Bir otelde gerçekleşen kahvaltılı basın toplantısına Babacan’ın yanı sıra; CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, Deva Partisi İl Başkanı Berkan Karaca, Gelecek Partisi İl Başkanı Vahap Özsüer, Saadet Partisi İl Başkanı Şener Yüzer, İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Ahmet Saltık katıldı.
Toplantı ilk olarak ev sahibi pozisyonundaki Demokrat Parti İl Başkanı Nail Babacan’ın konuşması başladı. Millet İttifakını teşkil eden ‘altılı’ siyasi partinin temsilcisi il başkanları ve basın buluşmasını gelenek haline getirdiklerini aktaran Babacan, “Bu toplantımızda siyasi partilerin il başkanları olarak ülkemizin ve Çanakkale’nin sorunlarını tartışmak için bu bir araya geldik. Türkiye şuanda başkanlık sistemi denilen tek adam sistemi ile yönetilmektedir. Bu sistem de yönetme gücü meclise karşı sorumlu değildir. Bütçesi reddedilse dahi hükümet düşmemektedir. Eski sistemde hükümet düşmektedir. AKP hükümeti yaptığı her yanlış işi başkasının, muhalefetin üstüne atarak izi kaslın politikası izlemektedir. Başarısızlıkları karşısındakine başarıyı kendilerine mal etmek istemektedir. Seçmeni kandırarak, 20 yıldır iktidarlarını sürdürmektedirler. Böl-yönet taktiği 20 yıldır tutmuştur. Fakat yolun sonuna gelinmiştir. Mutlaka bir günah keçisi bulunmalıdır. Bunlar aranarak dış güçler, kadınlar, laikler olarak tespit edilmiştir. Ekonomik kriz derinleştikçe AKP hükümeti marketi suçlamaktadır. Ekonomik kriz derinleştikçe AKP hükümeti dine sarılmaktadır. İnanç siyasetinden medet ummaktadır. Aç ve açıkta kalan seçmenler dine sarılan AKP hükümetine oy verirler mi? Seçimde göreceğiz. AKP’nin 20 yıllık iktidarında, Cumhuriyetin bütün birikimleri, maddi kaynakları yer altı yer üstü kaynakları, doğası hukuku demokrasisi yerle bir edilmiştir. Biz de ülkeyi yönetmeye talip olan 6 siyasi parti bu duruma göz yummayacaktır. Parsel parsel hazine arazilerini satmaktadırlar. Bu vatan topraklarının satışı anlamındadır. Kişileri zengin etmektedirler. Hısım akrabaya, kayırmaktadırlar. AKP hükümeti siyaseti camiye okula kışlaya sokmuştur. Bu tehlikeli bir durumdur. Türkiye’yi parti devleti haline getirmiştir. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlardır. 6’lı masadaki partilerin amacı hizmet yarışıdır. AKP’de seçmeni kandırma yarışı vardır. Demokrasilerde yönetenler halktan topladıkları vergilerin hesabını kuruşuna kadar vermektedirler. AKP hükümeti demokrasiyi boğmaya çalışmaktadır. Güçlendirilmiş parlementer sistem ile demokrasiyi tekrar kuracağız. Millet İttifakı Türkiye’nin kalkınmasını, halkın refahını sağlayacaktır. Bu çaba Çanakkale’de başlatılmıştır. Çünkü Çanakkale Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş temelinin atıldığı yerdir” dedi. 
“ALTILI MASA KENDİ İÇİNDEKİ UZLAŞI İLE CUMHURBAŞKANI ADAYINI BELİRLEYECEKTİR”
Altılı masanın Türkiye’de oluşmadan, Çanakkale’de ittifak partileri olarak önce, 4 parti sonrasında da 6 parti bir araya gelmeye başladıklarını aktaran CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural ise şöyle konuştu; “Bugün hem Altılı Masa’nın Ankara’da var oluşu ve Türkiye’de geçiş süreçleri ile ilgili, hem de Çanakkale’de bizler bir araya gelmekten oldukça mutluyuz. Son derecede gurur duyuyoruz. Altılı Masa Türkiye’nin en önemli sorunu olan özellikle Anayasa değişimi ile ilgili gelişmeleri çok önemli bir noktaya kadar getirdi. İmza altına alarak çalışmalara devam ediyor. Şimdi Altılı Masa’nın çalıştığı komisyonlar var. Bu komisyonlar yine Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunları aşmak ile ilgili ekonomi komisyonu, sağlık komisyonu, iç ve dış güvenlik komisyonu ve Türkiye’nin uluslararası ilişkiler komisyonu gibi çeşitli komisyonlar. Bunlar çalışmalarının sürdürüyor. Buradan çıkacak sonuç ilk erken seçimde ya da zamanında yapılacak seçimde, Altılı Masa’nın istisnasız başarılı çıkmasıdır. Bununla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi ile ilgili biz hiç tedirgin değiliz. Altılı Masa’nın diğer genel merkezlerinin de olmadığını da biliyoruz. Altılı Masa kendi içindeki uzlaşı ile Cumhurbaşkanı adayını belirleyecektir. Ben bir daha söylüyorum. Türkiye’nin 13’ncü Cumhurbaşkanı adayı, Millet İttifakının adayın kazanması ile sonuçlanacaktır.”
