10 Kasım’da Ata’sını anmak için sabahın erken saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda buluşan Çanakkaleliler ile şehirde uzun süredir görülmeyen kalabalık törenlerden biri gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki resmi törene Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, daire müdürleri, muharip gaziler, siyasi partilerin il yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler, askeri erkan ve çok sayıda vatandaşlar katılım sağladı.
 
SAAT 09.05’TE ZAMAN DURDU
Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başlayan törende; saatler 09.05'i gösterdiğinde adeta zaman durdu ve 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Çanakkaleliler Ata’sına saygısını bir kez daha gösterirken, göndere çekilen Türk bayrağı yarıya indirildi. Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla son bulan törenin ardından katılımcılar meydandaki Atatürk anıtına karanfiller bıraktı.
 
VALİ AKTAŞ’IN MESAJI
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ayrıca, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Vali Aktaş mesajında şu cümleleri aktardı: “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, bağımsızlığımızın mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü 84. ölüm yıldönümünde saygı, minnet ve rahmetle yâd ediyoruz. 10 Kasım, Türk Milleti için Atatürk'ü anma günü olduğu kadar, aynı zamanda O'nun ideallerini gerçekleştirme konusundaki kararlılığı gösterme günüdür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleriyle aydınlattığı yolda kararlılıkla yürüyen Türk Milleti, yüksek bir ruh ve şuurla sahip çıktığı Cumhuriyeti, daha iyi bir geleceğe taşıma azim ve kararlılığında olacaktır. Ülkemizi daha güçlü, daha müreffeh, daha etkin, uluslararası sorunlarda sözü dinlenir bir ülke haline getirme yolunda atılan her adımın, Atatürk'ün aziz hatırasına en anlamlı saygı olduğuna inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını, canlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum.”
 
TÜM MAZLUM MİLLETLERE ÖRNEK OLMUŞ BİR LİDER
Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma programı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İÇDAŞ Kongre Merkezi konferans salonunda devam etti. Kongre Merkezi’nde Saygı duruşunda bulunularak Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okunması ile başlayan programda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli öğretmen Cihangül Ateş tarafından günün anlam ve önemine binaen bir konuşma gerçekleştirildi.
 
Ateş konuşmasında şu ifadeleri kaydetti: “Cumhuriyet’in kurucusu İstiklal mücadelemizin Başkomutanı, Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 84’üncü yıl dönümünde sevgi, saygı, rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Destanı’nın yazılmasına öncülük etmiş, kişiliği, ileri görüşlülüğü, askeri dehası ve cesareti ile tüm mazlum milletlere örnek olmuş bir liderdir. Kahraman ecdadımızdan devraldığımız bayrakla şu an içinde bulunduğumuz yüzyılda, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, başta eğitim olmak üzere, birçok alanda atılım yaptığı, Türkiye yüzyılını yaşamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı kıvılcımın devamı olarak öğrencilerimizin sanatta, sporda, bilimde kazandıkları başarılarla bu yüzyılın içinde yer almaktan büyük gurur ve onur duyuyoruz. Bizler, öğrencilerimizin sadece bilgi ve beceriyle donanmış öğrenciler olarak değil, yüreği vatan sevgisiyle dolan, rengini atalarının kanından almış bayrağını gururla dalgalandıran, değerlerine sahip çıkan, kendini insanlığın yararına adamış bireyler olarak yetiştirmek azmindeyiz. Yetiştirdiğimiz her Türk genci ile Cumhuriyete, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten aldığımız ilham ve kararlılıkta sahip çıkıyoruz.”
 
Öğretmen Ateş’in konuşmasının ardından, Akçansa Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Seninleyiz Atatürk’ isimli müzik ve şiir dinletisi programını arz etti. Protokol üyelerinin de izlediği programa, Çanakkale’de eğitim gören ilkokuldan liseye kadar birçok öğrenci katılım sağladı. Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin koro ve enstrümanlarla çok sesli olarak icra ettiği eserlere yer yer sazı veya sesi ile eşlik eden sanatçılar da dahil oldu. Yaklaşık olarak 1,5 saat süren program, büyük bir alkış almasının ardından sona erdi.
 
Sevi Gözay UĞURLU