Çanakkale’nin en verimli topraklarını bünyesinde barındıran yerlerde birisi olan Ezine ilçesine bağlı Mahmudiye Köyü’nde mevcut olanlarına ek olarak yükselmesi planlanan daha büyük çaplı rüzgar tribünü vatandaşı düşündürüyor.

365 gün olan yılın 200’den fazla gününü rüzgarlı geçiren Çanakkale, rüzgar enerji santralleri bakımından enerji şirketlerinin iştahını kabartmaya devam ediyor. İl genelince çoğu noktada oluşturulan santraller kapsamında kurulan rüzgar tribünleri geniş alanlar kaplamaya devam ediyor. Bu alanlardaki santrallerden biri de Ezine ilçesi Mahmudiye köyü yakınlarında yer alıyor.

Enerjisa tarafından Mahmudiye’de 2011 yılında devreye alınan 13 tribünlü rüzgar santrali, meyve sebze deposu olarak bilinen bölgedeki alanların çoğunu kaplarken, yenilerinin yapılması için hazırlıklar var.

Alınan bilgiye göre daha büyük boyutlardaki rüzgar tribününün yenden Mahmudiye sınırlarında yükselmesi için bir süre önce Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde halkı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmişti.

Az sayıda katılım olmasına rağmen köylüler, mevcutta çalışan tribünleri örnek göstererek rahatsızlıklarını dile getirmiş, özellikle yaydıkları gürültüden dolayı şikayetçi olmuşlardı. Ayrıca köye bir faydası olmadığını dile getirerek, daha büyük tribünün daha fazla ses yaratacağı yönünde düşüncelerini de paylaştılar. Süreç devam ederken, evlerine daha da yaklaşan enerji üreten rüzgar tribünü, köylüler için sadece ‘gürültü’ den ibaret.

Mehtap ŞAHİN