Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni dönem ilk olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı. Meclisteki açılış konuşmalarında gündem ekonomi oldu. Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu, rakamlar ve istatistiklerle konuşurken üretimin önemine dikkat çekti. Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise geniş kapsamlı bir konuşmayla değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücret ve EYT’ye yönelik açıklamaları dikkat çekerken “2023 yılına iş dünyasının umut ve güvenle girmesi hepimizin ortak dileği” açıklamasında bulundu.
 
Kasım ayı olağan Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu, odaya ve Çanakkale’ye yaraşır bir şekilde huzur ve güven ortamında bir seçim geçirdiklerini ifade ederek sözlerine başladı. Yeni dönemin hayırlı olmasını temennilerini ileterek, “Bir önceki dönemde olduğu gibi aynı gurur ve sorumluluğu yeni dönemde görev alan arkadaşların da taşıyacağına ben eminim” dedi.
 
“ÜRETİM TOPLUMU OLMAK ZORUNDAYIZ”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak yeni çalışma dönemi başlangıcında, 2022 takvim yılının da sonlarında olduklarını anımsatan Mutlu konuşmasını şöyle sürdürdü, “2023 yılına yani Cumhuriyetimizin 100’ncü yılına, yeni hedeflerin konduğu bir yıla gireceğiz. Küresel bazda gelişmelere bağlı olarak büyüme ve ihracat hedeflerimiz revize oldu. Beklenenin üzerindeki enflasyon, pandemi, Rusya- Ukrayna savaşı, Çin ekonomisindeki sıkıntılar küresel ekonomide de büyümeleri aşağıya çekti.  Sanayi Üretim Endeksi’ndeki (SÜE) zayıflama devam ediyor. Eylül ayında SÜE aylık bazda % 1,6 gerilerken; yıllık bazda yataya yakın (%0,4 artış) seyretti. Böylelikle, üçüncü çeyrekte SÜE ikinci çeyreğe göre yüzde 4,1 daralarak, salgın dönemi haricinde 2018 son çeyreğinden beri en sert çeyreklik düşüşü kaydetti; üçüncü çeyrek yıllık artış oranı ise %2,5 oldu. Pandemi, arkasından yüksek enflasyona rağmen Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde güçlü büyüme eğilimini sürdürdü ve ikinci çeyrekte yılık %7,6 büyüme kaydetti. İlk çeyrek büyüme verisi de %7,3’den %7,5’e revize edildi. Ancak hedeflenen büyüme bu değil. Üretim toplumu olmak zorundayız. Üretim olmazsa, üretim zayıflarsa ekonomi düzelmez. Ulu Önderimizin dediği gibi üretmeye mecburuz. Bu olumsuzluklara rağmen iş insanları olarak üretmeye, ticaretimizi geliştirmeye, ülkemizin 2023 hedeflerine Çanakkale’mizden en fazla katkıyı sağlamaya çalışıyoruz. Güçlü ve Büyük Türkiye’ye bizler inanıyoruz. Ülkemizin üzerinde oynanan oyunların da farkındayız. Türkiye 50 yıldır terörle mücadele ediyor. İstiklal Caddesindeki terör saldırısı ve sınırlarımızdaki saldırıları şiddetle kınıyor ve Devletimizin bu oyunları bozmaya muktedir olduğuna inanıyoruz. Üreten, yerli ve milli olarak hedeflerine koşan Büyük Türkiye’mizin neferleri olarak bu topraklara borcumuzu daha çok çalışarak, üreterek hep birlikte ödeyeceğiz.”
 
“DEPREM BİR KEZ DAHA HATIRLATTI”
Daha sonra kürsüye gelerek konuşma yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise Düzce'nin Gölyaka ilçesinde 5,9 büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremi hatırlatıp, geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Uzmanların açıklamasına göre 700 bin ton civarında bir dinamitin patlamasına eşdeğer bir enerjinin boşaltıldığını gösteriyor. 1999 depreminden sonra yapıların % 80’inin yeni olması dolayısıyla az hasarla atlatılması, can kaybı olmaması en büyük tesellimiz.  Bu deprem, deprem yönetmeliklerinin ve kentsel dönüşümün önemini bir kez daha hatırlatmıştır” dedi.
 
