Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, batılılar tarafından artık antik kentin Türkiye ve Troya Müzesi ile ilişkilendirilebilmesinin en büyük sebebinin markalama olduğunu altını çizdi.
 
İngiltere’de bir televizyon kanalında yayımlanan ‘The Wheel’ isimli yarışma programında yarışmacılara, ‘Antik Truva kenti hangi ülkededir’ sorusu soruldu. Seçenekler arasında Mısır, Yunanistan, Irak ve Türkiye bulundu. Önce Mısır’ı ancak ardından Türkiye’yi seçen yarışması Helen Mason, 82 bin İngiliz poundu (yaklaşık 1.8 milyon TL) para ödülünü kazandı. Yarışmayla birlikte İngiltere’de gündem olan Antik Truva kenti ile Troya Müzesi bir kez daha uluslararası çapta konuşuldu.
 
Troya Müzesi açılmadan önce, ortalama Batılı izleyicinin Troya’nın nerede olduğu sorusuna Yunanistan veya Mısır cevabını verdiğini ancak müze ile artık Türkiye ilişkilendirilmesi yapıldığını ifade eden Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, “Troya Müzesi yapıldıktan sonra gösterdiği yoğun markalama, yoğun pazarlama sonrasında arama verileri de onu gösteriyor ki artık burada Troya Müzesi burayı doğru markalamış ve İngiltere’de yaşanan o olayda aslında pazarlamanın ne kadar doğru gittiğinin göstergesi. Artık müze sayesinde Antik kentin yerinin de Türkiye’de olduğu vurgusu oldukça artıyor. Dolayısıyla bu müzenin Troya Müzesinin bölge turizmine de hatta genelde baktığımızda ülke turizmine saldığı büyük bir katkının göstergesi” şeklinde konuştu.
 
“TROYA’NIN TÜM DÜNYADA BİLİNİRLİĞİ ARTMIŞTIR”
ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan da konuyla ilgili açıklamada bulunarak, “Eski Çağ tarihçileri ve filozofları (Herodot, Strabon, Platon, Aristoteles vd.)  Troya Savaşı’nın Troya kentini almak için yapılmış tarihsel bir olaya dayandığı konusunu hiç tartışmamışlardır. Günümüzden 2 bin 800 yıl önce, Homeros’un İlyada Destanı’nı yazıya geçirmesi sonrasında kent ve çevresindeki alan ‘kutsal bir coğrafyaya dönüşmüş ve antik dönemin en ünlü turistik destinasyonu olmuştur. Pers Kralı Kserkes, Makedonya Kralı Büyük İskender, Roma İmparatorları Sezar, Agustus ve Hadrian, Osmanlı İmparatoru Fatih Sultan Mehmed, kenti ve çevresini ziyaret etmiştir. Ancak Troya kalıntılarının büyük oranda yok olması ve özellikle de Doğu Roma (Bizans) dönemindeki olaylar, Troya’nın kesin olarak nerede olduğunu unutulmasına neden olmuştur. Ancak hiçbir zaman Troya’nın Troas Bölgesi ve Çanakkale Boğazı yakınlarında olduğu unutulmamıştır. 19. Yüzyılda kazı ve diğer araştırmalar yoğunlaşınca Troya’nın Çanakkale Boğazı girişindeki Hisarlık Tepe’de olduğu kesinlik kazanmıştır. Ancak Homeros destanlarının yanlış algılanması nedeniyle kimi zaman Troya’nın daha başka yerlerde olduğu düşüncesi dile getirilmiştir. Son yirmi yıldaki çalışmalar, Troya Tarihi Milli Parkı, Troya’nın 1988 yılında Dünya Kültür Miras’ına girişi, 2018 Troya Yılında Troya Müzesi’nin açılışı ve diğer önemli sergi çalışmaları Troya’nın tüm dünyada bilinirliğini artırmıştır. Artık dünyanın en ünlü Antik Kenti Troya denildiğinde akla Türkiye ve Çanakkale gelmektedir” ifadelerini kullandı.
 
Mehtap ŞAHİN