Uzun yıllar boyunca konak olarak kullanılan, kapısı tüm vatandaşlara açık olan bir kütüphane, araştırma merkezi, sergi salonu ve müzeye dönüştürülen Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi, 5 binin üzerinde özel koleksiyonlar ve dijital kitaplarla vatandaşların uğrak noktası haline gelmeye başladı.

Cevatpaşa Mahallesi’nde kordon boyunda bulunan ve 1800’lü yılların sonunda konak şeklinde inşa edilen bina, Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı tarafından restore edilerek, Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’ne dönüştürüldü. Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi, geçtiğimiz Eylül ayında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımı ile düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden restorasyon çalışmaları sonucunda modern bir hâl alan müze, halka açık kütüphane, tarihi eserlerin bulunduğu ve sergilerin düzenlendiği bir lokasyon haline geldi. Araştırma Merkezi, Çanakkale Savaşları'na ilişkin yazılı, görsel, işitsel bilgi, belge ve dokümanın tespit ve temin edilmesi, bunları yabancı ülke kaynaklarıyla entegre biçimde araştırmacıların erişimine uygun hale getirilmesinin amaçlandığı bir merkez haline geldi. Merkezde, kitaplar, süreli yayınlar, fotoğraflar, haritalar, el yazması emirler, kartpostallar ve diğer arşiv belgeleri yer alıyor. Kapısı tüm vatandaşlara açık olan bir kütüphane, araştırma merkezi, sergi salonu ve müzeye dönüştürülen Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi, 5 binin üzerinde özel koleksiyonlar ve dijital kitaplarla vatandaşların uğrak noktası haline gelmeye başladı.
Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi'nde Mustafa Kemal Atatürk'e, Enver Paşa'ya ait birçok imzalı belge, emir, mektup ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor. Merkezde sanatçı atölyeleri, halka açık kurs alanları, çocuk atölyeleri, toplantı salonu, araştırma merkezi, değerli kitap salonu, özel arşiv salonu, dijital arşiv salonu ve kütüphane bulunuyor.
Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’ni çok yakın bir zaman önce hizmete açtıklarını ifade eden Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Çanakkale’nin merkezinde kordonda tarihi bir bina da artık Çanakkale Savaşları'yla alakalı her türlü bilginin, kaynağının, belgenin bulunabildiği çok eşsiz özel bir mekan haline geldi. Zaten bina tarihi bir binaydı ve içini de biz gerçekten hem müze, hem kütüphane, hem de araştırma merkezi olarak tasarladık ve hizmet açmış olduk. Yani Çanakkale meraklılarının, Çanakkale araştırmacılarının ne istiyorlarsa bulabilecekleri erişebilecekleri bir merkez haline geldi. Aynı zamanda bu eşsiz koleksiyonlar, kitaplar, süreli yayınlar, belgeler, resimler, haritalar, çok özel emirler ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de emirlerini ihtiva eden belgeler oralarda sergilenmeye başladı. Ve tabii ki artık Çanakkale sevdalılarının da uğrak noktası haline gelmeye başladı. Şunu bilmek istiyoruz, artık Çanakkale’ye geldiği zaman insanlar gerçekten Çanakkale’yle alakalı her şeye kavuşmuş, ulaşmış olacaklar. Ayrıca bir özelliğimiz daha var bu binayla alakalı, buradaki bütün eserler hepsi dijitalleştirildi. Yani artık her gelen dijitalden de artık bunlar ulaşabilmiş olacaklar. Dolayısıyla biz Çanakkale’nin merkezinde gerçekten böyle çok standartları yüksek bir kütüphane bir müze bir araştırma merkezine kavuşmuş olduk. Çanakkalelilerin ve dışarıdan gelen misafirlerimizin, araştırmacıların kitap okuyabileceği, araştırma yapabileceği çok nezih ortamda bir zaman geçirebileceği bir yer haline gelmiş oldu. Buda tabii ki Alan Başkan olarak bizi çok mutlu ediyor. Çünkü gerçekten Çanakkale, Türkiye için, Türk milleti için çok önemli bir yer. Çanakkale Savaşları Türk tarihinde çok önemli bir yeri ihtiva ediyor. Bu kadar önemli bir savaşın, bu kadar önemli bir fedakarlığında gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor. Daha çok araştırmacıya açık hale getirilmesi gerekiyor. İçerdeki özellikte Çanakkale’nin Kahraman Komutanı Gazi Mustafa Kemal’e ait olan bizzat imzalamış olduğu emirlerinde sergilenmesi buradaki ilgiyi biraz daha da arttırdı. Çok özel fotoğraflar, çok özel belgeler, çok özel kitaplar, süreli yayınlar, yabancı yerli bir sürü kitaba sahip olduk. Yani Çanakkale’ye araştırma merkezi yani herkes Çanakkale alakalı ne merak ediyorsa her şeye ulaşmış ve bulmuş olacak” şeklinde konuştu.
Mehtap ŞAHİN