“ÇANAKKALE İŞ ALEMİ BİZDEN ÇOK ŞEY BEKLİYOR”
Yeni dönemin hayırlı olmasını dileklerini aktaran Semizoğlu, “Gücünü üyelerinden alan bir yönetim olarak şeffaf ve paylaşımcı yönetim anlayışımız ile bu dönemde de birlik ve beraberlik içinde güzel izler bırakacağımıza inanıyorum. Meslek Komitelerinde bir önceki dönemde görev alan 71 üyemiz bu dönemde de devam ediyor. 58 Komite üyemiz ise aramıza yeni katıldı. Meclisimizde 31 üyemiz değişmedi. 2018 yılında Meclis yaş ortalamamız 49 iken 4,5 yıl üzerine yeni dönemde 1 yaş gençleşme var ve yaş ortalamamız 48. Yönetim Kurulu yaş ortalamamız ise 42,7. Genç bir yönetimiz, meclisimiz de gençleşmiş. Çanakkale iş alemi bizden çok şey bekliyor, biz de bunlara hazırız. Bu dönem görev almayan tüm komite, yönetim kurulu ve meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Yönetim kurulumuzdan 3 üye arkadaşımız kendi rıza ve isteği ile ayrıldı. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. 4,5 yıl boyunca odamız için, ticaret alemi için her hafta çarşamba günlerini ayırdılar.   Göreve talip olarak seçilen yeni arkadaşlarımıza da hoş geldiniz diyor ve odamızın hizmet çıtasının daha yükseklere çıkarılmasına katkı sağlayacaklarına gönülden inandığımı ifade etmek istiyorum. Bizlere bu görevleri tevdi ederek odamızı 4 yıllığına bizlere emanet eden odamızın gerçek sahibi tüm üyelerimize de ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
“İLİMİZ EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMAK, AĞIRLIKLI GÜNDEMİMİZİ OLUŞTURUYOR”
Yeni döneme ilişkin değerlendirmeler yapan Semizoğlu, “İlimizin yurt içinde ve dışında tanıtımına katkı vermeye devam edeceğiz. Çanakkale’mizi marka değerini arttırarak tanıtmak, mevcut potansiyeli ekonomik kazanca dönüştürerek ilimiz ekonomisine katkı sağlamak, ağırlıklı gündemimizi oluşturuyor. Hedef olarak belirlediğimiz balkan pazarında haziran ayında Sofya’da gerçekleştirdiğimiz etkinlik çok verimli oldu. Sofya’da bir workshop gerçekleştirmiştik. Özellikle turizm alanında yüz yüze görüşmeler için bir otelin salonunu kiralamıştık. Turizmci arkadaşlarımızdan aldığımız verilere göre fuardan çok daha verimli oluyor. Çanakkale’miz için gerçekten nokta atışını yapmış olduk. Önümüzdeki dönemde de inşallah Aralık ayında Üsküp, Ocak ayında Selanik yani Yunanistan, Ocak sonu Şubat gibi de yine Bükreş  ya da Romanya’nın başka bir ilinde yine aynı aktiviteyi gerçekleştirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.  
 
“ÇANAKKALE’Yİ İLERİYE HEP BERABER TAŞIYABİLİRİZ”
Semizoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Odamız faaliyetlerini daha etkin tanıtmak ve kurumsal iletişimimizi güçlendirmek amacı ile 2023 yılında yeni bir birim kurmaya karar verdik. Odamız da artık inşallah yeni yıl ile beraber Kurumsal İletişim Birimi olacak. Odamızın faaliyetlerini anlatmak, daha interaktif olmak için bu önemliydi, bir eksiğimizdi. Geçmiş senelerde 6 yıl önce bu vardı. Ama arkadaşımızın çeşitli sebeplerden dolayı ayrılmıştı. Ocak ayı itibari ile inşallah bu birimi de kuruyoruz. Yönetim Kurulu olarak biz 11 kişiyiz, her bir Meclis üyemizin, komite üyemizin görüşlerine, fikirlerine ihtiyacımız var. Yönetim Kurulumuzun görevi Meclis üyelerimizden, komitelerimizden ve üyelerimizden gelen önerileri hayata geçirmek için çalışmaktır. Çanakkale’yi ileriye hep beraber taşıyabiliriz arkadaşlar. Bu yüzden sizlerden gelecek proje önerilerini, fikirleri çok önemsediğimi vurgulamak istiyorum. 54 tane meclis üyemiz var, komite başkanı ve komite üyesi arkadaşlarımızı da meclis toplantı salonumuza davet etmek gibi bir fikrimiz var.”
 
Yeni yönetim kurulu olarak misafirlerini ağırladıklarını ve kendilerinin de ziyaretlerde bulunduğunu aktaran Semizoğlu, “Her birinde ortak paydamız Çanakkale idi. Her biri ile Çanakkale için olması gerekenleri belli bir üslupla en yüksek perdeden büyüklerimize isteklerimizi ifade ettik diyebilirim. Önümüzdeki günlerde ilçe ziyaretlerimiz devam edecek” dedi.
 
