYLEMİMİZ DEVAM EDECEKTİR"
Konu ile ilgili açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Canan Çoşan, “Bilindiği gibi 15 Aralık’ta tüm Türkiye’de tüm hekimler iş bıraktı. Bu iş bırakma eylemi sırasında bir hasta yakını hastasını muayene edilmemesini gerekçe göstererek SABİM’i defalarca arayarak üyemiz Beyin Cerrahı Cengiz Kara'yı komaya sokuncaya kadar dövme ve öldürme tehdidinde bulunmuştur. Bu kadar ciddi tehdit edilen arkadaşımız kendisinin ve ailesinin can güvenliğinden endişe ettiği için ameliyatlarını iptal ederek 19 Aralık’ta 1 haftalık izne ayrılmış dün itibariyle tekrar işinin başına dönmüştür. Biz de SES olarak 21 Aralık 2022 tarihinde avukatımız kanalıyla hukuki süreci başlattık, üyemiz için adres gizliği ve yakın koruma kararı, şüpheli için de uzaklaştırma istedik. Yani her normal insan gibi adalete başvurduk, güvendik ancak bugüne kadar arkadaşımızın güvenliği için hiçbir şey yapılmadı. Biz de Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) olarak Tabip odasıyla birlikte arkadaşımızın yanında olma ve arkadaşımızı kendimiz koruma kararı aldık. Poliklinik kapısının önünde sırayla nöbet tutmaya başladık. Arkadaşımızın güvenliği sağlanıncaya kadar nöbet eylemimiz devam edecektir" şeklinde konuştu.
 
"SAĞLIKTA ŞİDDET MUHTELİF OLAYLAR DEĞİLDİR"
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Ayşe Güneş ise, "Doktor arkadaşımıza destek amaçlı buradayız. 15 Aralık’ta yapılan iş bırakma eylemi, tamda bu sebepten yapılan bir eylemdir. Sağlıkta şiddete yönelik etkin ve caydırışı yasaların çıkmaması nedeni ile bu iş bırakma eylemi yapılmıştır. Bu iş bırakma eyleminin ardından doktor arkadaşımız tehdit edilmeye başlandı. Sağlıkta şiddet muhtelif olaylar değildir. Bir kişinin başına tesadüfen gelmiş talihsiz olaylarda değildir. Sağlıkta şiddetin toplumsal ve politik nedenleri vardır. Sağlık Bakanlığını ve İçişleri Bakanlığını acilen sağlıkta şiddete yönelik önlemler almaya, şiddetin sebeplerini ortadan kaldırmaya ve caydırıcı önlemler almaya davet ediyoruz. Canımızın bir daha yanmasını asla istemiyoruz. Sağlıkta şiddete bu duyarsızlık ve tepkisizliğin sonuçlarına katlanmak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
"TÜM SAĞLIKÇILARI DAYANIŞMAYA DAVET EDİYORUM"
Hem Çanakkale Tabip Odası hem de üyesi olduğu Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın yanında olmasından dolayı son derece memnun olduğunu ifade eden Doktor Cengiz Kara da, "Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu tür istenmeyen olayların yinelenmemesi için bu tür dayanışmalar gerçekten önemli. Tüm sağlıkçıları dayanışmaya davet ediyorum” diyerek düşüncelerini ifade etti.
 
Gülçin AKIN