ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’ndeki aralık ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Osman Okyay’ın konuşmasıyla başladı. Oda olarak, Çanakkale’nin kalkınması ve ülke ekonomisine katkısını arttırmak için, bugüne kadar ellerinden geleni yaptıklarını; bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini ifade eden Okyay, yeni yılda Çanakkale’nin sanayi ve ticaret alt yapısının güçlenerek; şehir ve ülke refahının da artmaya devam etmesini ümit etmesi temennisiyle sözlerine başladı. 2023 yılının insanlığa hayırlı olmasını dileyen Okyay, “Geride bıraktığımız yıl birçok zorlukla yüzleştiğimiz ancak umut verici gelişmeleri de yaşadığımız bir yıl oldu. Ülkemizde ve dünyada çeşitli ekonomik ve siyasi gelişmelerle dolu, yoğun bir yıl yaşadık. Bir yandan Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı belirsiz bir geleceğe doğru devam ederken terör ve diğer gündemler ülkemizi meşgul ediyor” dedi.
 
Cumhuriyetin 100’ncü yılına girdiğimizi anımsatan Okyay, “Bu yılı hem farklı etkinlikler ile kutlayacak hem de Cumhuriyetimizin ilk asrından çıkartacağımız dersler ile ikinci asrının ülkemize yaraşır bir biçimde geçmesi için hep beraber çalışacağız” ifadelerini kullandı.
 
“ENFLASYONUN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ATILACAK ADIMLARIN DESTEKÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeleri takip etmeyi sürdürdüklerini anlatan Okyay, “Son açıklanan büyüme rakamlarıyla başlamak istiyorum. Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 büyüme gösterdi. Dış ticaret verileri ise; 2022 yılı Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 1,9 oranında artışla 21 milyar 854 milyon dolar, ithalat ise yüzde 14 oranında 30 milyar 655 milyon dolar oldu. 2022 yılı Ocak-Kasım döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat yüzde 13,9 oranında artışla 231 milyar 248 milyon dolar, ithalat yüzde 36,6 oranında artışla 331 milyar 98 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın geri kalanıyla karşılaştırıldığında ihracat artış hızımızda dikkat çeken bir yavaşlama görüyoruz. Bu artışı tekrar hızlandırmak için elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz. Enflasyon tarafında ise Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Kasım’da aylık bazda yüzde 2,88 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 84,39 olarak kaydedildi. İş dünyası olarak enflasyonun önüne geçmek için atılacak adımların destekçisi olmaya devam edeceğiz.
 
“TÜRK İŞ İNSANLARI OLARAK ÇOK DİRENÇLİ BİR TOPLUMUZ”
Daha sonra kürsüye gelen Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu konuşmasını gerçekleştirdi. Geçen aydan bu yana gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgiler veren Semizoğlu, üyelerin uluslararası işbirlikleri tesis etmeleri veya işbirlikleri artırmaları amacıyla yurt dışı iş gezileri düzenleyeceklerini bildirdi. Ekonomik göstergelere değinerek değerlendirmeler yapan Semizoğlu, bir önceki yılın aynı ayına göre enerji fiyatlarındaki artışın şu anda % 337,34 oranında olduğunu altını çizerek, “Daha Ocak ayındaki artış belli değil. Bu bağlamda ihracat yapmak, ön görmek zor. Geçen sene 18 bin lira gelen elektrik faturamız 105 bin lira geliyor. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın hesabı bu kadar şaştıysa her birimizin Allah yardımcısı olsun. Yani gerçekten Türk iş insanları olarak çok dirençli bir toplumuz. İş dünyamız enflasyon yükü altında eziliyor ve önünü göremiyor. Bunu biz 1 senedir dile getiriyoruz. Artık muhasebede enflasyon muhasebesine geçilmesi elzem. Birçoğumuz kazanmadığımız paranın vergisini ödüyoruz. Özellikle ihracatçı söz veriyor. Ben bu malı sana satacağım diye sipariş alıyor. Ondan sonraki ay enflasyondan kendini korumak için stoka girmek gerekiyor. Stok yapması için bir ödeme yapması gerekiyor.
2 yıl önce ben kendi üretimimdeki hammadde mi iki yıl önce 1,00 TL'ye alıyordum şimdi 6,00 TL'ye alıyorum. Ben iki yıl önce 1,00 TL'ye ihtiyacım varken şu anda 6,00 TL ihtiyacım var. Bunun için bankaya gidiyoruz. Faizin azlığı çokluğu önemli değil var mı, yok mu? Çoğu zaman konuşuluyor. Birçoğumuzun bunu yaşadığını da biliyorum. Mümkün olduğu kadar üretmemiz lazım tüketmemiz değil diye düşünüyorum. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘üretmeye mecburuz’.  Hatta bunu unutmayalım diye OSB giriş tarafına yazdık. Üretmeyen toplumların sonunda neye maruz kalacağı konusunda Atatürk bir asker, bir lider, bir devlet kurucusu, aynı zamanda da çok öngörülü bir iş insanı diyebilirim. Çünkü bu söylediklerini yaklaşık 100 yıl önce söylemiş. Bunları da bizim uygulamamız gerekiyor. Üretmemiz lazım. Ne üreteceksek üretelim, tüketimden kaçarak üretime dönmemiz lazım” dedi.
 
