DenizTemizDerneği/ TURMEPA ve Garanti BBVA birliği ile başlatılan Mavi Nefes Projesi’nin otobüsü, projenin eğitim ayağı kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda yerini aldı.
 
Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilajın ardından pek çok kurum ve kuruluş deniz temizliğinin önemini anlatan bilinçlendirme çalışmaları başlattı. Bu çalışmalardan biri olan, DenizTemizDerneği (TURMEPA) ve Garanti BBVA iş birliğinde ortaya çıkan bir proje olan Mavi Nefes Eğitim Otobüsü; Çanakkale Merkez’de yer alan Cumhuriyet Meydanı’nda konuşlandı. 24-28 Ekim tarihleri arasında Meydan’da duracak olan otobüste, öğrencilerin Sıfır Atık felsefesiyle Robotik Kodlama ve Üretim Becerileri Atölyelerine katılarak deniz eğitimlerini, farklı disiplinler ve teknolojiyle birleştirmesi amaçlanıyor.
 
Çalışmanın 3 ayağı olduğunu ifade eden Deniz Temiz Derneği yetkilileri “Birinci ayağında, iki adet deniz süpürgesi Marmara Denizi’ni temizliyor, ihtiyaç halinde diğer Marmara illerini de dolaşıyor. İkinci ayağında; online eğitimlerle öğrenciler iklim krizi, sıfır atık, çevre gibi ekolojik konularda eğitim alıyorlar. Üçüncü ayağında ise sahadayız. Eğitim otobüsümüzde öğrenciler, öğleden önce robotik kodlama, öğleden sonra üretim becerileri atölyelerine katılıyorlar. Biz de burada gönüllüler olarak, öğrencilerle kutu oyunları oynuyoruz” şeklinde konuştu.
 
ÖĞRENCİLER DENİZ TEMİZLİĞİNE DUYARLI
Öğrencilerin deniz temizliği konusuna çok ilgili olduğunu aktaran yetkililer, “Hem kendi projelerinden bahsediyorlar hem bizim etkinliklerimizle bu konuya ayrıntılı bir şekilde ilgi duyduklarını söylüyorlar. Deneyimleme kısmından çok memnunlar. İlk defa robotik kodlamayı deneyimleyenler var. Aynı zamanda üretim becerileri atölyesine de ilk defa katılanlar ve çok sevenler var. Genel olarak da deniz kirliliği üzerine de bir ilgi söz konusu” ifadelerini kullandı.
 
MAVİ DEDEKTİF PROJESİ
Lise dengi bir okulda okuyan öğrenciler için Mavi Dedektif projesi olduğunu ifade eden yetkililer, “Önümüzdeki günlerde, Mavi Nefes-Mavi Dedektif eğitimleri de olacak. Online olacak bu eğitimler. Öğrenciler kendi okullarından başlayarak, kıyı temizliği yapabilirler, eğitimler düzenleyebilirler. Mavi dedektiflerin, çevreci olan herhangi bir projeyi üretmelerini bekliyoruz. Bunun yanında TURMEPA olarak bizler, 8 bölgede çalışan ekip arkadaşlarımla birlikte ülke genelinde MEB Sosyal Etkinlik Onayı doğrultusunda, hem online hem yüz yüze eğitimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Güzel bir çalışma, gurur duyuyoruz bununla” dedi.
 
ÇANAKKALE’DE DE KIYI TEMİZLİĞİ YAPILABİLİR
Yılda 2 kez yaptığımız kıyı ve dip temizliği etkinliklerinden bahseden yetkililer şu ifadeleri kaydetti: “Bunlardan birisi Mayıs’ın 3’üncü hafta sonu; bir diğeri Eylül’ün 3’üncü hafta sonu Cumartesi günleri oluyor. Bu bölgede de yapılabilir. Raporlamasını bizimle paylaşırsanız, diğer dünya devletleri ile eşzamanlı yaptığımız bu etkinlik Çanakkale’de de yapıldı diye bizlere ulaştırırsanız, dosyalarımıza ekleriz.”
 
DENİZ TEMİZ DERNEĞİ VE PROJE HAKKINDA
1994 yılından itibaren Türkiye’nin kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek için çalışan DenizTemizDerneği/ TURMEPA, iklim kriziyle mücadele ve sürdürülebilir bir dünya için çalışan Garanti BBVA iş birliğiyle deniz kirliliğini önlemek adına Marmara Denizi’nde atık yüzey temizliği ve bölge illerinde gelecek nesillere deniz temizliği konusunda farkındalık eğitimleri gerçekleştirmek amacıyla Mavi Nefes Projesini başlattı.
 
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde kurulan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurumu’nda yer alan TURMEPA, Garanti BBVA desteğiyle deniz süpürgelerini İstanbul Boğazı’nda harekete geçirdi.
 
Proje kapsamında başlatılan çevrimiçi eğitimlerle Marmara Bölgesi’ni çevreleyen 7 ilde, 60 bin öğrenci ve 4 bin öğretmene ulaşılacak. Kocaeli, Bursa, Tekirdağ, Yalova, Balıkesir, Çanakkale ve İstanbul’da gerçekleştirilecek çevrimiçi eğitimlerde öğrencilere denizlerin önemi, deniz ekosisteminin korunması, sıfır atık ve sürdürülebilir su kaynakları için bireysel sorumluluklar aktarılıyor. Bölgesel farkındalığı artırmak için ise Mavi Nefes Projesi TURMEPA Eğitim Otobüsü ile 7 ilde etkinlikler ve eğitimler gerçekleştiriliyor. TURMEPA Eğitim Otobüsü’nde öğrencilerin sıfır atık felsefesiyle Robotik Kodlama ve Üretim Becerileri atölyelerinde deniz kirliliğini önleyecek projeler geliştirmeyi hedefliyor.
 
Sevi Gözay UĞURLU