İlin sağlık birimlerinin ve mehteran takımının katılım sağladığı yürüyüş ile vatandaşların dikkatini çekerek organ bağışının önemine vurguda bulunulmak istendi. Yürüyüşün ardından açıklamada bulunan ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, ülke genelinde 30 bin hastanın organ nakli beklediğini ve her yıl bağış bekleyen 2 bin hastanın hayatını kaybettiğini ifade etti.
 
Kordon boyundaki Golf Çay Bahçesi önünden mehteran eşliğinde başlayan yürüyüş etkinliğine, Vali İlhami Aktaş’ın yanı sıra ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı J. Albay Sadi Akman, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin, İl Müdürleri, Kızılay Çanakkale Şubesi Başkanı Av. Erdoğan Madak, Çanakkale Yeşilay Başkanı Doç. Dr. Nilay Köleoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi organ nakil merkezleri personeli, Kızılay gönüllüleri, sporcular, kamu kurum ve kuruş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş, Truva Atı’nın önüne gelindiğinde sona erdi.
 
Truva Atı ile Çağlar Kaynak Basketbol Sahası arasına konuşlanmış organ bağışlama stantlarında Vali İlhami Aktaş bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Daha önceden organ bağışında bulunduğunu belirten Vali Aktaş, ”Başka canlara hayat vermek çok kutsaldır. Görevden de ziyade kişinin yapabileceği en önemli hamledir. Ülkemizde de oldukça fazla sayıda organ bekleyen hastamız var. Onların bu ümitlerini yeşertmek için yapılabilecek bir fedakârlığı hiçbir şekilde küçümsememek gerekir. Herkesi bilgilendirip organ bağışlanması konusunda biraz daha verici olmamız lazım. Umarım bu tür etkinliklerle organ bağışçısı sayısını artırırız. İlimizdeki organ bağışı sayısını yükselten ve bu uğurda çok çalışan ekibe de çok teşekkür ediyorum. Herkese sağlıklı günler diliyorum” dedi.
 
İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, “Üniversitemiz organ bağışı konusunda çok tecrübeli, ülkemize de örnek oldular. Bu çalışkanlıkları bize gurur veriyor” diyerek ekipleri temsilen hocalara teşekkür etti. Yaptıkları çalışmalar ve faaliyetler nedeniyle Vali Aktaş’ın teslim ettiği teşekkür belgeleri;  Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Organ Bağışı Koordinatörü Dr. Azem Ülkü, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Cabir Alan ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Nakil Merkezi Müdürü Ahmet Reşit Ersay’a verildi.
 
ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan ise Sağlık Bakanlığı son verilerine göre, ülkemizde 30 bin üzerinde organ bekleyen hasta olduğuna dikkat çekerek, “Sosyal medyada farkındalık organizasyonu yapılmasına rağmen bağış oranı hala yeterli sayıya ulaşamamış durumda. 30 bin hastanın her yıl 2 bin tanesi bu bekleme sırasında hayatını kaybetmektedir maalesef. Hastaların hayata tutunmasının tek yolu organ bağışının sağlanmasıdır. Tam da burada organ bağışına farkındalık kazandırmak amacıyla bir etkinlik düzenledik. Vatandaşlarımızdan organ bağışı konusunda duyarlı olmalarını rica ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Organ bağışına farkındalık oluşturmak için düzenlenen yürüyüş etkinliği, organ bağışına dikkat çekmek için fidan dağıtımının ardından sona erdi. 3-9 Kasım tarihleri arasında, Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi’nde ve şehrin çeşitli lokasyonlarından organ bağışı stantları, bağışlamak isteyen vatandaşlar için açık olacak.
 
Sevi Gözay UĞURLU