Törende günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, “Cihan var oldukça bu topraklarda Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri ve devrimleri yaşayacak” diyerek, büyük önderin önünde bir kez daha eğildiklerini ifade etti.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale İl Başkanlığı koordinatörlüğüyle düzenlenen alternatif tören; Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Çelengin ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Tören; Atatürkçü Düşünce Derneği Çanakkale Şubesi adına Yönetim Kurulu Üyesi Umut Gege ‘Atatürk’ten Son Mektup’ ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çanakkale Şubesi Gönüllüsü Bilge Bektaş Atilla İlhan’ın ‘Mustafa Kemal’ adlı şiiri seslendirmesiyle devam etti. Şiirlerin ardından saygı nöbetinde duran askerler nöbet değişimi gerçekleştirdi. Nöbet değişiminin ardından CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural da günün anlam ve önemine binaen bir konuşma gerçekleştirdi.
 
Ural yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, büyük devlet adamı Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, sonsuzluğa uğurladığımız günün 84’üncü yıldönümünde bir kez daha özlemle, saygıyla, sevgiyle ve rahmetle anıyoruz.  Anadolu topraklarından bir güneş gibi parlayan bağımsızlık ve özgürlük meşalesi, hiç kuşku yoktur ki Atatürk sayesinde yanmıştır. Atatürk, bir imparatorluğun küllerinden yepyeni bir millet oluşturmuş, siyasi ve askeri dehası, fikirleri, başarıları ve düşünceleriyle sadece Türkiye tarihine değil, dünya tarihine adını altın harflerle yazdırmış büyük bir devlet adamıdır.  Bu sebepledir ki Ulu Önder Atatürk, dünyada pek çok topluma istisnasız bir örnek olmuştur. Bütün hayatını yurdumuzun bağımsızlığına adayan Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizi yaşatmak, yükseltmek ve geliştirmek en önemli görevimizdir. Gençlik yıllarından itibaren demokrasi düşüyle hareket eden, özgürlük ve bağımsızlığı karakter edinen Büyük Önder Atatürk, Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırma mücadelesi verdiğimiz bugünlere de bizlere ışık tutmaktadır. O’nun eşsiz devrimci fikirleri ile aydınlattığı bu yolun sonunda, inanıyoruz ki ülkemiz, bağımsız yargı ve eksiksiz bir millet egemenliğine kavuşacaktır.
 
10 KASIM ULUSAL YAS GÜNÜMÜZDÜR
Adalet ve liyakat esasına dayalı, laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti tüm ilkeleriyle, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında hayata geçirilecektir. Bu hedef için Cumhuriyet Halk Partisi olarak, kurucumuz ve ilk Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere bıraktığı miras doğrultusunda tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.  10 Kasım ulusal yas günümüzdür. Ancak yas tutmakla kalmayıp Ata’mızın bize emanet ettiği değerleri ve onun vasiyetini de hatırlama günüdür. Mustafa Kemal Atatürk, savaş alanlarındaki başarılarının ardından kurduğu Cumhuriyet ve yaptığı devrimlerle, ülkesini, çağının çok ötesine taşımıştır. Kadınları özgürleştiren, din ve devlet işlerini ayıran reformları, o günün koşullarında gerçekten cesaret isteyen adımlardı. 57 yıllık ömründe yüzyıllara bedel devrimlere imza atan Atatürk, yenilikçi, ileri görüşlü bir dünya lideri olarak tarihe adını yazdırdı.
 
10 KASIM’LAR MATEM DEĞİL MÜCADELE GÜNÜDÜR
Ölümünden 84 yıl sonra bugün bize düşen, onun emanetini, değerlerini yaşatmak ve vasiyetini yerine getirmektir. 10 Kasım’ların ‘matem günü’ değil, ‘mücadele günü’ olduğunu unutmayacağız, unutturmayacağız. O nedenle; 10 Kasımları, kazanımları sahiplenme, koruma, güçlendirme ve geleceğe taşıma günü olarak gördüğümüzü haykırıyor ve diyoruz ki; 10 Kasım’lar da Atatürk'ün düşüncelerinin, ilke ve devrimlerinin ölümsüzlüğünü görmenin coşkusunu yaşayıp, bir kez daha bütün benliğimizle Atatürk'e yöneleceğimize, aklın ve bilimin rehberliğini kabul eden, manevi mirasın sahipleri ve avunucuları olarak bizler; doğruluktan, adaletten, demokrasiden ve eşitlikten vazgeçmeyeceğimize; açmış olduğu uygarlık yolundan en ufak tereddüt bile göstermeden ilerlediğimize ve bundan sonra da ilerleyişimize hiçbir şekilde ara vermeden devam edeceğimize ve eserlerine sahip çıkacağımıza söz veriyoruz.
 
CİHAN VAR OLDUKÇA BU TOPRAKLARDA ATATÜRK YAŞAYACAK
Bütün mazlum milletlerin istiklal ve bağımsızlık mücadelesine ilham vermiş, bütün devletlerin örnek aldığı, izinde yürüdüğü büyük önderimizin önünde bir kere daha saygıyla eğiliyoruz. Cihan var oldukça bu topraklarda Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri ve devrimleri yaşayacak; bu bağlamda bugün burada aramızda Mustafa Kemal Atatürk sevdalıları ile beraber 84 yıl önce bedenen aramızdan ayrılan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyorum, ruhu şad olsun. Sonsuza kadar izindeyiz Katılımlarınız için çok teşekkür ediyor, Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yolda birlikte başaracağımıza olan inancımla hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.
 
Enishan KESKİN