ÇABA Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitimi Merkezi (ÇABAÇAM); 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında, farklı nedenlerden dolayı okul öncesi eğitim alamayan ve düşük sosyoekonomik çevreden gelen çocuklara kapılarını 15’inci kez açtı.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin koordinasyonluğunda, İstanbul ÇABA Derneği, Kepez Belediyesi ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (ASAM) işbirliğiyle 2008 yılından bu yana aktif olan ÇABA Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitimi Merkezi (ÇABAÇAM), çeşitli nedenlerden dolayı okul öncesi eğitimden yararlanamayan ve gelişimleri risk altında olan 4-5 yaş arasındaki çocuklara yönelik ücretsiz erken çocukluk eğitimi hizmetleri sunuyor. Proje okulunun bu sene de çeşitli etkinliklerle 10 Ekim’de gerçekleşen açılışında, oyunlar oynandı ve aileler kaynaştı. ÇABAÇAM’ın paydaşlarından Kepez Belediyesi, İl Göç İdaresi, Eğitim Fakültesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan yetkili kişiler, açılışa katılım sağladı.
 
4 BOYUTLU BİR TEMELİ VAR
15’inci eğitim-öğretim dönemine başlayan ÇABAÇAM’da; özel eğitime ihtiyaç duyan ya da Afgan ve Kongo gibi farklı ülkelerden çocuklar ile karma bir eğitim modeli izleniyor. Bu sene 23 çocuk ile açılış yapan ÇABAÇAM’ın diğer okul öncesi eğitim kurumlarından farkı ise, tamamen ücretsiz eğitim sunuyor olması. ÇABAÇAM’ın sistemi; çocuk, eğitmen, aile ve toplum kavramları üzerinden 4 boyutlu bir temel üzerine inşa ediliyor. Eğitim merkezi, aynı zamanda okul öncesi öğretmen adayları için de bir laboratuvar görevi görüyor. ÇABAÇAM’da eğitim hizmetini yürütenler, Eğitim Fakültesi’nde Okul Öncesi eğitimi görenler olarak karşımıza çıkıyor.
 
HERKES GÖNÜLLÜ
ÇABAÇAM, tamamen burs destekleriyle yürüyen ve herkesin gönüllü çalıştığı bir kurum. Fon kaynağı, ÇABA Derneği olan kurumun; en büyük destecilerinden birisi olan Kepez Belediyesi, hem sosyal ilişkilerinde hem de servis hizmetlerinde destek oluyor. 
 
ÖĞRENCİ BULMA SÜRECİ
ÇABAÇAM’ın diğer eğitim kurumlarına göre daha farklı bir öğrenci kayıtlandırma sistemi bulunuyor. Kepez Belediyesi’nden alınan bir liste ile dezavantajlı şartlarda yetişen çocuklara ulaşılıyor. Sokak sokak gezen eğitmen adayları, ‘Sokak Kimliği’ adı verilen proje ile gerçekten ihtiyacı olan aileler ile görüşerek, maddi ve sosyokültürel açıdan dezavantajı olan ailelerin çocuklarını bulmaya ve okul öncesi eğitim vermeye çalışıyor.
 
FARK YARATANLAR ARASINDA
ÇABAÇAM, 2017 yılında toplumsal gelişmeye katkıda bulunan ‘sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerinin’ anlatıldığı Sabancı Vakfı ‘Fark Yaratanlar’ programına seçildi. 2019 yılında da Çağdaş Eğitim Ödülüne (ÇEK) layık görülmüştü.
 
ÇABAÇAM NEREDE?
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ÇABA Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitimi Merkezi (ÇABAÇAM), Terzioğlu Yerleşkesi’nde ve Tıp Fakültesi Dekanlığı’nın yanında bulunuyor.
 
Sevi Gözay UĞURLU