Konuşmalar sonrasında Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Kasım ayı mizanı ile ilgili raporunun okundu ve 2022 Kasım ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2023 Yılı Bütçesi ve Tarifesi ile ilgili raporu okunarak onayı yapıldı. Yönetim Kurulu Sayman üye Turgay Kılıç tarafından 2023 Yılı Gelir ve Gider Bütçesi ile 2023 Yılı Kayıt Ücreti, Yıllık Aidat Tarifesi ve Hizmet Ücretleri Tarifesinin sunumunun ardından onaya sunuldu ve 2023 bütçesi oy birliği ile onaylandı. Genel Sekreter Sema Sandal tarafından bütçe aktarımı ile ilgili yazı okundu ve oybirliği ile onaylandı.
 
“KONAKLAMA VERGİSİ FYAT ANLAŞMAZLIKLARINA NEDEN OLABİLECEK”
Meclis toplantısında yönetim kurulu ve meclis üyeleri söz alarak gündemle alakalı görüş bildirdiler. ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik; “Seyahat acenteleri olarak, konaklama vergisinin 2023 başında devreye girmesi tur operatörleri ile oteller arasında fiyat anlaşmazlıklarına neden olabileceğini ve sektörümüzün üzerinde ek bir yük oluşturacağını düşünüyoruz. Hazırlanan tebliğe göre verginin konaklama fiyatı üzerinden yüzde 2 oranında alınması planlanıyor. Bu da seyahat acentesi ile otel arasında gizli kalması gereken fiyatın herkes tarafından öğrenilmesi anlamına geliyor. Diğer bir husus ise konaklama vergisinin fiyat üzerinden değil, sabit bir rakam üzerinden alınması. Sabit fiyatlı konaklama vergisi belirlenirken de bölge, destinasyon ve konaklama gerçekleştirilecek tesisin nitelik ve sınıflandırmasının da dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
 
“BU VERGİNİN TÜKETİCİYE NASIL YANSITILACAĞI BÜYÜK BİR BELİRSİZLİK İÇERİYOR”
Konaklama sektör temsilcileri olarak, turizmin yeniden ayağa kalmaya başladığı 2023 beklentileri ile ciro matrahından alınacak %2 ek vergi yükü nedeniyle sektör olarak kaygı duyduklarını aktaran Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer de şunları söyledi; “Konaklama sektörü özellikle yurtdışından turist getiren tur operatörleri ile antlaşmalarını tamamlamış durumda ve bu verginin tüketiciye nasıl yansıtılacağı büyük bir belirsizlik içeriyor. Bu nedenle en azından talebimiz bir sonraki sözleşme döneminde uygulama esaslarının net olarak belirtilebilmesi için bu uygulamanın 01 Ocak 2024’e ertelenmesidir. Aynı zamanda bu oranda ciro matrahı üzerinde %2 ciddi yük olup, bu oranın %1 e çekilmesi sektörün ve tüketicilerin olumsuz etkilenmesini azaltacaktır.
 
Diğer bir konu bu verginin yurtiçi turist ve konaklayanlardan alınmaması, yurtdışından gelen turistlere yansıtılması, verginin turist tarafından doğrudan otele ödemesi ve verginin tutarının bir oran değil otelin kategorisine göre sabit bir bedel olmasının daha adil ve sürdürülebilir bir uygulama olacağını düşünüyoruz. Çünkü esas amacın bu vergi ile tesisin bulunduğu bölgedeki alt ve üst yapı yatırımlarının desteklenmesi olması gerektiğini, kaynakların adil kullanımı açısından yurtiçinde ikamet eden Türk vatandaşlarımızın konaklamasında bu verginin uygulanmamasını öneriyoruz.”
 
Ersan KÜÇÜKKURU