KESK Çanakkale Şubeler Platformu, TBMM’nin bütçe görüşmelerinde göz önünde bulundurulmasını istedikleri kamu emekçilerinin taleplerini sıraladı.
 
Bakanlıklar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 2023 yılı için bütçelerini sunmaya başladı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Çanakkale Şubeler Platformu da yaptığı basın açıklamasıyla, bütçe görüşmeleri yapılırken meclisin göz önünde bulundurmasını talep ettiği maddeleri sıraladı.
 
Geçtiğimiz gün KESK Çanakkale Şubesi adına basın açıklamasını okuyan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Çanakkale Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Ayşegül Sandıkçıoğlu şu ifadeleri kullandı: “Artan yoksulluğumuz ve ağırlaşan yaşam koşullarında TBMM’de 2023 Bütçesi görüşülüyor. Her şeyin Saray’dan belirlendiği, bütçe hakkımızın elimizden alındığı, parlamentonun dahi göstermelik hale getirildiği bir süreçteyiz.
 
TALEPLERİ SIRALADI
Maaşlarımızdan ödeyeceğimiz vergilere, yararlanacağımız kamu hizmetinden, faturalarımıza kadar hayatımızın her alanı bütçe ile belirleniyor. Bu nedenle halktan, emekten yana bir bütçe için TBMM Başkanlığı’ndan taleplerimiz şu şekildedir: Kamu hizmetlerinin tasfiyesine, özelleştirmelere, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine aktarılan hazine garantilerine son verilmesi, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılması, sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil gibi hür türlü güvencesiz istihdama son verilmesi, tüm kamu emekçilerinin güvenceli-kadrolu istihdam edilmesi, toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesi, tüm kamu emekçilerine insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret verilmesi, vergide adaletin sağlanması, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınması, Gelir Vergisi birinci dilim oranının yüzde 15 ten yüzde 10’a düşürülmesi, vergi matrahının yükseltilmesi.
 
Bu vesileyle bir kez daha başta kamu emekçileri olmak üzere tüm emekçileri, dar gelirli vatandaşlarımızı kadınları, gençleri; halktan, emekten yana bütçe için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”
 
 
Enishan KESKİN