“ALTI TANE BENZEMEZ PARTİNİN BİR ARAYA GELMESİ ERDEMDİR”
Çanakkale yerelinde bir araya gelmeyi sıklaştıracaklarını dile getiren Gelecek Partisi İl Başkanı Vahap Özsüer de seçim sathına girildiğine dikkat çekerek, “14 Mayıs muhtemel seçim tarihi olarak görülüyor. Bildiğiniz üzere ÖSYM 18 Haziran’da yapacak üniversite sınavını, onu da iş bilmezliklerinden dolayı. Demek ki devletin bugüne kadar yönetilmediğinin ispatı ÖSYM sınav koyuyor o güne, seçim tarihi de o gün. Sonra geri çekiyorlar seçim takvimini, yönetilmediğinin kanıtıdır bu. AK Parti genel başkanı ve Cumhurbaşkanı,  bu seçimin son seçim olduğunu söyledi. Gerçi 2011 yılında da biz gençlere bırakacağız demişti. Bu seçimde son kez milletten destek istediğini ifade etti. Aslında çok erken ifade etti bunu. Bir, iki ay beklemek gerekiyordu. Artık milletin bam teline dokunmak istiyordu. Bu da aslında seçimi kaybedeceğinin göstergesi. Bize de ‘altı benzemezler’ diyor. Altı tane benzemez partinin bir araya gelmesi erdemdir. Altı tane benzer bir araya gelebilir. Fikirleri birdir, iradeleri birdir. Belki de doğru bir tespitte bulundu. Biz altı partiyiz, benzemiyoruz belki. Libarel var, muhafazakar var, sağ tandanslı parti var, sol tandanslı parti var. Biz bir araya gelmenin erdemini yaşıyoruz. Bu birliktelik devam edecek” cümlelerini kurdu.
“AK PARTİ VE KÜÇÜK ORTAKLARINA VEDA ETME VAKTİ YAKLAŞTI”
Altı parti olarak, yarının Türkiye’sini inşa etmek için bir araya geldiklerini ifade eden Deva Partisi İl Başkanı Berkan Karaca şöyle konuştu; “Bunun için var gücümüzle mücadele ediyoruz. Genel merkez düzeyinde genel başkanlarımız defalarca son süreçte de daha çok bir araya geliyoruz. Güçlendirilmiş, parlementer sistem, Anayasa çalışmaları, geçiş süreci ve ortak söylemler nezdinde, yoğun bir çalışma içindeler. Ortak bir Cumhurbaşkanı adayı belirlendiği zaman bütün bu Altılı Masa’yı kapsayacak şekilde bir ortak söylem çalışmaya hazırlanıyorlar. İlerde de hiçbir sorun yaşamamak için, ileriye doğru memleketimizin bir hayrına işleri yapmak içinde var gücümüzle çalışıyoruz. Yerelde değerli il başkanları ile bir araya gelmeye çalışıyoruz. Artık seçim yaklaştı. Ak Parti ve küçük ortaklarına veda etme vakti de yaklaştı. Bu kısa zamanda çalışmalarımızı hızlandırıp vedalaşmaya hazırlanıyoruz.”
“ALTILI MASA EL BİRLİĞİ İLE ÇALIŞIYOR”
Sağlık sorunları dolayısıyla İl Başkanı Selahattin Yıldızlar’ın yerine toplantıya katılan İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Ahmet Saltık, “Biz niye buradayız? Bu Altılı Masa neden bu mücadeleyi yapıyoruz? Bu masa kişisel olarak söylersek bu bir Kuvayi Milliye hareketidir. 20 yıl önce başlayan, tek adam sistemine geçerek gelen bir süreç var. Bir yirmi yıl var, kurumlarımızın çökertildiği, eğitimin yargının güçler erkinin, tek elden toplandığı garip bir ucube sistem ile yönetilmeye başladık. Hangilerini sayalım? Hazine garantili köprüleri yolları mı sayalım? Ekonomi dip yapmış, millet harap ve bitap düşmüş. Perişan millet bu vahim durumdan çıkmak için Altılı Masa el birliği ile çalışıyor. Yapılacak ilk seçimde geldikleri gibi göndereceğiz, demokratik kurallar içinde. Türkiye’de nefes alacak” şeklinde onuştu.
“İKTİDAR, MAKAM UĞRUNA TOPLUMU ÖTEKİLEŞTİRMENİN HİÇBİR FAYDASININ OLMADIĞI KANAATİNDEYİM”
Son olarak söz alan Saadet Partisi İl Başkanı Şener Yüzer de ülke olarak çok enterasan ve sıkıntılı bir dönemden geçtiğimize işaret ederek, “Dünyanın geldiği bu durumu çok iyi tahlil etmemiz ve ona göre bir pozisyon almamız gerekiyor. Hamasi nutuklarla, özellikle iktidarın yapmış olduğu ‘benden olmayanlar tukakadır’ mantığına yeter demenin zamanıdır. Gerek iktidarda, gerekse muhalefette; mecliste, siyasilerde arkadaşlarımızın toplumu bölücü, ötekileştirici, strese sokan bir takım konuşmaların yapılmaması gerektiğine inanıyorum. Bu memleket hepimizin, başka gidecek bir yerimizde yok. Onun için bir iktidar uğruna, bir makam uğruna toplumu ötekileştirmenin hiçbir faydasının olmadığı kanaatindeyim” şeklinde konuştu. Toplantının sonunda il başkanları basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
Mehtap ŞAHİN