“ÜRETMEMİZ LAZIM”
2023 yılına sayılı günler kaldığını hatırlatan Semizoğlu, “2022 yılında; iş dünyasının da, memurun da, emeklinin de ortak gündemi rekor üzerine rekor kıran enflasyon oldu. Tüketici Fiyat Endeksi ( TÜFE)  Ekim ayında aylık baz da yüzde 3,54 yıllık olarak yüzde 85,51 olarak gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık  % 157,69, aylık %7,83 arttı. TOBB’un son Ekonomi Bültenine göre yurtiçinde en çok konuşulan konu merkezi yönetim bütçe açığı,  yurt dışında ise Euro Bölgesi tüketici fiyat endeksi oldu. Merkezi yönetim bütçe açığı Ekim ayında 83,3 milyar TL ile bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 2021 Ekim ayında bu rakam 17,4 milyar TL idi. Dış ticaret rakamlarımıza baktığımızda da 2022 yılı Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre; ihracat, %15,4 oranında artarak 209 milyar 450 milyon dolar. İthalat, aynı döneme oranla %39,5 oranında artarak 300 milyar 553 milyon dolar, dış ticaret hacmi ise  %28,5 oranında artarak 510 milyar 3 milyon dolar olarak gerçekleşti. İş dünyamızın sahadaki realitesini yaşayıp görmeden alınan kararların sonuçlarını hep beraber yaşıyoruz. Bu bize neyi gösteriyor? Üretmemiz lazım. Üretmeden tüketirsek sonucu bu. Tabi her birimizin ayrı ayrı işleri var. Hiçbir şeyin televizyon programlarında gösterildiği gibi olmadığına her birimiz şahidiz.”
 
ASGARİ ÜCRET ve EYT DEĞERLENDİRMESİ
Başkan Semizoğlu konuşmasında asgari ücret zammı ve EYT konusuna ilişkin de açıklamalarda bulunarak şunları söyledi; “Asgari ücret üzerindeki yükün ve 2023 yılında beklenen EYT düzenlemeleriyle iş dünyasının üzerine hazırlıksız gelecek maliyet yüklerinin bir şekilde alınması gerekiyor.  Şimdi EYT’liler Selçuk Başkan bunu konuştu diye kızabilirler. Böyle bir emeklilik sistemi yok. Yani bayan olduğunuz sürece babanız rahmetli oluyor siz bekarsanız ölene kadar babanızın maaşını alıyorsunuz. Böyle bir sistem Dünya’da yok. Popülizm adına, oy adına bunlardan uzaklaşılması gerekiyor. Bunu her partinin dile getirmesi gerekiyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, geçmişte 38 yaşında, 40 yaşında emekli arkadaşlarımız, kardeşlerimiz var. Ama her ortamda örnek gösterdiğimiz eğitimle, yaşam kalitesiyle Avrupa’ya dönelim, Amerika’ya dönelim, Kanada’ya dönelim. Almanya’ya gidiyorsunuz 65 yaşında kadın markette kasiyerlik yapıyor. Aynı şekilde takside şoförlük yapıyor. Biz de 38 yaşında emekli oluyor, kız çocuğu varsa artık o ölecek mirasla da emeklilik geçiyor. Popülizm adına farklı şeylerin konuşulması değil, bunların konuşulması lazım. Bunları unutmayın, her bir yapılan zam bizden iş aleminden çıkıyor. Asgari ücret 2.825 TL netken, asgari ücretin üzerindeki vergi ve diğer yükümlülüklerin oranı %46 idi. Yine bu kürsüden defalarca konuştum. Asgari ücrete zam yapmak çözüm değil. Asgari ücrete zam yapmak sadece çalışanın cüzdanının cirosunu artırır. Asgari ücretin üzerindeki vergi ile diğer yükümlülüklerin azaltılması lazım. Hamdolsun 46 oranı 38’lere şimdi de 17’lere düştü. Ama adı üzerinde asgari ücret bunu sıfırlayın. Her iş veren çalışanının mutlu olmasını, verim almasını ister. Adam elektrik faturası, su faturası, çocuk bezi nasıl alacağını düşünürken işyerinde verimli olamaz. Ama maalesef bu düzenin değişmesi lazım. Popülizmden uzak gerçekçi politikalarla bu işlerin üzerlerine düşülmesi lazım. Enflasyon muhasebesinin mutlak hayata geçirilmesi lazım. 2023 yılına iş dünyasının umut ve güvenle girmesi hepimizin ortak dileği.”
 
Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Ekim ayı mizanı ile ilgili raporunun okundu ve 2022 Ekim ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Yeni dönem için, Meclis üyeleri arasından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyeleri belirlendi.  Hakem, bilirkişi ve eksper listelerinin belirlenmesi amacıyla Meclise bilgi verilerek başvuru yapan adaylar onaylandı. Genel Sekreter Sema Sandal tarafından Meclise sunulan azami fiyat tariflerinin görüşülüp onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek konular görüşüldü.
 
Sevi Gözay UĞURLU