3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Çanakkale’de faaliyet gösteren bazı engelli dernekleri Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk töreni gerçekleştirerek, açıklama yaptı. 
Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şubesi, Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi, Altı Nokta Körler Derneği Çanakkale Şubesi ve Zihinsel Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, temsilcileri tarafından Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasıyla başlayan törede saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını Altı Nokta Körler Spor Kulübü Başkanı Hayrettin Karabıyık gerçekleştirdi. “Bizler yine dertlerimizin altında ezilmeye devam etmekteyiz” diyerek konuşmasına başlayan Karabıyık şunları söyledi; “Sorunlarımız mevcutların üzerine binen yeni sorunlarla daha da ağırlaşmaktadır. Yapılan her yeni düzenleme, bir öncekini aratır boyutlarda bizleri çaresiz bırakmaktadır. Yıllardır mevcut mevzuata uygun yapılmayan yollar, kaldırımlar, meydanlar, köprüler, alt geçitler, kamuya açık binalar nedeniyle erişim öncelikli sorun olmaktan çıkarılamamıştır. Bu konuda yapılan uyanlara rağmen yerel yönetimler duyarsız davranmaktadır. Özellikle ilimiz Çanakkale için erişilebilirliğin bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir. Yerel yönetimlerin bu konuda daha duyarlı ve çözüm odaklı olmalarını ivedikle bekliyoruz. Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikler engelliler için yaşamsal öneme sahiptir. Bu bağlamda idrar sondası, hasta bezi, ilaç, ortez ve protezler, ÖTV ve motor limitleri ile diğer araç ve gereçlerden yararlanma koşullarını neredeyse ortadan kaldırılmaktadır. Acilen Sağlık Uygulama Tebliği Avrupa Standartlarında güncellenmelidir. Büyük çoğunluğu yeterli gelire sahip olmayan engelliler ve aileleri yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli araç ve gereçleri sağlamak için yüksek bedellerle karşılaşmakta, ödemeye güçleri olmadığı için satın almaktan vazgeçmek zorunda kalmaktadır. Özellikle engelliler için büyük önemi bulunan ve bir çok hakkın kullanımı için zorunlu olan Rapor Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler yeni hak kayıplarını beraberinde getirmektedir. Bu alanda giderek Dünya Sağlık örgütünün ölçütlerinin çok uzağına düşülmektedir. Yeni bir rapora gereksinim duyamayacak engellilerden yeniden rapor istenmesi, derecelendirmedeki ölçütlerinin değiştirilerek engelli oranlarının düşürülmesi istihdamdan emekliliğe, sağlıktan eğitime bir çok alanda hak kaybını doğurmaktadır. Eğitimde karşılaştığımız sorunlar, saymakla bitmeyecek düzeydedir. Zihinsel engellilerden işitme ve görme engellilere varıncaya kadar farklı gruplardaki engelliler için eğitim ulaşılamaz bir hayal haline dönüşmüş durumdadır. Engelliler için istihdamda konulan kotalar ise ne kamuda ne de özel kesimde önemli oranda boş kalmış durumdadır. İstihdam edilen engelliler arasında, ayrımcılıktan ücretlerinin bir kısmının ellerinden alınmasına varıncaya kadar çok sayıda suistimal ile karşılaştıkları bilinmektedir. Bir 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde de bizler güzel şeyleri paylaşmayı çok istiyoruz. Tek isteğimiz bir parça anlayış, duyarlılık, kurallara uymak ve uyulması için çaba sarf edilmesi. Basit, kolay ve yapılabilir küçük adımların nasıl büyük değişimlere yol açtığını unutmayın. Engellilerinde yararlanabileceği, yaşayabileceği bir dünya düşündüğünüz kadar büyük maliyetleri gerektirmiyor. Gelin farkındalık yapalım engelleri kaldıralım.”
Programın sonunda Çanakkale Zihinsel Engelliler Derneği tarafından halk oyunları gösterilerinin sergiledi. 

Gülçin AKIN