Her iki projenin de kısa zamanda nihayete ermesiyle Çanakkale çok önemli kültür miraslarına kavuşmuş olacak. Çanakkale Deniz Savaşları sırasında, Avrupa yakasında Kilitbahir Köyü’ndeki Namazgah Tabyası ve Mecidiye Tabyası ile birlikte boğaz savunmasında kullanılan kent merkezinde, Barbaros Mahallesi’ndeki Hamidiye Tabyası’nın, açık hava müzesi haline getirilmesi çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Sultan 2. Abdülhamid'in emriyle 1892 yılında Mareşal Asaf Paşa tarafından inşa edilen Hamidiye Tabyalarının, Çanakkale Boğazı'nın kenarındaki çok önemli bir yer olduğunu kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığının ihalesiyle 17 milyon liralık ödenekle 105 dönümlük alanda başlatılan çalışmalarda bitişe yaklaşıldığını aktaran Turan, “Burada Çanakkale Deniz Savaşları sırasında boğaz savunmasında kullanılan 10 bonet (tabya) bulunuyor. 2013'ta başlanan çalışmalar ile ayağa kaldırılan Hamidiye Tabyalarının restorasyonunda son aşamaya geldik. Burasını sadece bir kültür merkezi olarak yapmıyoruz. Genel itibarıyla, tadilatından da öte restorasyondan da öte çevresindeki büyük alan ile beraber, bir kültür, kongre, eğlence bir hatıra mekanı olacak” dedi.

Troia Müzesi, bölgenin turizm değerini arttıracak
Turan, 5 bin yıllık bir geçmişe sahip Troia Antik Kenti’nde 2014 yılında yapımına başlanan Troia Müzesi’ndeki çalışmalarda da sona gelindiğine değindi. Troia Müze’sinin açılmasından sonra, tüm dünyanın ziyaret etmek istediği bir yer olacağını Aktaran Turan şunları söyledi; “1998 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilen Troya, dünyada birçok kişinin, kültürel kulağı açık her insanın bildiği özellikte olan bir yer, tarihi bir mekan. Çanakkale'nin binlerce yıl öncesindeki hatıralarını barındıran bir yer. Burada daha öncesinde bazı alt yapı sorunlarımız vardı. Bunları aşmak için büyük mesafeler kat ettik. Artık ulaşım çok rahatladı. Burada örnek bir müzemiz olacak. Dış cephesi eskitilmiş mimariyle yapılacak, günümüz mimarisine uygun olarak yapılacak olan bir müze bu. Maliyeti 50 milyon lirayı bulacak Troya Müzesi, 3 bin metrekarelik sergi salonları dahil 10 bin metrekare kapalı alandan oluşacak. Burası hem yerel insanımız için bir katma değer üretecek hem de bizim kültür dünyamıza bir katma değer yaratacak. Troya Müzesi bölgenin turizm değerini artıracak” dedi.

Haber: Ercan ÖZÇETİN


Kaynak: Boğaz Gazetesi