Dün itibarıyla dönüşe geçen tatilcileri sorunsuz şekilde Trakya yakasına taşımak için tüm imkânlarını seferber eden GESTAŞ, adalar ve boğaz hattına takviye gemiler koyarak sürekli 18 feribot ile saatsiz seferler yaptı.
GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu, dönüş yolunda kullanılan Osmangazi köprüsünün bile trafikten tıkandığına dikkati çekerek “ Çanakkale Boğaz ve adalar hattımızda 18 gemimizle ringi atıyoruz. Biz GESTAŞ olarak mağduriyete yol açmamak için gemilerimiz ve personelimizle çaba harcıyoruz. Doldur boşalt sistemiyle dönemsel yoğunlukları eritmeye Pazar gününe kadar devam edeceğiz” dedi.
Ramazan Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması ve bayramda turizm merkezleri büyük indirim yaparak iç turizmi hareketlendirmek istemesi Türkiye’nin en kalabalık mega şehri olan İstanbul’u geçen hafta bir anda boşalttı. İdari izinde çalışacaklar ve özel sektör mesai nedeniyle tatili yarıda kesip dün itibarıyla dönüş yoluna geçenler bu defa doldurulan Çanakkale ve Ege kıyılarını boşalttı. Erken dönüş nedeniyle çoğu tatilci dönüş yolu için Çanakkale Boğazını kullandı.
ÖNLEMLER ALINMIŞTI
Önceden bayram tedbirlerini alan GESTAŞ, hazır beklettiği gemileri sefere koydu. Daha önce saatli olarak yapılman seferler önce saatsize dönüştürüldü, ardından da ek sefer için bekleyen gemiler hatta alındı. Çanakkale-Eceabat hattı bayram öncesi normal olarak 3 gemiyle yapılırken 4’e çıkarıldı. Benzer uygulama Lâpseki-Gelibolu hattında da yapılmaya başlandı ve Gökçeada ile Bozcaada hatları da her gün yapılan seferlerin üç katına çıkarıldı. Şehir içinde zaman, zaman yoğunluk yaşanırken GESTAŞ, olağanüstü çaba ortaya koyarak yoğunluğu eritmeye çalıştı. Tatilcilerin Çanakkale Boğazına yönelmesi bir anlamda Balıkesir-Susurluk-Kütahya hatlarında trafiğin kırmızıya dönmesi etkili oldu. Çanakkale Boğaz hattını yeşil görenler adeta akın edince bir süre sonra Çanakkale bağlantılı karayolları da yoğunluk anlamına gelen kırmızıya dönüştü.
SÜREKLİ RİNG YAPIYOR
Bayramda gemi trafiğini yakından takip eden ve genel müdürlük binasında uykusuz gece geçiren GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu, “ Bayram süresince hem Avrupa yakasından hem de Anadolu’dan doldur boşalt sistemiyle çalışıyoruz. Bayram ve dün itibarıyla normal sefer yapan gemi filomuzu arttırarak artı iki üzerinde çalışıyoruz. Örneğin Lâpseki-Gelibolu hattımızda 4 gemi çalışırken 5’e çıkardık. Çanakkale-Eceabat hattımızda 3 gemi ile hizmet verirken 4’e çıkardık. Kilitbahir hattında 3 gemimiz çalışıyor. Boğaz hattımızda 12 gemiyle hizmet verirken buna rağmen zaman, zaman yoğunluklar oluyor. Yine adalarda da dönüş için önlem aldık ve buralarla birlikte toplam 18 gemi filomuzla çalışıyoruz. Gökçeada seferlerimizi 3 kat artırdık. Keza Bozcaada seferlerimizi de zaman, zaman 5 katına çıkardık. Türkiye’nin her yerinde yoğunluk var. Osmangazi köprüsü bile akan trafikte uzun kuyruklar oluşuyor. Pazar gününe kadar aldığımız tedbirler ile taşımacılığa devam edeceğiz. Sürekli ring yapan gemilerimizle yoğunluğu fazlalaştırmadan eritme çabası içindeyiz” dedi.


Kaynak: İHA