Kutluoba Köyü ve çevresinde zeytin hasadı dönemi başladı. 72 senedir zeytin üreticileri, zeytinlerini sıkım merkezi haline gelen Kutluoba’ya götürüyor. Kazdağı’nın havası ve zengin toprağı ile yetişen zeytinler zeytinyağı olarak işletmeden çıkıyor. Kutluoba Köyü’nde zeytin hasadı ile birlikte 72 yıllık bir gelenek de gerçekleştirildi. Zeytin hasadının başlaması ile birlikte, Kutluoba Köyü’nde geleneksel lokma hayrı yapıldı. Geleneksel hale gelen ve her sene gerçekleşen lokma hayrına çok sayıda davetli ve ziyaretçi geldi. Mevlitte yapılan, dualar okunan hayra gelen bazı ziyaretçiler 72 yıllık geleneğe şahitlik etmek için Kutluoba köyüne geldiklerini ifade etti.
 
1950’Lİ YILLARA DAYANAN BİR HAYIR
Zeytin hasadının bereketli geçmesi için uzun yıllardır gerçekleştirilen lokma hayrına gelen Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, “Kutluoba köyünde zeytin hasadının başlaması ile birlikte her yıl yapılmakta olan hatta geçmişi 1950’li yıllara dayanan bir hayır etkinliği. Her yıl bu zamanda zeytin hasadı başladığında hayırlı bir zeytin hasadı ve zeytin sıkımı geçsin diye Kutluoba köy Muhtarlığı ve diğer köylerin muhtarlıklarının da bu tür hayır etkinlikleri vardır. Kutluoba köyünde yapılan lokma hayrı bereketli bir sezon için yapılan bir hayır. Biliyorsunuz Bayramiç’in zeytinyağının coğrafi işareti var. Büyüklerimizden dinlediğimiz kadarı ile Kutluoba köyünde 1945 ila 1950’li yıllar arasında atların gücü kullanılarak zeytinlerin sıkımı yapılıyormuş. Bu durum 1950 ila 1960 yıllarda da devam etmiş. Köyde 1060 ila 1965’li yıllarda dizel motorlar kullanılarak zeytin sıkımı yapılmış. 1972 yılında da elektriğin Kutluoba köyüne ulaşması ile birlikte zeytin kısımları normal kontinüye dönüşmüş. Bayramiç Zeytinyağı, Kazdağları’nın eteklerinde tadını almaktadır. Biz buradan Kutluoba köyünden ve diğer köylerimizdeki zeytin üreticilerimize bereketli ve hayırlı bir sezon geçirmeyi diliyoruz. Tabi ki tüm tüketicilerinde Bayramiç zeytinyağını denemelerini ve tercih etmelerini istiyoruz” dedi.
 
BEREKETLİ BİR HASAT VE ZEYTİN SIKIM SEZONU OLSUN DİYE YAPILIYOR
Köy Muhtarı Zafer Sezer ise, “Bugün geleneksel köy hayrımızı gerçekleştiriyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yılda geleneksel hayrımıza katılım yoğun. Geleneksel hayrımız 1950 yıllarından bu yana gerçekleştirilen bir hayır. Zeytin hasadı ve zeytin sıkımı ile ilgili çalışmalar o dönemde atların gücü ile yapılıyormuş teknolojik gelişmeler ve elektriğin köyümüze gelmesi ile birlikte kontinü sistem ile zeytin sıkımları yapılıyor. Muhtarlığımıza ait bir zeytinyağı sıkma işletmemiz var. Zeytin hasadı ile birlikte işletmemiz de çalışmaya başlayacak. Hayırlı bereketli bir hasat ve zeytin sıkım sezonu olsun diye geleneksel lokma hayrımızı gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
 
Kutluoba geleneksel lokma hayrında ziyaretçiler ve davetliler için lokmalar döküldü. Pişen lokmalar, Bayramiç Peyniri, Bayramiç Balı, Bayramiç Zeytini ve Bayramiç Pekmezi ile ikram edildi.   
 
Sevi Gözay UĞURLU